Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 20 Mart 2015 - 12:23 Yorum: 0

Bu orkestranın bütün parçaları "cam"dan

Cam sanatçısı Çil, Eskişehir'deki atölyesinde takı, süs eşyası ve biblolar üretiyor

Bu orkestranın bütün parçaları 'cam'dan

ESKİŞEHİR (AA) - YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Eskişehir'de yaşayan cam sanatçısı Kaan Çil'in, bir İtalyan ustadan öğrendiği teknikle yaptığı klasik senfoni orkestrası bibloları sanatseverlerden ilgi görüyor.

Kentin sanat yaşamında önemli bir unsur olan senfoni orkestrasından esinlenilerek üretilen objelerden birer birer alan kişiler, isteklerine göre takımlar oluşturuyor.

Çil, AA muhabirine, kentteki atölyesinde takı, süs eşyası ve biblolar yaptığını söyledi.

Cam sanatıyla ilgilenmeye 20 yıl önce "alaylı" ustaları izleyerek başladığını belirten Çil, zamanla bu alanda kendisini geliştirdiğini anlattı.

İşlenen camın bir sanat unsuru olabilmesi için boyama, kaynak, yapıştırma olmaması gerektiğini, kendisinin de bunu 12 yıl önce Eskişehir'e gelen, geliştirdiği teknikle bu alanda ilklerden biri olan İtalyan Lucio Bubacco'dan aldığı eğitimle öğrendiğini dile getiren Çil, şöyle konuştu:

"Eğitim sonunda hayatım tamamen değişti. Aldığım eğitimle Türkiye'de yumuşak camda İtalyan tarzı biblo yapan ilk sanatçılardan biri oldum. Bir süre önce İtalya'ya gittim. Bubacco ile gezerken bazı İtalyan cam sanatçıları, eserlerimi görünce 'Sen bir maestrosun' dedi. Türkiye'de birçok insan yaptığım işi takdir ediyor ancak İtalyan sanatçılardan takdir almak beni daha çok onurlandırdı. Daha sonra 'Biz senden bir şeyler alalım' demeye başladılar. Bu da çok onur ve gurur verici. Şimdi İtalya'da en az iki, üç şirkete ürün yapıp satıyorum. Ürünlerimin arkasında adım yazıyor. Türkiye'den İtalya'ya gidip ürünlerimi aldıktan sonra bana gösterenler oluyor. Sicilya'dan gelecek bir de kursiyerim var."

- "Taleplere yetişmekte zorlanıyorum"

Çil, Yunanistan ve ABD'ye de zaman zaman ürün gönderdiğini kaydetti.

El emeği ürünü olduğu için taleplere yetişmekte zorlandığını vurgulayan Çil, Haller Gençlik Merkezi'ndeki atölyesinde günde ortalama 7 saat çalıştığı bilgisini verdi.

Eskişehir'in bir kültür ve sanat kenti olduğunu dile getiren Çil, "Buranın bir senfoni orkestrası var. 'Ben de bu şehir için ne yapabilirim?' diye düşünerek, klasik senfoni orkestrasının biblolarını yaptım. Çok da ilgi görüyor. İnsanların bunu toplu halde alması zor çünkü takım olarak 5 bin liradan başlıyor, daha büyük boyları 30 bin liraya kadar çıkıyor. Fiyatı yüzünden insanlar tek tek alarak kendi orkestralarını kuruyor" ifadesini kullandı.

Kaan Çil, İstanbul, İzmir ve Ankara'dan cam sanatı eğitimi için yoğun talebin olduğunu ancak gelecek iki yıl için buna pek fırsat bulamayacağını sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber