Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 01 Temmuz 2016 - 13:53 Yorum: 0

Böbrek ameliyatlarında ’ağrısız lazer’ dönemi

Böbrek taşlarının idrar kanalından girilerek lazerle kırıldığı "Retrograd Intrarenal Cerrahi" yöntemiyle hastalar aynı gün taburcu ediliyor.

Böbrek ameliyatlarında ’ağrısız lazer’ dönemi

Böbrek taşlarının idrar kanalından girilerek lazerle kırıldığı "Retrograd Intrarenal Cerrahi" yöntemiyle hastalar aynı gün taburcu ediliyor.

İzmir Üniversitesi Hastanesi Üroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Serkan Akdemir, son yıllarda kullanımı artan Retrograd Intrarenal Cerrahi'nin hastalara konforlu bir ameliyat imkanı sunduğunu söyledi. Bu yöntemle böbreğe zarar verilmediğini kaydeden Akdemir, "Hastanın vücudunda herhangi bir kesik açmadan idrar kanalından girerek böbreğin içine ulaşıyoruz. Orada lazer yardımıyla taşları kum haline getiriyoruz.Retrograd Intrarenal Cerrahi olarak adlandırılan bu yöntem ile hasta aynı gün veya en geç ertesi gün evine dönüyor" dedi.

LAZER TEKNOLOJİSİ

Serkan Akdemir, "Önceki dönemlerde böbreğe ulaşmak için büyük kesilerle kaslar açılarak açık cerrahi yöntemi uygulanıyordu. Bu operasyon hastayı yoruyor, iyileşme sürecini uzatıyordu. Ardından teknoloji ilerledi ve PNL dediğimiz Perkütan Nefrolitotomi yöntemi ile ameliyatlar başladı. Bu yöntemde sırttan 2 santimetre kesi açılarak böbreğe giriliyor ve ameliyat gerçekleştiriliyordu. Ancak teknolojinin ilerlemesiyle birlikte "Retrograd Intrarenal Cerrahi adıyla bir yöntem geliştirildi. Herhangi bir kesiye gerek kalmadan idrar yolundan böbrek içine giriliyor. Taşlar lazer fiberler ile laser enerjisiyle kırılıyor ve kum haline getirilerek idrar kanalından çıkarılıyor. Bu operasyon esnasında böbrek ile mesane arasına "double j stent" koyuyoruz. Bu şekilde kırılan ve küçültülen geride kalan taş parçaları rahat düştüğü için ağrı yaşanmıyor" diye konuştu.

'İKİNCİ SEANS TEDAVİ YAPILABİLİYOR'

Bu yöntemin ikinci tedaviye imkan sağladığını anlatan Akdemir, "Perkütan ve açık ameliyatta ikinci seans yapma zorunluluğu ortaya çıkarsa böbrek yeniden kesiliyordu. Bu durum böbreğe zarar veriyordu. Lazer cerrahi yöntemiyle taş bitirilmezse ikinci seans yapma şansımız oluyor ve böbrek fonksiyonları etkilenmiyor" dedi.

'EĞİRİM VERİYORUZ'

Dr. Serkan Akdemir, "Son 5-6 yıldır uygulanan bu yöntemin yaygınlaşması, hasta konforu açısından büyük önem arz etmektedir. İzmir Üniversitesi Hastanesi olarak çevre illerden gelen kursiyer hekimlerimize eğitimler veriyoruz. 2016 Mart ayı içinde İzmir ve çevresinden gelen 10 üroloji uzmanına canlı cerrahiler ve maketler üzerinde eğitim düzenledik. Temmuz ve Ağustos ayında da "Retrograd Intrarenal Cerrahi'nin yaygınlaşması için kurslar düzenleyeceğiz. Böbrek taşı ameliyatlarında çığır açan bu yöntem ve lazer teknolojisinin gelişmesiyle daha büyük böbrek taşlarının lazerle tedavisi mümkün olabilecektir" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber