Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 26 Kasım 2014 - 17:33 Yorum: 0

Bu emanete sahip çıkmaya kararlıyız

Başbakan Davutoğlu, "Zor günler geçer ama bu günlerde gösterilen kardeşlik unutulmaz. Bütün komşu şehirler, köyler gibi Kobani bize tarihin emanetidir. Bu emanete sahip çıkmaya kararlıyız''

Bu emanete sahip çıkmaya kararlıyız

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suruç Yatılı İlköğretim Bölge Okulu Kampı'nda Suriye'den Türkiye'ye sığınanlara hitap etti.

Davutoğlu, konuşmasına Kürtçe şekilde ''Hoşgeldiniz Kobanili kız ve bay kardeşlerim. Kobani bizim evimiz, Türkiye de sizin eviniz. Biz sizin ailenizdeniz. Gününüz hayırlı olsun, hayırlar getirdiniz'' diyerek başladı.

Ardından ''Türkiye sizin evinizdir, asırlardır biz birlikte yaşadık. Sizin acınız bizim acımızdır. Sizin mutluluğunuz, bizim mutluluğumuzdur'' diye konuşan Davutoğlu, ''Evimiz, sınırımız lakin en önemlisi gönlümüz size sonuna kadar açıktır'' dedi.

Son 3 sene içerisinde Türkiye'ye Suriye'den Kürt, Arap, Türkmen, her kesimden 1 milyon 650 bin şahıs geldiğini ve Türkiye'nin bu insanları muhabbetle karşıladığını anlatım eden Davutoğlu, Kobani'den de Türkiye'ye 17-19 Ekim'de üç günde 134 bin bireyin geldiğini belirtti.

Başbakan Davutoğlu, ''Hoşgeldi, sefa geldi. Şu anda 192 bin Kobanili kardeşimiz Türkiye'de. Bilin ki Türkiye sizin evinizdir, yuvanızdır. Bütün yurttaşlarımız da sizin öz kardeşlerinizdir'' ifadelerini kullandı.

İsimleri ''Afad'' oldu

Biraz evvela bir çadırda nur yüzlü üç güzel bebek gördüğünü anlatan Davutoğlu, kampta doğan bu üç kız çocuğuna, annelerinin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na (AFAD) olan minnetinden dolayı ''Afad'' adı verdiğini söyledi. 

Başbakan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bu şunu gösteriyor, Suruç ile Kobani, Türkiye ile Suriye, Halep ile Urfa kardeştir ve kardeş kalacaktır. Biz burada sizleri gönülden ağırlarken, şunu da bir kere daha teyit ediyoruz, inşallah bir gün Kobani bütün bu tehditlerden, saldırılardan kurtulacak ve sizler inşallah evinize döneceksiniz. O vakte kadar da bizim misafirimizsiniz, daima gönlümüzde ve ülkemizde, şehrimizde başımızın üstünde yeriniz var. Düşünün 134 bin Kobanili Kürt kardeşimizi ağırladık, bu vazifemiz. 3 yılda bütün Avrupa ülkelerinin aldığı mülteci 134 binden az. Çünkü biz kardeşiz. Çünkü biz ebediyete kadar kardeş şekilde kalacağız. Bizim gönlümüzde her bir Suriyeli'nin, her bir Kürdün, Arabın, Türkmenin apayrı noktayı vardır. İnşallah birgün Suriye, yine barışa kavuştuğunda her biriniz Türkiye'nin orada bir mümessili olacaksınız.''

Kobani'den gelenleri bağrına basan Suruçlu ve Şanlıurfalı vatandaşlara teşekkürlerini ileten Davutoğlu, ''Bu zor günler geçer ama bu günlerde gösterilen kardeşlik unutulmaz. Allah Kobani'yi ve Kobanili kardeşlerimizi korusun. Allah inşallah hepinize evlerinize dönmeyi nasip etsin. Bütün komşu şehirler, köyler, kasabalar gibi Kobani bize tarihin emanetidir. Bu emanete sahip çıkmaya kararlıyız'' diye konuştu.

Davutoğlu, konuşmasını da Kürtçe şekilde ''Tekrar hoşgeldiniz, hayırlı geldiniz Kobanili kız ve bay kardeşlerimiz'' diyerek bitirdi. Bu arada, Davutoğlu'nun bütün konuşması Kürtçe şekilde çeviri edildi. 

Çocuklardan Başbakan Davutoğlu'na şarkı 

Başbakan Davutoğlu'na Suruç'taki kamp ziyaretinde eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de eşlik etti. 

Yatılı ilköğretim bölge okul binasını ve mektep bahçesindeki çadırları da ziyaret eden Davutoğlu, buradaki çocuklara muhtelif oyuncaklar dağıttı.

AFAD vasıtası ile bir çadırda hizmet verilen anaokulunu da gezen Başbakan Davutoğlu'na buradaki minikler Türkçe ve Kürtçe şarkılar seslendirdi.  

Başbakan Davutoğlu, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Cemalettin Haşimi vasıtası ile da Kobanili Ahmet ve Zehra Atiye çiftiyle tanıştırıldı. Çiftin Muhammed Baran Atiye ve Berfin Atiye isimli çocuklarını seven Davutoğlu ve benzeri Sare Davutoğlu, çiftle bir zaman sohbet etti.

Sohbet sırasında Zehra Atiye'nin ağlayarak Sare Davutoğlu'nu Kobani'ye dönünce evlerinde ağırlamak için çağırma ettiği ve Davutoğulu'nun da daveti kabul ettiği görüldü.

''Arada geçen sınırın önemi yok''

Kobanili Ahmet Atiye, Başbakan Davutoğlu'na 19 Eylül'den bu yana kendilerine gösterdikleri misafirperverlikten ve ev sahipliğinden ötürü teşekkür ederek, ''Yüreğinizi bize açtınız. Biz de biran önce vatanımıza art yönelmek istiyoruz. Hayatta olduğumuz sürece bu iyiliği unutmayacağız. Yaptığınız bu iyiliğin altından nasıl kalkarız bilmiyoruz'' dedi.

Bu sözler üstüne Başbakan Davutoğlu da ''Bu bizim vazifemizdir. Herkes unutsa da ne Kobani'deki ne de Suriye'deki öteki kardeşlerimizi unutmuyoruz. Bize hiçbir borcunuz yok. Sizin dedeleriniz de bizim dedelerimiz. Sizin dedeleriniz ve bizim dedelerimiz beraber her yerde savaşarak borçlarını ödedi. Siz bizim kardeşimizsiniz. Arada geçen sınırın önemi yok'' halinde konuştu.

Kampta kalan çocuklarla ilgilendiğini anlatım eden Davutoğlu, ''İnşallah biraz evvela gördüğüm çocukların düğünlerine de Kobani'ye geliriz, sizlerin konuğu oluruz'' dedi.

Davutoğlu ve benzeri Sare Davutoğlu, çocukları kucaklarına alarak yakından ilgilendi. Başbakan Davutoğlu'nun, Muhammed Baran Atiye'yi havaya atarak sevdiği görüldü.

Muhabir: Hande İlbeyi Canca, Kadir Karakuş

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber