Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 21 Temmuz 2017 - 11:38 Yorum: 0

Buca Kırıklar’da taş ocağı isyanı

Buca Kırıklar Mahallesi'nde yapılmak istenen taş ocağına karşı bölgedeki köylüler ayağa kalktı.

Buca Kırıklar’da taş ocağı isyanı

Buca Kırıklar Mahallesi'nde yapılmak istenen taş ocağına karşı bölgedeki köylüler ayağa kalktı. Taş ocağı tehdidine karşı köy meydanında toplanarak sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte "Çevre Duyarlılığı Eylemi" yapan köylüler ellerinde döviz ve pankartlarla slogan atıp, doğamızı ve temiz çevremizi bozmayın mesajı verdi. Köylülerin eylemine destek veren Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, "Tek bir amacımız var, doğaya, çevreye ve ekmeğimize sahip çıkmak. İlgililerin bu sese, bu kalabalığa duyarsız kalamayacağına inanıyorum. Çevremize dokunmayın" dedi.

Buca Kırıklar halkı köylerinin 1700 metre yakınında yapılması gündemde olan taş ocağının tehdidi altında. Yüzde yetmişi zeytinlik olan orman köyü Kırıklar'ın taş ocağının açılması ile tüm geçim kaynaklarını yitireceğini ve temiz havası ile ünlü köylerinin tozla kaplanarak sağlıklarını tehdit edeceği endişesi taşıyan köylüler köy meydanında toplanarak eylem yaptı. Kırıklar Köyü sakinlerine, çevre köy sakinlerinin yanı sıra Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, CHP Buca İlçe Başkanı Çağdaş Kaya, Buca Kent Konseyi Başkanı Mürüvet Balcılar, belediye meclis üyeleri, kent konseyleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve yüzlerce vatandaş katıldı.

"Katliama izin vermeyeceğiz"

Kırıklar Mahalle Muhtarı Mümtaz Özçifçi, "Bu katliama izin vermedik, vermeyeceğiz. Herkes aklını başına alsın" sözleriyle taş ocağı girişimine tepkisini ortaya koyarken, Buca Kent Konseyi Başkanı Mürüvet Balcılar, Buca'da çevre katliamı yaratacak her türlü yatırıma karşı olduklarını belirtti. Taş ocağı çalışan bölgelerde akciğer kanseri oranlarının arttığı yönündeki bilgiyi paylaşan Balcılar, "Buca Kırıklar'da buna izin vermeyeceğiz. Kirli sanayi burada vücut bulamayacak. Sağlıklı çevrede yaşama hakkımızı sonuna kadar kullanacağız ve Anayasal hakkımızın da takipçisi olacağız" diye konuştu.

Başkan Piriştina'dan tam destek

Köylülerin tepkisine destek veren Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, "Doğaya, çevreye, köye, köylüye sevdamız var. Burada huzur ve barış içinde hayat sürmeye çalışıyorlar. Taş ocağının ekmekleriyle ve sağlıklarıyla oynayacağı kaygısıyla tek ses tek yürek olup buraya çıktılar ve "Ne olur bizim doğamızla, tabiatımızla, ağacımızla, aşımızla oynamayın. Elinizi ayağını buradan çekin" diyorlar. Tek bir amacımız var, doğaya ve çevreye ve ekmeğimize sahip çıkmak. Bunun benzerini daha önce Kaynaklar'da da yaşamıştık. Ama mevzu, çevre, doğa, insan olup tek yürek olunca sonuç almak kolay olmuştu, sesimizi duymuşlardı. Ben bugün burada iddia ediyorum, ilgililer bu sese, bu kalabalığa duyarsız kalamayacaklardır. Çevremize dokunmayın. Biz burada tarım yapmak, sağlıklı nefes almak istiyoruz " dedi.

Köylülerin "Bu ocağa izin verirsek kalbimiz taş olur" , "Havama suyuma dokunma', "Taş ocaklarına hayır" yazan dövizlerle tepkisini ortaya koyduğu çevre eyleminin ardından Kaynaklar Köy Tiyatrosu da "Kelo Taş Ocaklarına Karşı" adlı oyunu sahneledi.

Buca Kırıklar’da taş ocağı isyanı

Buca Kırıklar’da taş ocağı isyanı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber