Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 20 Eylül 2014 - 08:35 Yorum: 0

BMGK IŞİD ile uluslararası mücadele için toplandı

BM Güvenlik Konseyi, Irak Şam İslam Devleti örgütüne yönelik mücadeleye tüm BM üyesi ülkelerin destek vermesini ve örgütün finans kaynaklarının kesilmesini istedi.

BMGK IŞİD ile uluslararası mücadele için toplandı

BM Güvenlik Konseyi, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne yönelik mücadeleye tüm BM üyesi devletlerin destek vermesini ve örgütün finans kaynaklarının kesilmesini istedi.  

BM Güvenlik Konseyi'nde Irak'taki son gelişmeler, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin başkanlık ettiği toplantıda ele alındı. Oturuma Türkiye'nin yanı paradigma 40'tan çok memleket katıldı. Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil ederken, bir aşırı memleket bakan seviyesinde temsil edildi.

Toplantının başında 15 üyenin de onayıyla kabul edilen Başkanlık Bildirisi'nde bütün BM üyesi ülkelerden Irak Hükümetine, IŞİD ile mücadelede destek verilmesi istendi.

Bölgede insanlık suçu ve harp suçu işleyenlerin yargı önüne çıkarılması gerektiği vurgulanan bildiride IŞİD ile mücadele için grubun engellenmesi, izole edilmesi ve terör kapasitesinin ortadan kaldırılması gerektiği kaydedildi.

Bildiride, IŞİD ile mücadelede örgütün ekonomik kaynaklarının kesilmesinin önemine de değinilerek, IŞİD vasıtasıyla Irak'tan, direk yada dolaylı petrol ticaretinin de bir an herşeyden önce durdurulması gerektiği belirtildi.

'Yabancı savaşçıları durdurmalıyız'

BMGK'nın eylül ayı çağ başkanlığı ABD'de bulunduğu için toplantıya başkanlık eden Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD'in eylemlerinden örnekler vererek bu eylemlerin harp suçu ve insanlığa karşı suç teşkil edebileceğini söyledi.

  IŞİD'le mücadelede İran da dahil olmak üzere bütün devletlerin oynayacağı roller olduğunu kaydeden Kerry, Fransa'nın dün akşam IŞİD hedeflerine karşı ilk hava saldırısını düzenlediğini belirterek, 'Irak'ın isteğiyle ve egemenliğine saygı çerçevesinde gerçekleştirilen askeri destekler IŞİD'le mücadelede ana teşkil ediyor' dedi.

Gelecek hafta BMGK'da Başkan Obama'nın yöneteceği celsede Irak'a giderek IŞİD'e eklenen savaşçılar konusunu ele alacaklarını hatırlatan Kerry, 'Yabancı terör savaşçılarının IŞİD'e katılmasını durdurmalıyız. Neredeyse bu salondaki bütün devletler ile diğer bazı ülkelerin pasaportlarını taşıyan kadın ve baylar IŞİD'e katılıyor. Bu konu için devletler mühim adımlar atmaya başladı' diye konuştu.    

'Bunlar ne Müslüman ne de devlet'

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da Konsey'de yaptığı konuşmada, 'IŞİD örgütü, ne İslamidir ne de devlettir. Onlar sırf boğaz kesen bir grup' ifadelerini kullandı.

Bu tehlikeye karşı eylemsizliğin bir alternatif olmadığını kaydeden Fabius, 'Bu mücadele herşeyden önce Iraklıların kendisi sebebi ile yürütülecek. Fransa da sorumluluğunu yerine getirerek IŞİD hedeflerini vurdu' dedi.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber