Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 19 Mart 2018 - 10:23 Yorum: 0

Bölgesel satınalma gücü paritesi açıklandı

Türkiye'de 2017 yılı fiyat düzeyi endeksi en yüksek bölge TR10 (İstanbul) oldu.

Bölgesel satınalma gücü paritesi açıklandı

Türkiye'de 2017 yılı fiyat düzeyi endeksi en yüksek bölge TR10 (İstanbul) oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılı bölgesel satınalma gücü paritesini açıkladı. Buna göre; bölgesel satınalma gücü paritesi (BSGP) 2017 çalışması; Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde Türk lirasının (TL) satın alma gücündeki farklılıkların belirlenmesi amacı ile gerçekleştirildi. Çalışmada, ayrıntılı olarak tanımlanmış ortak bir mal ve hizmet sepeti kullanılarak bölgesel fiyat düzeyi endeksleri elde edildi.

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) ikinci düzey detayında üretilen endeksler ile farklı bölgelerdeki fiyat düzeylerinin karşılaştırılmasına imkan sağlandı. Bir bölgenin fiyat düzeyi endeksi, 100'den büyük ise bu bölge Türkiye ortalamasına göre "pahalı', 100'den küçük ise bu bölge Türkiye ortalamasına göre "ucuz" olarak ifade edildi. Türkiye'nin 2017 yılı sonuçlarına göre fiyat düzeyi endeksi en yüksek bölgesi 114,8 ile TR10 (İstanbul), en düşük bölgesi ise 93,5 ile TRA2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) oldu. Bu endeks değerleri, TR10 (İstanbul)'un Türkiye ortalamasına göre yüzde 14,8 pahalı, TRA2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan)'ın ise yüzde 6,5 daha ucuz olduğunu gösterdi.

Gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda en pahalı bölge TR10 (İstanbul) oldu

Gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 111,0 ile TR10 (İstanbul)'da gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 94,9 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) oldu.

Giyim ve ayakkabı ana grubunda en pahalı bölge TR31 (İzmir) oldu

Giyim ve ayakkabı ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 110,6 ile TR31 (İzmir)'de gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 84,1 ile TRA2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) oldu. Dağılım genişliği en yüksek ana grup olan konut ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 150,1 ile TR10 (İstanbul)'da gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 84,5 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) oldu.

Ulaştırma ana grubunda en pahalı bölge TR31 (İzmir) oldu

Ulaştırma ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 107,1 ile TR31 (İzmir)'de gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 93,5 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) oldu.

Lokanta ve oteller ana grubunda en pahalı bölge TR51 (Ankara) oldu

Lokanta ve oteller ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 118,3 ile TR51'da (Ankara) gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 91,7 ile TR63 (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye) oldu.

Diğer ana gruplarda fiyat düzeyi endeksleri bölgelere göre değişiklik gösterdi

Dağılım genişliği en az olan ana gruplardan birisi alkollü içecekler ve tütün ana grubu oldu. Bu ana grupta en yüksek fiyat düzeyi endeksi 100,2 ile TRC2'da (Şanlıurfa, Diyarbakır) gerçekleşti. En düşük fiyat düzeyi endeksi 99,8 ile TR32 (Aydın, Denizli, Muğla) bölgesinde oldu. Ev eşyası ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 108,7 ile TR31'de (İzmir) gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 89,5 ile TR63 (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye) oldu.

Sağlık ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 145,3 ile TR51'da (Ankara) gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 73,8 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) oldu. Haberleşme ana grubunda değişim gözlenmemesinin nedeni, bu gruptaki telefon görüşme ve internet abonelik ücreti gibi tüm madde çeşidi fiyatlarının bütün bölgelerde aynı olması oldu. Eğlence ve kültür ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 106,6 ile TR10'da (İstanbul) gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 94,9 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) oldu. Eğitim ana grubunda en yüksek Fiyat Düzeyi Endeksi 141,7 ile TR10'da (İstanbul) gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 76,9 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) oldu. Çeşitli mal ve hizmetler ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 110,1 ile TR10'da (İstanbul) gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 91,1 ile TRA2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) oldu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber