Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Teknoloji 11 Mart 2018 - 09:18 Yorum: 0

Bitki Sağlığı Kliniği Uygulama ve Araştırma Merkezi bölgede öncü

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nde faaliyet gösteren Bitki Sağlığı Kliniği Uygulama ve Araştırma Merkezi, bitki sağlığı konusunda bölgede ve Türkiye'de...

Bitki Sağlığı Kliniği Uygulama ve Araştırma Merkezi bölgede öncü

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nde faaliyet gösteren Bitki Sağlığı Kliniği Uygulama ve Araştırma Merkezi, bitki sağlığı konusunda bölgede ve Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor. Bitki Sağlığı Kliniği, tarım sektöründe, iyi tarım uygulamalarının yeteri kadar bilinmemesi, yanlış dozlarda ilaç kullanımı, eğitimsiz çiftçiler, ihracatı artırmaya yönelik alınması gereken tedbirlerin bilinmemesi, tarım sektöründen yeterli verim alınamaması gibi sorunlara çözüm üretme adına bölgede çiftçilere yarar sağlıyor.

Mustafa Kemal Üniversitesi Bitki Sağlığı Kliniği Uygulama ve Araştırma Merkezi 2016 yılı Kasım ayında DOĞAKA ile yapılan protokol sonrasında kurularak, kliniğin amacının bitkilerde görülen hastalıkları araştırmak ve bunun çözüm yollarını bulmak olduğu belirtildi.

MKÜ Bitki Sağlığı Kliniği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şener Kurt, klinik bünyesindeki laboratuvarların son derece ileri tanı teknolojik cihazlarla donatıldığını belirterek, her türlü mikro biyolojik tanıyı klinik yapısında geliştirebildiklerini ve doğru tanıyı koyabildiklerini söyledi.

Klinik bünyesinde bir gezici aracın bulunduğunu ve üreticilerin ayağına gittiklerini kaydeden Prof. Dr. Kurt, "Şu anda bizim temel hedef kitlemiz üreticiler, ihracatçılar ve bu konuda araştırma yapan uzman kişiler. Ve bunlara yönelik biz bu merkez bünyesinde hizmetler üretiyoruz. Klinik bünyemizde üç tane laboratuvardan oluşuyor. Bitki hastalıkları, bitki zararları ve yabancı ot laboratuvarlarında oluşan bir merkezimiz. Ve bu merkezde aynı zamanda gezici bir klinik aracımız var. Aynı zamanda bu laboratuvarlarda görevli beş profesör öğretim üyesi hocamız var. Herkes kendi alanında uzman. Gelen taleplere bağlı olarak biz üreticilere bu hocalarımızla birlikte üreticinin ayağına giderek yerinde, üretici ile birlikte biz buna üretici odaklı diyoruz biz hizmetle yerinde sorunu tespit edip buna göre daha çok teknik, bilimsel ve ekonomik hızlı bir tanı geliştirerek buna yönelik bir mücadele yöntemi, tedavi yöntemi ortaya koyuyoruz. Bu şekilde yapılan ilk uygulama Türkiye'de üniversitemiz bünyesinde bu merkezde sağlanmış oldu. Herhangi bir şekilde diğer üniversitelerde ve bakanlık bünyesinde bir benzeri bulunmuyor. Türkiye'de bir ilk olma özelliğini şu anda koruyor. Bu şekilde kapsamlı bir faaliyet gösteren bir merkez olarak dünya ile işbirliği halinde diğer ülkelerdeki merkezlerle işbirliği kurmaya çalışıyoruz. Ve onlarla istişareli olarak bu yapıyı biraz daha güçlendirmeyi hedefliyoruz. Dolayısıyla şu anda oldukça iyi noktada sadece bitki patolojisi alanında değil aynı zamanda veteriner mikrobiyolojisi, gıda patojenleri ve hatta insan hekimliği alanında da hizmet verebilecek potansiyele sahibiz. Klinik bünyesinde laboratuvarlar son derece ileri tanı teknolojik cihazlarıyla donatılmış durumda. Her türlü mikro biyolojik tanıyı da bu bünyemizde yapımızda geliştirebiliyoruz, doğru tanıyı koyabiliyoruz" dedi.

Kliniğin Tayfur Sökmen Kampüsü içerisinde AR-GE binası içerisinde hizmet verdiğini vurgulayan Kurt, "Merkezimizin önemli bir destek kaynağı, finansman kaynağı Kalkınma Bakanlığına bağlı Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı ve Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörlüğü. Kamu ve üniversite işbirliği sonrasında dışarıdan yine Ticaret Borsası ve Akdeniz İhracatçılar Birliği'nin desteğiyle burası finansman olarak desteklenmiş ve kurulmuş oldu. Şu anda artık tamamen kendi öz kaynaklarıyla ve yapmış olduğu hizmetlerle faaliyetlerini sürdürüyor. Bu anlamda tabi daha iyi noktalara götürmeyi hedefliyoruz. Sadece burada değil bu tür yapıların bu tür klinik merkezlerini bölgemizde ve ulusal çapta diğer bölgelerde de hayata geçmesi en büyük hedefimiz" diye konuştu.

Bitki Sağlığı Kliniği Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde aktif olarak 5 uzman personelin bulunduğunu onun dışında doktora ve yüksek lisans yapan öğrencilerin de bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Şener Kurt ayrıca, "Bir memurumuz var, özellikle döner sermaye işlerini yürüten bir muhasebe görevlimiz var. Onun dışında tabi klinik faaliyetleri ve iş potansiyeli arttıkça daha da kalabalık bir boyuta ulaşacağımızı tahmin ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber