Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Kültür 30 Ekim 2012 - 12:57 Yorum: 0

Bu yıl Aslantepe Höyüğü'nde 17 arkeolojik eser çıkarıldı

Malatya Aslantepe Höyüğü'ndeki bu yılki kazılarda, 17 arkeolojik eserin gün ışığına çıkarıldığı bildirildi.

Bu yıl Aslantepe Höyüğü'nde 17 arkeolojik eser çıkarıldı

MALATYA  - Kültür ve Turizm İl Müdürü Derviş Özbay konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, bu yılki kazı çalışmalarının 10 Ağustos’ta başlayıp 9 Ekim’de sona erdiğini hatırlatarak, "17 heyet üyesi, 42 işçi ile sürdürülen çalışmalarda 14 açma üzerinde kazılar yapılmıştır. Kazı evi ve depolarda restorasyon, arkeobotanik analizler, topoğrafik çizimler ve ayrıca analiz çalışmaları yapılmıştır. Milattan önce (M.Ö.) 3300-2800 yıllarına tarihlenen evlerde çalışmalar gerçekleştirildi. Eski Tunç, Geç Kalkolitik dönemi kapsayan kazı sezonunda; 2 mızrak ucu, 2 çivili halka, madalyon, 1 yontma kalemi, 1 topuzlu iğne, iğne, bıçak, 2 lapis boncuk, küp, çanak, kase, çanak, küçük kase ve küp olmak üzere toplam 17 arkeolojik eser gün ışığına çıkarılmıştır" dedi.
Aslantepe'de bu yıl kazı faaliyetleri dışında, kazı yeri ve kazı evi depolarında konservasyon, restorasyon, botanik analizler, fotoğraflama, çizim, jeoformolojik ile antropolojik analizler de gerçekleştirildiğini belirten Özbay, "Kazı sezonu boyunca envanterlik niteliğinde olan 17 adet arkeolojik eser ile 23 adet etütlük mahiyetteki buluntu tespit edilmiştir" dedi.
Bu yılki kazılarda M.Ö. 2900-2800 yıllarına tarihlenen bitişik nizam örülmüş kerpiç örgü duvarları, kerpiç örgünün alt kısmındaki moloz taş duvar örgüsünün kaldırıldığını kaydeden Özbay, aynı kültür seviyesine ait takanın kaldırılmasının ise sezonunda planlandığını aktardı.
İki katlı odada yapılan kazılarda, burada yangın olduğunun görüldüğünü söyleyen Özbay, burada Mezopotamya Urduk seramiğine de rastlandığını bildirdi. Bu seramiklerin her iki kültür arasında ticari ilişkilerin bulunduğunu gösterdiğini belirten Özbay, bu alanda yangın olduğunu, tabana düşen yanmış eşyalardan anlaşıldığını vurguladı.
İtalya Roma La Sapienza Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Marcella Frangıpane başkanlığında yapılan kazıların, Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Arkeolog Ziya Kılınç ve Malatya Müze Müdürü Sanat Tarihçisi Meryem Günhan koordinesinde gerçekleştirildiği kaydedildi.
 

Haber Kaynağı:
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber