Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
17:00 Ali Koç: "Trabzon Emniyeti, maça polis tahsis etmiyorsa ve tahsis ettiği po...16:56 Mersin Büyükşehir Belediyesi, Halk Kart’ın Mart ayı tutarları ile öğrenim y...16:54 BBP, Kütahya’da AK Parti’nin adayı Kamil Saraçoğlu’nu destekleyecek16:49 ’Sütten Peynire Dönüşüm’ adlı söyleşi16:49 Ali Koç: "Yarın Samandıra’da teknik kadromuz ve oyuncularımızla konuşacağız...16:48 Ali Koç: "Trabzonspor maçı, kesinlikle burada toplanmamızın ya da 2 Nisan’d...16:47 Bozbey: “Sandıklarda şu an hiçbir sorunumuz yok”16:47 Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç: "İki tane ekstrem var; Biri hiçbir şey y...16:45 Kazada yaralanan alkollü engelli sürücü sağlık personellerine zorluk çıkart...16:43 Tusk: “Avrupa savaş öncesi döneme girdi”16:40 Tepebaşı’nda bir ilki başaran süt çiftliğine ’Avrupa Birliği Onaylı Süt Çif...16:39 Cumhurbaşkanı Erdoğan, "4 bin 100 yatak kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük...16:38 Pursaklar’da 7 bin 177 kadın Hanımevleri’nde sosyalleşme fırsatı buldu16:37 Otomobil yoldan çıktı, 1’i ağır 2 kişi yaralandı16:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ülkemizin son 21 yılı yatırımlar açısından Cumhuriy...16:36 Çöl Tozları Bandırma’yı kapladı16:36 Küçük çocuğuna tır kullandıran baba marifetmiş gibi o anları paylaştı16:35 Aydın’da termometreler 30 dereceyi gördü16:34 Kültür merkezi tartışması16:34 Madagaskar’ı vuran kasırgada can kaybı 18’e çıktı
Sami Er
Ekonomi 17 Aralık 2014 - 16:03 Yorum: 0

BOTAŞ'a 1,2 milyar doları Merkez Bankası verecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, BOTAŞ'ın 31 Aralık'a kadar ödeyeceği 1,2 milyar doların Merkez Bankası'nca karşılanacağını bildirdi.

BOTAŞ'a 1,2 milyar doları Merkez Bankası verecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerjideki halk iktisadi teşebbüslerinin (KİT) döviz alımlarının azda olsa ve ya yüzde yüz Merkez Bankasından yapabilmesinin önünün açıldığını belirterek, '17 Aralık ile 31 Aralık içerisinde BOTAŞ'ın ödeyeceği tutar takribî 1,2 milyar dolar. Yalnızca Rusya'ya değil, öteki devletlere de yapacağı ödemeler var. Bunların her birisini daha dikkatli bir biçimde kullanması istiyoruz. O nedenden Merkez Bankasından yapılacak alımların piyasada daha müspet etki yapacağına inanıyoruz' dedi.

Yıldız, 29-30 Nisan 2015'te gerçekleştirilecek 3. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı için düzenlenen tanıtım resepsiyonunun arkasından gündemdeki konulara ait soruları yanıtladı.

Enerjideki KİT'lerin döviz alımlarının Merkez Bankasından yapılmasına yönelik sorular üstüne Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ve BOTAŞ'ın Türk Lirası cinsinden tahsilatı döviz şekilde vatan dışına ödemesiyle alakalı mühim bir başlık bulunduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası ile yaptıkları görüşmelerde bunun piyasada değişik bir açıya gelmemesi, değişik yorumlanmaması için döviz alımlarının azda olsa ve ya yüzde yüz Merkez Bankasından yapılabilmesinin önünün açıldığını dile getiren Yıldız, bu konunun protokole bağlandığını anlatım etti. Yıldız, şöyle konuştu:

'Bu tıpkı sürede BOTAŞ'ın döviz fiyatlarının yükseldiği hallerde aldığı bir Önlem şekilde da algılanmalıdır. Sanki vatan dışına çıkan bir paraymış bunun şeklinde bir işlem gösterilmesinin, bir kazanç miktarının yurt dışına çıkıyormuş bunun şeklinde gösterilmesinin doğru olmayacağını düşündük. 17 Aralık ile 31 Aralık içerisinde BOTAŞ'ın ödeyeceği tutar takribî 1,2 milyar dolar. Yalnızca Rusya'ya değil, öteki devletlere de yapacağı ödemeler var. O nedenden bunların her birisini daha dikkatli bir biçimde kullanması istiyoruz. O nedenden Merkez Bankasından yapılacak alımların piyasada daha müspet etki yapacağına inanıyoruz. En azından menfi etki yapmayacaktır.'

Yıl sonuna kadar 1,2 milyar doların tamamının Merkez Bankasından yapılacağını bildiren Yıldız, 'Yükselen ve azalma gösteren sektör zamanlarında bu fazla fazla ön plana çıkacak, stabil yer aldığı yıllarda bunun bir çarpan etkisi olmayacak. Olumsuz açıdan bir çarpan etkisi olmayacak. Böyle bir tedbiri almaktadır olmamız en azından spekülatif hareketleri engelleyecektir. Bunun da sektöre müspet bir yardımı olabileceği kanaatindeyim' dedi. 

Yıldız, döviz kurundaki artışın olmamış petrol fiyatlarındaki gerilemeyi absorbe edip etmeyeceği yönündeki soruya karşılık, 'Dolar kurunun artarak çoğalması enerji sektörünü sevindirmemektedir. İthalat oluşturan bir memleket şekilde bunun menfi tesirini her süre söylüyorum. Ham petrol fiyatlarındaki düşüşün bir kısımını, hangi orandaysa bunu kamuoyuyla şeffaf şekilde paylaşıyoruz, dövizin yükselişi absorbe ediyor, bir nevi kapatıyor. Bu rakamların fazla fazla yükselmemesini temenni ediyorum. Rusya'da 2 günde yaşanan gelişmelerin, ekonomik bir kısım hareketliliğin Türkiye üstündeki yansımaları şekilde da bunu özetleyebiliriz. Uzun vadeli olmayacağı kanaatindeyim' değerlendirmesinde bulundu.

Güney Akım'ı canlandırma gayretleri

Rusya'da rublenin dolar karşısında paha kaybetmesinin, enflasyon rakamlarının tahrik edilmesinin mühim olduğunu dile getiren Yıldız, ruble ile liraya ilişkin iki memleket liderlerinin öngördüğü binanın şu anda daha sağlıklı ve mühim duruma geldiğini belirtti. Yıldız, 'Bunun daha üstünde önerilen barter sistemidir. dışsatım ve dışalım rakamlarının karşılıklı mübadelesidir' diye konuştu.

Yıldız, Avrupa ülkelerinin Güney Akım'ı canlandırma gayretlerine yönelik soru üstüne Güney Akım'ın tarafının Türkiye olmadığı, plan canlandırılmak isteniyorsa bunun ilgili tarafların görüşmeleri neticesinde olacağını belirtti. Türkiye'nin bu konu hakkında bir dahlinin olmayacağını vurgulayan Yıldız, böyle bir tartışmanın tarafında olmayı doğru bulmadığını söyledi.  

Bakan Yıldız, Rusya'dan alınacak doğalgazda indirim yapılmasına yönelik görüşmelerin devam ettiğini de dile getirdi.

17 Aralık'ın yıldönümü 

Taner Yıldız, 17 Aralık'tan bu güne kadar geçen 1 yıla ait değerlendirmelerin sorulması üzerine, geçen sene 17 Aralık'ta Bakü'de Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi ve Hazar Denizi'ndeki doğalgazın Avrupa'ya taşınmasıyla alakalı 45 milyar dolarlık projede 12 ülkenin devlet, hükümet başkanları ve bakanlarının kazanç kararı aldığını anımsattı. Yıldız, şöyle devam etti:

'Benim açımdan böylesine teknik bir yönü var. Aynı zamanda Şeb-i Arus'un, Hazreti Mevlana'nın ruh iklimlerimizde yaptığı değişimin ve dönüşümün bizde fazla fazla ciddi tesiri var. 17 Aralık bunu hatırlatıyor. 17 Aralık maalesef tıpkı sürede Türkiye'de yakın politik tarihimizde gizlilikle, gizemle şeffaflık içerisinde tercih yapılması gerektiğiyle alakalı mühim bir dönüm noktasını oluşturuyor. Türkiye bu ikisinden bir tanesini tercih etmek durumunda. Biz tercihimizi şeffaflıktan yana kullandığımızı söyledik. Bir kısım enlem binanın ortaya koymaya çalıştığı Şayet doğruysa ne için bu saklı yapılmaya çalışıldı, yanlışsa ne için tercih edildi. Böyle bir bina bu şeffaflığı sırf kamuoyuna anlatamadığı bunun şeklinde kendi içerisinde yer aldığı camiaya da anlatamamıştır. Her birimizin yakından tanıdığı dost etrafında de kendi içlerinde o baş karışıklığı söz konusudur. Türkiye bu sırlı hareketin ve saklı telefon dinlemelerinin, hususi yaşama uzanmaların, tecessüsle şeffaflığın tercihini yapmak durumundaydı. Şu anda yapılan budur, yapılan tercihin esas başlığı budur.'

Kaynak: AA

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber