Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 06 Mart 2015 - 17:13 Yorum: 0

Bodrum'da 2 bin 500 yıllık mezar korumaya alındı

Yarımada içme suyu hattı çalışmaları sırasında bulunan Helenistik döneme ait mezarın üzeri koruma amacıyla kapatıldı

Bodrum'da 2 bin 500 yıllık mezar korumaya alındı

MUĞLA (AA) - Bodrum'da, 2 bin 500 yıllık Helenistik döneme ait mezarın üzeri, koruma amacıyla kapatıldı.

Gümüşlük Mahallesi'ndeki yolda DSİ hattı çalışmaları sırasında bulunan ve bir süredir açık olan Helenistik döneme ait mezar, yolu kapattığı ve ulaşımı etkilediği gerekçesiyle vatandaşların tepkilerine neden oldu. Vatandaşlar, mezarın incelemesi tamamlanarak, yolun yeniden açılması için Bodrum Kaymakamlığı başta olmak üzere yetkililere başvuruda bulundu.

Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Bodrum Müze Müdürlüğü ve AK Parti İlçe Başkanlığının girişimleriyle, mezarın bir projeyle kapatılmasına karar verildi.

Yaklaşık üç metrekarelik mezar odası "jeotekstil" adı verilen bir örtüyle kapatıldı. Mezarın çökmesini engellemek için demirden bir koruma kafesi konularak, üzeri toprakla örtüldü.

Bodrum Müze Müdürlüğü yetkililerinin de bulunduğu çalışmalar sırasında açıklama yapan AK Parti İlçe Başkanı Çiğdem Demiralp, mezarın kapatılması için teşkilat olarak girişimlerde bulunduklarını söyledi.

- "İş çözümsüzlük noktasındaydı"

Mezarın kapatılması kararının bakanlık tarafından alındığını ifade eden Demiralp, şöyle konuştu:

"Vatandaşların talepleri üzerine konuyla ilgili biz de girişimlerde bulunduk. Bu iş çözümsüzlük noktasındaydı. Kurulumuz, tarihi varlıkları da korumak adına ciddi bir inceleme yaptı. Konuyla ilgili her türlü done kendilerine ulaştırıldı. Müze Müdürlüğünden, kazı başkanına kadar Ankara'ya gerekli bilgiler verildi. Bize de konuyla ilgili detaylı bilgi verildi. Şu anda mezar kapatılıyor ama korunarak kapatılıyor. Kapatıldıktan sonra yolun açılması ile ilgili çalışmayı yerel yönetimler yapacak. Bizim için önemli olan; hem tarihi korumak hem de burada yaşayanların yaşamlarını daha kolay hale getirmek."

Bodrum'da 2010 yılında başlayan yarımada içme suyu isale hattı projesi kapsamındaki çalışmalar sırasında antik Myndos kentinin mezarlık alanında, Helenistik döneme ait üç mezar bulunmuştu. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi başkanlığında, Myndos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin danışmanlığında kurtarma kazısı yapılarak, mezarlardaki seramik kaplar, takılar ve iskeletler koruma altına alınmıştı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber