Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 02 Nisan 2015 - 12:18 Yorum: 0

Buğday üreticilerinin "erken fiyat" beklentisi

Söke Ziraat Odası Başkanı Kocabaş: "TMO'nun buğday fiyatlarını açıklama tarihini erken ürün alan bölgelere göre yeniden düzenlemesini bekliyoruz"

Buğday üreticilerinin 'erken fiyat' beklentisi

AYDIN (AA) - Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) buğday fiyatlarını açıklama tarihini erken ürün alan bölgelere göre düzenlemesini beklediklerini bildirdi. 

Kocabaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, buğdayın insan beslenmesi açısından temel ürünler içinde stratejik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Türkiye’de 2013 yılında 7 milyon 772 bin dekar alanda buğday ekim yapıldığını ve 22 milyon 50 bin ton buğday rekoltesine ulaşıldığını bildiren Kocabaş, 2014 yılında ise ekim alanlarında çok az bir artış ile 7 milyon 912 hektara ulaşıldığını, ancak yaşanan kuraklık nedeniyle rekoltenin 19 milyon tona düştüğünü söyledi.

 Söke’de 2015 yılı buğday ekim alanının 24 bin 410 dekar olduğunu ifade eden Kocabaş, "Yağışların iyi olması nedeniyle buğdayda iyi bir yıl beklentisindeyiz. Bazı tarlalarda sarı pas hastalığı görülmüş, üreticilerimizin zamanında ilaçlamasıyla hastalığın ürüne zarar vermesi önlenmiştir" dedi.

Hasat zamanı yaklaşırken TMO'nun yeni bir uygulama başlattığına işaret eden Kemal Kocabaş, şunları söyledi:

"TMO, süne tahribatı yüzde 2'nin altında, proteini yüzde 12 ve üzeri olan ekmeklik buğdaylar ile süne tahribatı yüzde 2’nin altında, proteini yüzde 12.5 ve üzeri olan makarnalık buğdayda yüzde 1 ile 7 ilave fiyat uygulaması yapacak. Ancak biz Söke çiftçisi olarak bu uygulamadan faydalanamayacağız. Bunun nedeni bizim ürünümüzün diğer bölgelerden erken hasat yapılması ve TMO’nun da fiyatı geç açıklaması, bazen de açıklamaması. Bu durum bizi sıkıntıya sokuyor. TMO'nun buğday fiyatlarını açıklama tarihini erken ürün alan bölgelere göre yeniden düzenlemesini bekliyoruz." 

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber