Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 16 Eylül 2014 - 23:04 Yorum: 0

BMGK uluslararası topluma liderlik etmeli

BM Genel Sekreteri Ban, IŞİD örgütünün uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturduğunu vurgulayarak, BM Güvenlik Konseyi'nden bu sorunla mücadelede uluslararası topluma liderlik etmesini istedi.

BMGK uluslararası topluma liderlik etmeli

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün uluslararası sulh ve güvenliğe tehdit oluşturduğunu vurgulayarak, BM Güvenlik Konseyi'nden bu sorunla mücadelede uluslararası topluma liderlik etmesini istedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun düzenlediği matbuat toplantısında, gelecek hafta gerçekleştirilecek BM Genel Kurulu umumi görüşmeleri ve İklim Zirvesi öncesi küresel problemler ve bu problemlerin çözümü için BM'deki toplantılardan beklentilerini gazetecilerle paylaştı. 

BM Genel Kurulu umumi görüşmelerine 140'tan çok ülke ve hükümet başkanının katılacağını kaydeden Ban, görüşmelerdeki ciddi gündem maddelerinin Suriye, Irak, IŞİD, Libya, Gazze, Ukrayna, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Nijerya ve Sudan'da yaşanan şiddet vakaları ile Ebola ve iklim değişikliği benzeri tehditler olduğunu söyledi.

Ebola ile savaş için üst seviye toplantılar gerçekleştirileceğini kaydeden Ban, 'Bu konu için geciktiğimiz her gün, ödeyeceğimiz bedel ve şahısların çilesini katlayarak artırır' dedi. 

Ban, bunun yalnızca bir sıhhat krizi olmadığını belirterek, salgının ekonomik ve sosyal etkilerinin bundan etkilenmiş olan ülkelerin çok çok ötesine gidebileceğine vurgu yaptı.

İklim değişikliği konusundaki çalışmalara da yer veren Ban, 23 Eylül'de düzenlenecek İklim Zirvesi'nde, ati sene Paris'te kabul edilmesi beklenen iklim anlaşması için politik kararlılığı artırmak ve sera gazı emisyonunu azaltmak için liderleri harekete geçirme hedefleri olduğunu kaydetti.

IŞİD'le mücadele

Genel Sekreter Ban, BM'nin ciddi gündem maddelerinden birisinin de terörizmle savaş olduğuna işaret ederek, terörizmin insanlığın birlikte düşmanı olduğunu, bu bağlamda IŞİD'in de uluslararası sulh ve güvenliğe açık bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

BMGK'nın ati hafta yabancı savaşçı ve teröristlerle savaş konusunu gündeme alacağını kaydeden Ban, 'Uluslararası toplumu bu konu için kararlı devinim etmeye çağırıyorum. Sivillerin korunması bu konu için kritik önemde. BMGK'nın bu sorunla nasıl savaş edileceği konusunda uluslararası topluma liderlik etmesine ihtiyacımız var' dedi.

IŞİD'le mücadelede ABD'nin hava saldırıları ve Obama'nın 'Suriye'yi de vurabiliriz' açıklamalarına yer veren Ban, Irak'ın talebiyle gerçekleştirilen hava saldırılarının bir çok çok bireyin hayatını kurtardığını ve BM'nin insani katkı çalışmalarına destek verdiğini söyledi.

Ban, gazetecilerin, Suriye'ye BMGK kararı yapılmaksızın veya Suriye Hükümeti istek etmeden hava saldırısı düzenlenmesinin uluslararası hukuku ihlal edip etmeyeceği sorusunu ise direkt yanıtlamaktan kaçındı.

Obama'nın belirttiği stratejinin halen hazırlık etabında olduğunu ve henüz bir hücum düzenlenmediğini belirten Ban, varsayıma dayalı konular ile alakalı İzah yapmak istemediğini dile getirdi.

Ban, Obama'nın ati hafta BM Güvenlik Konseyi'nde yabancı savaşçılara ait bir toplantıya da başkanlık edeceğini hatırlatarak, hava operasyonlarında umumi şekilde sivil kaybın en asgari düzeye indirilmesi gerektiği meselesi için devamlı İkaz yaptığını belirtti.

ETİKETLER: BMGK , uluslararası , topluma , liderlik , etmeli
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber