Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Kültür 22 Ekim 2014 - 12:08 Yorum: 0

Bitki kök ve gövdelerinden heykel yaptı

İzmir'de yaşayan Prof. Dr. Tuğlular: "1980 yılında yaşlanmış bir üzüm bağının bozulmasına şahit oldum. Orada gördüğüm kökler ve gövdelerin harika görüntüsü karşısında bunların gün yüzüne çıkarılması gerektiğine karar verdim"

Bitki kök ve gövdelerinden heykel yaptı

ESKİŞEHİR (AA) - ZEHRA AYDIN - İzmir'de yaşayan Prof. Dr. Işık Tuğlular, yaklaşık 30 yıldır topladığı bitkilerin kök ve gövdelerinden yaptığı heykelleri Eskişehir'de sergiledi.

Tuğlular, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olduğunu belirterek, uzmanlık alanının Farmakoloji olduğunu söyledi.

Doğada bulduğu kök ve gövdeleri toplamaya başlama nedenini anlatan Tuğlular, "1980 yılında yaşlanmış bir üzüm bağının bozulmasına şahit oldum. Orada gördüğüm kökler ve gövdelerin harika görüntüsü karşısında bunların gün yüzüne çıkarılması gerektiğine karar verdim" ifadesini kullandı.

Bulduğu farklı şekildeki kök ve gövdelerin sıradan bir odun parçası gibi yakılmasına veya yok olup gitmesine gönlünün razı olmadığını vurgulayan Tuğlular, şöyle konuştu: 

"Çünkü hepsi aslında bu bitkilerin doğa ile mücadelesinin bir sonucu olarak adeta heykelleşmiş parçalardı. 1980'lerden beri devam merakım beni kök ve gövdeleri doğadan toplamaya sevk etti. İzmir Kemalpaşa'da bulunan bahçemde topladığım bu ilginç parçaları biriktirmeye başladım. Vakit buldukça da bunları gün yüzüne çıkardım."

Bulduğu parçaların bazılarının somut bazılarının ise soyut heykellere benzediğini dile getiren Tuğlular, şöyle devam etti:

"Çoğu kişinin gördüğünde ayağıyla iterek veya toplayıp yakarak önemsemediği bu güzellikler, uzun bir emek sonrasında ortaya çıktı. Doğada yaptığım uzun ve zahmetli yürüyüşler sırasında dağlarda, derelerde, sahillerde bulduğum ağaç kök ve dal parçalarını atölyede orijinal şekillerini muhafaza ederek, kabukları ve çürük yerleri temizledim, ağaç koruyucu boyalar ile 2 kez boyandım ve vernikledim. Temizlediğim ve boyadığım parçaları durumuna göre yalnız başına veya kendisine uyan parçalarla kompoze ederek, son şeklini verdim. Her biri orijinal ve bir benzeri bulunmayan ve benzeri yapılamayacak parçalardır."

Topladığı parçaların bir çoğunun hangi ağaç türüne ait olduğunu bulamadıklarını aktaran Tuğlular, "Doğanın kendi içindeki mücadelesinin bir ürünü olan bu parçalar aynı zamanda doğanın kendi içinde oluşturduğu sanat eserleri olarak kabul edilebilir. Eserlerin ismini, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Ünal buldu" dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber