Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 23 Mart 2015 - 14:08 Yorum: 0

Birinci Adana Su Zirvesi

ASKİ Genel Müdürü Pekar: "Maalesef su sıkıntısı çeken ülkeler sınıfındayız ve su fakiri ülkelere adayız"

Birinci Adana Su Zirvesi

ADANA (AA) - Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Rahmi Pekar, Türkiye'nin su sıkıntısı çeken ülkeler sınıfında yer aldığını ve su fakiri ülkelere aday olduğunu söyledi.

Pekar, ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından bir otelde düzenlenen "1. Adana Su Zirvesi" etkinliğinde, dünya ortalamalarına göre, kişi başına düşen su tüketimi bin metreküpün altında olan ülkelerin su fakiri sayıldığını ifade etti.

Türkiye'de kişi başına bin 600 metreküp su düştüğünü aktaran Pekar, şunları kaydetti:

"Her ne kadar ülkemizi cennet vatan olarak tanımlıyorsak da her tarafında akarsular, yeşillik olduğunu gözlemliyorsak da maalesef su sıkıntısı çeken ülkeler sınıfındayız ve su fakiri ülkelere adayız. Çünkü küresel ısınma ve kuraklıktan dolayı yıllık yağışlar her geçen yıl azalıyor. Nüfus da her yıl artıyor. Bu rakam, belki 40-50 yıl sonra bin 200-bin 300 metreküp olacak hatta bin metreküpün altına düşecek. Irak'ta kişi başına düşen su miktarı 2 bin 20 metreküp. Yani şu an Irak'tan daha su fakiri bir ülkeyiz. Suyun dünyamız, ülkemiz ve bölgemiz için ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Bunun için hepimize düşecek fedakarlıklar var."

Vali Mustafa Büyük de Adana'nın su zengini kent olduğunu ancak suyun bilinçli tüketimi konusunda daha duyarlı davranılması gerektiğini ifade etti.

Büyük, suyun kalitesinin korunması için yapılacak hizmetlere de önem verilmesini isteyerek, "Bu anlamda daha çok çalışarak su kaynaklarını koruma adına altyapı yatırımlarını hayata geçirmemiz gerekiyor" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de suyu verimli ve doğru kullanmanın önemine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Temizlik için su kullanmaktan imtina etmemeliyiz. Suyun kullanıldığı ölçüde fiyatının artmasına karşıyım. O şehirde su sıkıntısı çekiliyor ise bir tedbir olarak konulmalı. Bazen Adana için suyun pahalı olduğunu söylüyorlar. Büyükşehir belediyeleri içerisinde suyu en ucuza satan iki, üç belediyeden biriyiz. Suyu doğru kullanacağız, susuz kalmamak için de maliyet artacak. Su kıymetli, susuz bırakmamak için de maliyet artışını göz önüne alarak suyu taşıyacağız."

- Adana'daki nevruz kutlamaları

Sözlü, etkinliğin ardından gazetecilerin, nevruz kutlamasında yaşanan çelenk karışıklığı ile ilgili sorusunu yanıtladı.

Belediye Başkanı Sözlü, dün hem Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu'nda hem de Altınkoza Amfi Tiyatrosu'nda nevruz kutlaması yapıldığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Etkinliklerin biri hem Valiliğin hem de Büyükşehir Belediyesi'nin içerisinde olduğu bir kutlamaydı. Biz, Altınkoza'ya çiçek gönderdik. Nevruzda çiçek göndermekten de imtina etmem. Orada imtina ettiğimiz tek şey, halkımızın terörist başı diye bildiği bir insanın resminin altında ismimizin ifade edilmesidir. Yoksa halkın nevruzunu kutlamaktan imtina etmeyiz ama orada öyle bir yanlışlık oldu. Akşamki etkinlikte arkadaşlarınız varsa çiçeğimizi doğru adreste görmüşlerdir. Bir talihsizlik olarak değerlendiriyorum."

Vali Büyük ise bir gazetecinin, Adana'daki özel Burç Okulları'nda polis ekiplerince arama yapılmasına ilişkin sorusuna, "Adliyenin yürüttüğü bir çalışma. Bizim herhangi bir değerlendirme yapma durumumuz yok. Hukuk içerisinde yapılır, ne yapılıyorsa. O da devam ediyor. Bu aşamada bir değerlendirme yapacak durumda değilim" yanıtını verdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber