Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 23 Ekim 2014 - 12:04 Yorum: 0

Bu bir demokrasi paketidir

AK Parti Grup Başkanvekili Aydın, "İç Güvenlik Reformu"na yönelik eleştirilerle ilgili "Bu bir demokrasi paketidir. Kesinlikle özgürlükler adına geri dönüş söz konusu değildir" dedi.

Bu bir demokrasi paketidir

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, AA muhabirinin konuyla ilgili sorularını yanıtladı. Reform paketinin demokrasinin önünü açan ve normalleşmeyi verici sivil kimi mekanizmaları, kamu düzeninin sağlanması hesabına lüzumlu bulunan tedbirleri ve insan hayatını kolaylaştıran düzenlemeleri içerdiğini anlatım eden Aydın, AK Parti'nin varlık sebebinin özgürlükler ve reformlar olduğunu vurguladı.

İç Güvenlik Reformu'nun bir demokrasi paketi olduğunu belirten Aydın, 'Kesinlikle hiç bir suretle bu pakette demokrasi ve özgürlükler hesabına geriye dönüş asla söz konusu değildir. İnsanların dilini konuşabilmesi, kültürünü, inancını yaşayabilmesi noktasında bugüne kadar daima mühim adımlar attık. Hayali bile imkânsız aşırı mühim reformlar gerçekleştirdik. Özgürlükler bizim varlık nedenimizdir. Asla ve asla özgürlüklerden art adım atmayacağız. Asla çözüm sürecinden, birlikten, kardeşlikten art adım atmayacağız' dedi.

Molotof atmak hangi ülkede meşru sayılır?

Düzenlemede, toplantı ve gösteri hakkına yönelik bir engelleme bulunmadığını belirten Aydın, 'Herkes toplantı, yürüyüş, gösteri yapabilecek. Bağıracak, çağıracak, eleştirecek. Buna muhakkak bir engelimiz yok. Ama bunu yaparken kimse molotofla bir bölgeleri yakmayacak, yıkmayacak, insanları katletmeyecek' diye konuştu.

Aydın, daha evvela molotofun yakıcı, yıkıcı olduğunu anlatım eden düzenlemeler getirdiklerini anımsatarak ancak takdire dayalı şekilde değişik yargı kararları bulunduğunu söyledi.

Bu konu hakkında yargıda bir yeknesaklık sağlamayı amaçladıklarını belirten Aydın, molotof kullanmanın hiç bir ülkede bir hak olmadığını, İngiltere'de hayat boyu hapis cezasına kadar, ABD'de ise en az 4 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğüne dikkati çekti.

'Molotof atmak hangi ülkede meşru sayılır? 6-7 Ekim'de 40 adet insanımız öldü. Hangi ülkede bunlar cezasız bırakılır? Bu bir özgürlük müdür?' diye soran Aydın, dükkanların, işyerlerinin yakılmasını, yıkılmasını,  insanların katledilmesini 'vahşet' şekilde niteledi.

Sapla samanı karıştırmamak gerektiğini vurgulayan Aydın, toplantı ve gösteri özgürlüğünün bir başkasının canına, malına, namusuna, ırzına kastetmeyi meşru göstermeyeceğini anlatım ederek, 'Eğer molotof atmışsa kusura bakmasın tam olarak suç sayılacak ve cezası olacak' dedi. 

Suç işleyen polisle ilgili de muamele yapılacak

Polisin gözaltı süresine ait eleştirilere değinen Aydın, Avrupa ülkelerindeki en düşük gözaltı süresinin getirildiğini, kimi Avrupa ülkelerinde bu sürenin 4 güne kadar uzatılabildiğini söyledi.

Keyfi bir uygulama olmayacağına, bu yetkiyi kullanırken polisin de bir hukuku olacağına gösteren Aydın, şunları kaydetti:

'Polis yetkisini aşıyor mu? Bir yetki gasbında bulunuyor mu? Haksız ve hukuksuz bir biçimde fiili kimi hallere yol açıyor mu? Bunu 'kolluk gözetim mekanizması' dediğimiz bu kurul inceleyecek. Suç işleyen polisle ilgili de muamele yapılacak. Hiç kusura bakmasın. Bu yetkiyi veriyoruz fakat bu yetkiyi uygulayanlarla ilgili aşırı mühim kontrol mekanizmaları getiriyoruz. O yetkiyi kullananlar sınırsız bir hukuka, hakka, özgürlüğe sahip değil. Sadece kanunların elverdiği ölçüde görevlerini yapacaklar.'

Grup Başkanvekili Aydın, 'AK Parti sosyal medyayı kapatacak' ifadesinin doğru olmadığını, sosyal medyayı kapatmak ve ortadan kaldırmak benzeri bir düşünceleri bulunmadığını söyledi.

Neresi polis devleti?

Aydın, 'polis devleti olunacağı' yönündeki ifadelerin de gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:

'Kim bu düzenlemeden huzursuz olur? Bu düzenlemeden salt bu suça eğilimli olanlar, suç işlemeyi iş edinenler. Benim gördüğüm o. Polis devleti... Neresi polis devleti? Bizden aşırı daha katı tedbirler almasına karşın Almanya, İngiltere, ABD polis devleti mi? Bütün bu muhalefetin karşı çıkışlarına mana eda etmek olasıdır değil. Muhalefet zaten sabah dediğini akşam inkar ediyor. Bugün bir şey söylüyor, yarın öteki bir şey söylüyor. Enteresan bir şey 'tezkereye hayır' diyor. 'Gidin IŞİD'e karşı savaşın' diyor. Muhalefet öylesine bir çıkmazın içinde. Çözüm getirmeyen, plan üretmeyen, getirilen herşeyi reddeden, bulunmaz sayan bir muhalefet anlayışı yeni Türkiye'ye yakışmıyor.'

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber