Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 24 Mart 2015 - 10:38 Yorum: 0

"Boğaz enfeksiyonu romatizmal kalp hastalıklarına neden olabilir"

Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Kutlu: "Çocukluk çağında geçirilen boğaz enfeksiyonlarında yeterli önlem alınmadığı takdirde ileriki yaşlarda romatizmal kalp kapak rahatsızlıklarının görülme ihtimali artabilir"

'Boğaz enfeksiyonu romatizmal kalp hastalıklarına neden olabilir'

DENİZLİ (AA) - Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Rasim Kutlu, çocukluk çağında geçirilen boğaz enfeksiyonlarında yeterli önlem alınmadığı takdirde ileriki yaşlarda romatizmal kalp kapak rahatsızlıklarının görülme ihtimalinin artabileceğini bildirdi.

Kutlu yaptığı açıklamada, romatizmal hastalıkların ortak nedeninin bakteriyel bulaşıcı mikroorganizmalardan oluştuğunu, Romatizmal kalp hastalığının her yaşta görülebileceğini ifade etti.

Kutlu, açıklamada şunları kaydetti:

"Romatizmal kalp hastalıkları hem çocukluk hem de erişkinlik döneminde görülen kalp hastalıklarının en sık sebebidir. Kalp tutulumu tüm romatizmal hastaların yüzde 50 kadarında görülürken kalp tutulumu gelişen hastaların da yaklaşık yüzde 70'inde ileriki yıllarda daha belirginleşerek kalp kapak hasarları ortaya çıkarır. Yapılan çalışmalar romatizmal kalp hastalığının gelişmiş ülkelerde sıklığının azaldığını fakat gelişmekte ve geri kalmış ülkelerde henüz böyle belirgin bir azalma olmadığını, üstelik bu oranın her yıl ortalama 10 milyon yeni vaka olarak arttığını göstermiştir."

Romatizmal kalp hastalığının oldukça yavaş ilerleyen sinsi karakterli bir hastalık olduğuna işaret eden Kutlu, nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntı gibi belirtilerin orta yaşla birlikte ortaya çıktığını, ancak sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonu atakları, gribal enfeksiyonlar, sigara kullanımı, düzensiz beslenme, fazla kilonun hastalığın seyrini hızlandırıp daha erken yaşlarda şikayetlerin ortaya çıkmasına sebep olabileceğini kaydetti.

"Çocukluk çağında geçirilen boğaz enfeksiyonlarında yeterli önlem alınmadığı takdirde ileriki yaşlarda romatizmal kalp kapak rahatsızlıklarının görülme ihtimali artabilir" ifadelerini kullanan Kutlu, özellikle toplu yaşam alanlarında yeterli korunma önlemleri alınmadığında romatizmal kalp hastalığının gelişmi ihtimalinin artacağının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber