Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Dünya 22 Eylül 2014 - 12:05 Yorum: 0

#BM'den Suriyeli sığınmacılar için destek çağrısı

BMMYK Türkiye Temsilcisi Batchelor, son iki günde yaklaşık 100 bin Suriyelinin sığındığı Türkiye'ye, uluslararası toplumun acil yardım göndermesi çağrısında bulundu.

#BM'den Suriyeli sığınmacılar için destek çağrısı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü saldrılarından kaçan takribî 100 bin Suriyelinin son iki günde Türkiye'ye sığındığını belirterek, uluslararası topluma Türkiye'ye acil katkı gönderilmesi çağrısında bulundu.

Batchelor, azami Suriyeli mülteciye ev sahipliği oluşturan ülkenin Türkiye olduğuna işaret ederek bu kadar kocaman bir göç dalgasının en diri devletlerin kapasitesini dahi zorlayacak bir hal olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin son derece istikrarlı bir yetinme sergilediğini ve Türk halkının Suriyeli mültecilere karşı aşırı iyi ve bonkör davrandığını dile getiren Batchelor, Türkiye'nin mülteciler için uyguladığı 'açık kapı' politikasını takdir ettiklerini ve bu tutumundan ötürü Türkiye'ye minnettar olduklarını söyledi.

Söz konusu durumun bundan böyle sırf su ve gıdaya erişim konusu olmadığını belirten Batchelor, 'Suriye'deki kriz sona ermedikçe daha çok sayıda Suriyeli Türkiye'ye gelecektir' dedi.

Türkiye'nin, ülkeye sığınan sığınmacıların hayatını kurtardığını ve son derece duyarlı davrandığını belirten Batchelor, şöyle konuştu: 

'Türkiye'ye sığınanlar, sırf Türkiye'nin sorumluluğunda değil. Bu, uluslararası kamuoyunun sorumluluğu. Buradaki asıl soru, uluslararası kamuoyunun Türkiye'ye destek eda etmek için ne yapacağı. Şu anda böyle bir desteğe öncekinden çok daha çok gereksinim var.'

Tüm devletler yardımları artırmalı

ABD'den en son 20 milyon doların üstünde katkı aldıklarını, ABD'nin Türkiye'ye bu sene yaptığı katkı miktarının 50 milyon doları geçtiğini söyleyen Batchelor, tüm devletlere sığınmacılara yardımları artırma çağrısında bulundu.

Batchelor, BMMYK'nın Türkiye'ye katkı edilmesi için çağrıda bulunduğunu, ancak geçen sene istek edilen yardımın yüzde 37'sini aldıklarını, bu sene da eylül ayına gelinmesine rağmen istek edilen yardımın sırf yüzde 21'inin toplandığını aktardı. 

Türkiye'ye gelen katkı miktarının, Irak, Ürdün, Lübnan ve Mısır benzeri Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapan diğer ülkelerden daha az olduğunu anlatım eden Batchelor, 'Bunun sebebi, Türkiye'nin uluslararası yardımları kabul etme konusunda isteksiz olduğuna dair hata anlaşılma' değerlendirmesinde bulundu.

BMMYK'dan 20 tırlık yardım

BMMYK Türkiye Temsilcisi Batchelor, Türkiye'nin uluslararası katkı meselesinde arzulu olduğunu kendisine bizzat Türk yetkililerin söylediğini belirterek, 'Türkiye, mutfak gereçleri, battaniye ve kışlık giysilere gereksinimleri olduğunu söyledi. BMMYK, son 24 saatte 20 tır dolusu yardım malzemesini Şanlıurfa'ya gönderdi' dedi. 

Daha çok uluslararası destek görmeleri durumunda daha çok katkı malzemesi gönderebileceklerinin altını çizen Batchelor, katkı gönderilmesi için çağrıda bulunmaya devam edeceklerini ve kısa zaman arasında yapılan yardımların artacağını umduklarını anlatım etti.

Bu yardımların sırf yaşam kurtarmadığını, tıpkı sürede küçükler için eğitim de sağlayacağına dikkati çeken Batchelor, sözlerini şöyle son verdi:

'Suriyelilerin ülkelerine dönüp hayatlarını yine kurdukları günü bakmayı aşırı istiyoruz. Eğer katkı edilmezse bunu gerçekleştiremezler. Çocuklar eğitim almaz, büyükler hayatta kalmazsa on yıllarca sürecek bir savaş olacak demektir. Suriyeli kullanıcılarını güçlendirmemiz ve ülkelerine arka dönerek tekrar inşa etmeleri için gereken süreyi kısaltmamız gerek. Bu sırf yiyecek, güvenlik ve sığınmaya yönelik bir kazanç değil, hepimizin geleceğe yaptığı bir yatırımdır.'

Cuma gününden bu yana IŞİD ve Demokratik Birlik Partisi (PYD) arasındaki çatışmalardan kaçarak Suriye'nin kuzeyindeki Kobani bölgesinden Türkiye'ye sığınanların sayısının 100 bini bulduğu hesap ediliyor. 

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber