Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 23 Mart 2015 - 14:18 Yorum: 0

Bodrum'da yapılması planlanan RES projesi

Muğla'nın Bodrum ilçesine özel bir firma tarafından 10 dönümlük alanda yapılması planlanan Rüzgar Elektrik Santrali tesisi için bilgilendirme toplantısı düzenlendi

Bodrum'da yapılması planlanan RES projesi

MUĞLA (AA) - Bodrum'da, iki farklı noktaya yapılması planlanan Rüzgar Elektrik Santrali (RES) için firma yetkililerince bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Bitez Mahallesi'ndeki Ramada Otel'de düzenlenen toplantıya, Rüzgar Elektrik Üretim AŞ Genel Müdürü Bertan Korkmaz ile firma yetkilileri ve basın mensupları katıldı. Korkmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, yapacakları temiz enerji yatırımını tanıtmak ve nasıl bir proje olduğunu anlatmak için bir araya geldiklerini söyledi. 

İklim değişikliğinin, küresel ölçekte karşılaşılan en büyük sorunlarından biri olduğunu ifade eden Korkmaz, "Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için küresel ölçekte başlayan yeni büyüme modeli arayışları arasında en fazla yeşil büyüme öne çıkıyor" dedi.

Türkiye'nin temiz enerji kullanması gerektiğine işaret eden Korkmaz, şöyle devam etti:

"Temiz enerji içinde ön plana çıkan bir enerji modeli var ki bu da rüzgar enerjisi. Biz bu konuda ülke olarak çoğu ülkeden daha şanslıyız. Çocuklarımızın geleceğini ilgilendiren konularda samimi ve gerçekçi olmalıyız. Bununla da kalmamalı, icraat yapmalıyız. 'Biz temiz enerjiden yanayız, RES’leri destekliyoruz' deyip sonra kişisel çıkarlarla 'ama' ile başlayan cümlelerin, 'Biz temiz enerjiden yanayız ama gidin başka yerde üretin, biz de bundan faydalanalım' gibi görüşlerin ne kadar samimi olduğunu takdirlerinize bırakıyorum."

Ülkelerin temiz enerji kullanma konusunda birbiriyle rekabet ettiğine vurgulayan Korkmaz, "Çin, geçen yıl rüzgar ve güneş enerjisine 90 milyar dolar yatırarak dünya birincisi oldu. Almanya sadece 2014 yılında bin 766 rüzgar türbini dikti. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği gibi tüm uluslararası örgütlenmeler hızla temiz enerjiye doğru adım atma kararı aldı" diye konuştu. 

Türkiye'de rüzgara elverişli bölgelerin saptandığını, bu bölgeler arasında Bodrum'un da bulunduğunu bildiren Korkmaz, Bodrum'da rüzgarın hızı, devamlılığı, radikal iniş çıkışları olmaması, elektrik üretimine uygun koşulları oluşturduğunu, bu durumun resmi ölçümlerle saptandığını kaydetti.

Korkmaz, Bodrum Yarımadası'nda lisans, yer tespiti ve izinlerle ilgili 1999 yılından bu yana bir süreç yürütüldüğünü, buna kendilerinin de dahil olduğunu dile getirerek, Bodrum bölgesinde iki rüzgar elektrik santrali lisansı edindiklerini söyledi.

Bodrum’un kayalıklarında Türkiye'nin elektrik sistemine entegre edilecek biçimde elektrik üreteceklerine dikkati çeken Korkmaz, "Bu elektrik doğrudan Bodrum'a verilecek. Bodrum’un elektrik ihtiyacının önemli bölümünü karşılayacak. Her yıl Bodrum'a 90 bin ağaç dikmiş gibi olacağız" diye konuştu.

Korkmaz, ilk olarak Yalıkavak Geriş mevkisine 13 türbine sahip bir rüzgar elektrik santrali, ardından da Akyarlar mevkine 12 türbinlik bir santral kuracaklarını, santrallerin yerleşim merkezlerine uzaklığının ise uluslararası kabuller düzeyinde bulunacağını anlattı.

Paris Belediyesinin caddelere, Eyfel Kulesi'ne rüzgar gülleri yerleştirmeye hazırlandığını ifade eden Korkmaz, "Boğaziçi Üniversitesi, elektriğini kampüs içine kurduğu rüzgar güllerinden üretecek. Sadece bu örnekler bile böyle bir yatırıma destek verilmesi gerektiğini ortaya koyuyor diye düşünüyoruz" dedi.

Öte yandan 10 dönümlük alanda yapılması planlanan projenin 60 milyon dolara mal olacağı, inşaat çalışmalarına ise yaklaşık 1 ay sonra başlanacağı öğrenildi. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber