Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
19:47 Sıtkı Olçar Çini Müzesinde 23 Nisan’a özel etkinlik19:45 Başak Koleji’nde öğrenciler 23 Nisan coşkusunu velileri ile birlikte yaşadı19:44 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Öğretmen atamalarında rakam önümüzdeki ha...19:44 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Terörle mücadele operasyonlar yaz kış devam...19:43 Bakan Tekin: "Müfredatla ilgili Tali Terbiye Kurulunun çalışmaları devam ed...19:37 Ülkü Ocakları’ndan çocuklara 23 Nisan etkinliği19:30 Özel Başak Koleji’nde 23 Nisan coşkuyla kutlandı19:28 Edirne’de sahne alan öğrencilerin gösterileri ilgiyle izlendi19:26 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Erzincan’da coşkuyla kutlandı19:25 Teleferik kazasında güvenlik kamerası görüntüleri, 1 hafta önce savcılık do...19:24 Ziraat Odası Başkanları yaş çay fiyatı için toplandı19:24 Kamil Koç Turizm’den çocuklara 23 Nisan coşkusu19:19 Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu Fethiye-Marmaris etabını Giovanni Lonardi ka...19:17 Başkan Kurt’un makamı çocuklara emanet19:16 Binlerce çocuk 23 Nisan coşkusunu şenlikte yaşadı19:15 Başkan Ataç makamını çocukara emanet etti19:14 Eskişehir Emniyet Müdürlüğü’nde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı...19:10 Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Gaziantep’te depremzedelerle bir araya ge...19:10 İBB Başkanı İmamoğlu, koltuğunu 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devre...19:09 Samsun’da motosiklet kamyonetin kapısına çarptı: 1 yaralı
23 Nisan
Kültür 07 Temmuz 2022 - 10:03 Yorum: 0

Bir ayda 5 metre uzamıştı, 60 yıl sonra çiçek açtı

Türkiye'de sabır çiçeği olarak bilinen Agave bitkisi, Mersin'de deniz kenarında en az 60 yıl sonra yaklaşık bir ayda 5 metreye ulaşmasının ardından...

Bir ayda 5 metre uzamıştı, 60 yıl sonra çiçek açtı

Türkiye'de sabır çiçeği olarak bilinen Agave bitkisi, Mersin'de deniz kenarında en az 60 yıl sonra yaklaşık bir ayda 5 metreye ulaşmasının ardından koruma altına alındı ve ilk defa çiçek açtı.

Kentin turizm bölgelerinden Silifke ilçesine bağlı Akkum Mahallesinde deniz kenarında kendiliğinden yetişen ve Türkiye'de sabır çiçeği olarak bilinen Agave bitkisi uzun yıllar sonra yaklaşık bir ayda 5 metreye ulaştı. Denizin 3 metre üzerinde kayalık bölgede biranda boy atarak 5 metreye ulaşan bitki tarihinde ilk defa çiçek açtı. Bazı türlerinin 50 ile 100 yıl arasında bir kez çiçek açtığı bilinen Agave bitkisinin Mersin'deki türünün de çiçek açmasıyla yöre sakinlerinin ilgisi daha da arttı.

Silifke Kaymakamlığı tarafından etrafı tel örgüyle çevrilip üst kısmına dikenli tel takılarak korum altına alınan bitki türünün bir daha çiçek açmayanlardan olduğu öğrenildi.

"1963'den beri bu bitki burada"

Yöre sakinlerinden 82 yaşındaki Hasan Çelik, 1960 yılında askere gittiğini ve 1963 yılında döndüğünü anımsatarak,"1963'den beri bu bitki burada vardı. Geçtiğimiz günlerde yeğenim yanıma geldi ve dayı "o bitki çiçek açmış" dedi. Hem de 4-5 metre boyuna ulaşmış diye söyledi. Ben nasıl olur, bu boya ulaşmak için bayağı zaman lazım dedim. Sonra buraya geldim gerçekten inanamadım. 1 ay içinde 5 metrenin üstünde boy atmış. Ondan sonra duyarlı muhtarımızın öncülüğünde kaymakamlığa müracaat ettik ve koruma altına aldık. O gündür, bugündür Akkum'da bu bitki var" dedi.

Bitkinin 4 metreden sonra kollar açtığını kaydeden Çelik, "Belli bir zaman sonra da sarı çiçekler açtı. Özellikle bölgede yaşayan vatandaşlarımız ilk görünce çok şaşırıyorlar. Çünkü bu 1 ay içinde oldu. Eskiden taşın üstünde bir bitkiydi. Bu bitkinin deniz yoluyla geldiğini buralara tutunduğunu tahmin ediyorum" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber