Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 02 Ekim 2014 - 16:03 Yorum: 0

Bölge halkı kamu düzenini bozucu olaylardan rahatsız

Kalkınma Bakanı Yılmaz, "Çözüm süreciyle hiçbir şekilde bağdaşmayacak, kamu düzenini bozucu birtakım hadiselerden dolayı bir rahatsızlık var, hem bölge halkında hem de milletvekillerimizde" dedi.

Bölge halkı kamu düzenini bozucu olaylardan rahatsız

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen Milletvekilleri Bölgesel İstişare Toplantısı’nın arkasından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, 'AK Parti milletvekilleri ile bölgesel istişare toplantısında çözüm süreci konusu yer aldı mı?' şeklindeki sorusu üzerine, Yılmaz, 'Bu toplantılar bizim partimizin umumi istişare süreçleriyle ilgili hali belirleme etmemiz lazım, bundan sonra da değişik bölgelerden milletvekillerimizle Sayın Başbakanımız bu istişarelere devam edecek. Yani bugün tezkereye denk geliyor olması yalnızca tezkerenin konuşulduğu anlamına gelmiyor. Elbette gündemde bulunan konularda ister istemez bu toplantılarda ele alınıyor ve tartışılıyor. Ama ana nedeni ile bütün konuların gündeme geldiği, bölgeyle ilgili sorunların, meselelerin tartışıldığı, milletvekillerimizin fazla aşırı muhtelif konularda gözlemlerini aktardığı toplantılar bunlar” diye konuştu.

Toplantıda, ağırlıklı şekilde çözüm sürecinin ele alındığını anlatım eden Yılmaz, şunları kaydetti:

“Tezkere de bir tutar gündeme geldi fakat ağırlıklı konu doğrusu çözüm süreciydi. Diğer taraftan sosyo-ekonomik sorunlar, gelişme, bölgelerarası dengesizliklerin giderilmesi; işte eğitim sıhhat hizmetlerine kadar fazla aşırı muhtelif konular toplantıda gündeme geldi. Bu toplantılar, çok olumlu toplantılar.”

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, umumi politikayla ilgili milletvekillerini bilgilendirdiğini dile getiren Bakan Yılmaz, “Türkiye'de sorunları çözecek bulunan siyasettir. Siyaset kurumunun her türlü sorunla ilgili şekilde liderlik yapması gerekir. Sadece merkezde değil her bir milletvekilimizin arasında olduğu yörede yaşanan sorunlara ait liderlik yapması, problem çözücü biçimde müdahil olması gerekiyor. O açıdan fazla aşırı faydalı toplantı olduğunu düşünüyorum” halinde konuştu.

'Çözüm sürecine kocaman bir sahiplenme var'

Bakan Yılmaz, başka bir gazetecinin, 'Dün, İmralı'ya giden heyetin yaptığı İzah var, Kobani’deki saldırılarla ilgili.  Eğer Kobani'deki saldırı devam ederse çözüm süreci sona erecektir yönünden bir İzah düzenlendi bugün” şeklindeki sözleri üstüne de şöyle konuştu:

'Bir kere iki boyutlu şekilde yanıt vermemiz gerekir. Birincisi, çözüm sürecine kocaman bir sahiplenme var. Milletvekillerimiz, hükümetimiz, bölge halkında bunu net bir biçimde görüyoruz. Fakat, başka taraftan çözüm süreciyle hiç bir biçimde bağdaşmayacak, kamu düzenini bozucu bir takım hadiselerden ötürü bir rahatsızlık var, hem bölge halkında hem de milletvekillerimizde. Neyi kastediyorum bunda; işadamlarından para istenmesi, yatırımlara ziyan verilmesi, bireylere hür iradeleriyle tercih etmek zorunda bulunan bireylere baskılar yapılması, bu çeşit sahada çözüm süreciyle bağdaşmayan ve kamu düzenini bozan hadiselere karşı da mühim bir rahatsızlık var. Bununla savaş etme görevimiz de hepimizin, gerçekte bütün partilerin görevi, yalnızca AK Parti'nin değil. Siyasete inanan bütün unsurların böyle bir görevi var.'

'Hiç kimse çözüm sürecinin sağladığı rahatlamayı, özgürlük ortamını istismar etmemeli. Antidemokratik uygulamalar için, kamu düzenini bozan uygulamalar için kullanmamalı' ifadesini kullanan Yılmaz, şöyle devam etti:

'İkinci boyutta dediğiniz Kobani meselesi, Suriye hakkında meseleler. Buralarda da fazla aşırı kusur bir algı oluşturulmaya çalışıyor. Onu fazla aşırı net bir biçimde ortaya koymamız lazım. Türkiye, hiç bir fark yapmadan, Arap, Türkmen, Kürt yada işte değişik inanç gruplarından insanlar, Sunni-Şii; hiç bir biçimde bu ayrımları yapmadan Suriye'de yaşanan hadiseler karşısında en kocaman fedakarlıkları yapmış ülkedir. Ne çağdaş bir memleket bugün dünyada ne de bölgemizdeki herhangi başka bir memleket Türkiye kadar bu konu için fedakarlık yapmadı, yapmıyor. Biz, lazım insani gerekse bölgenin siyasal istikrarı yönünden elimizden gelen bütün gayreti sarf ediyoruz. Kobani dediğimiz bölgeden de 160 bin insan şu anda Türkiye'ye sığınmış durumda. İyi ki Türkiye var, iyi ki Türkiye’nin istikrarı, gücü var, emniyet ortamı var ki bu bireyler Türkiye'nin bu açıdan bu ortamından istifade ediyorlar.'

'Türkiye, dünyada insani yardımlarda birinci pozisyona yükseldi'

'Sığınmacı sayısı giderek artıyor, orta vadeli program ve bütçe görüşmeleriniz de oldu. 2015 ekonomik durumuna bunun yansıması ne olacak ve vergilere yansıması olacak mı?' şeklindeki bir soruyu da yanıt veren Yılmaz, şunları söyledi:

'Bugüne kadar harcanan tutar 4,5 milyar dolar civarında. Türkiye, bilhassa alanımızda yaşanan olayların etkisiyle dünyada insani yardımlarda birinci pozisyona yükseldi. Genel kalkınma yardımlarında da İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra üçüncü noktaya geldik. Yani kocaman fedakarlıklar yapıyoruz fakat fazla aşırı şükür Türkiye'nin böyle makro dengelerini sarsacak kurda bir halden da bahsetmiyoruz. Güçlü bir ekonomimiz var, bütçe disiplinimiz var.'

'Dünyadaki küresel krize rağmen, kuzeyimizde Ukrayna krizine rağmen, güneyimizde, bölgemizde yaşanan gelişmelere karşın büyümeye devam ediyoruz' diyen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

'İlk çeyrekte 3.3 büyüme sağladık. Yıl genelinde de bu civarda bir gelişme bekliyoruz. İhracatımız artmaya devam ediyor. Bu sene inşallah 160 milyar doları aşacağız. Mali dengelerimize de fazla aşırı dikkat ediyoruz. Yani iki seçim yaşamamıza rağmen, bu kadar bölgesel gelişmelere karşın mali dengelerimiz iyi bir noktada; borçlarımızın ulusal gelire oranı düşmeye devam ediyor. Ekonomimiz istihdam üretmeye devam ediyor. Bu sene gene istihdamda artış gerçekleşecek.'

Yılmaz, önümüzdeki yıla ilişkin olarak da gene bölgenin arasında olduğu konjonktür dikkate alınarak makroekonomik dengeleri hazırladıklarını vurguladı.

'Askeri masraflar yönünden de bütçede bunlar ele tahsil edildi mı, daha yüksek miktarda fon aktarılması söz konusu mu?' şeklindeki soruya da Yılmaz, şu cevabı verdi:

'Böyle inanılmaz durum anlamında bir şeyimiz yok. Jeopolitik riskler, var gelişmeler ışığında elbetteki bunlar yansıyor zaten harcamalarımıza. Ülkemize sığınan insanlarla ilgili AFAD'ın yaptığı, biliyorsunuz geniş kapsamlı çalışmalar var. Kurumlarımızın yaptığı çalışmalar var. Yani bu vakalar olsa da olmasa da o masraflarımız devam ediyor. Çok alelade üstü bir artış söz konusu değil yani.”

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber