Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 01 Ekim 2014 - 15:13 Yorum: 0

Bulgaristan'da erken genel seçime doğru

HÖH Kıraali Milletvekili Adayı Ahmed: "Bu ülkede yaklaşık bir milyon kişi Türkçe konuşuyor ama halen okullarda ana dilimizin okutulmasını çözemediğimiz gibi konuşulması konusunda bile sıkıntılarla karşılaşıyoruz"

Bulgaristan'da erken genel seçime doğru

SAKARYA (AA) - Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) Kıraali Milletvekili Adayı Şabanali Ahmed, Bulgaristan'da yaklaşık bir milyon kişinin Türkçe konuştuğunu belirterek, "Ama halen okullarda ana dilimizin okutulmasını çözemediğimiz gibi konuşulması konusunda bile sıkıntılarla karşılaşıyoruz" dedi.

Ahmed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bulgaristan'da 10 yıldır başmüftülük göreviyle Müslümanlara hizmet ettiğini anımsattı.

Siyasetin, dini bir kuruma göre daha geniş kitlelere hitap ettiğini dile getiren Ahmed, halkın sorunlarını çökmeye çalıştıklarını bildirdi. Bulgaristan'daki etnik ve dini grupların yüzyıllardır hoşgörü içerisinde yaşadığını vurgulayan Ahmed, bazı art niyetli çıkar gruplarının bu ortamı siyasete alet etmeye çalıştığını savundu.

Ahmed, hiçbir etnik ve dini gruptan rahatsızlık duymadıklarını kaydederek, şunları söyledi:

"Kiliselerin, havraların olması beni rahatsız etmiyor. Haliyle camilerin de kimseyi rahatsız etmemesi gerekiyor. Böyle bir toplum ve anlayışı istiyoruz. Herkesin karşısındakini olduğu gibi kabul etmesini istiyoruz. Her nerede bir insan varsa, onun yaşama ve hizmetten yararlanma hakkı vardır. İnsan merkezli bir siyaset yapalım, ülkenin maddi ve manevi değerini yükseltelim. Hiç durmadan devamlı ülkemiz için çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz."

 

- "Bir milyona yakın nüfusun ana dili yabancı dil olabilir mi?"

Bulgaristan'da Türkçe eğitim imkanı verilmesi için hazırlanan 3 yasa tasarısının kabul edilmediğini belirten Ahmed, "Bu ülkede yaklaşık 1 milyon kişi Türkçe'yi konuşuyor ama halen okullarda ana dilimizin okutulmasını çözemediğimiz gibi konuşulması konusunda bile sıkıntılarla karşılaşıyoruz" diye konuştu.

Ahmed, partisinin seçim yasası hazırlandığı dönemde ana dilde seçim çalışmasına izin verilmesi için teklif sunduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kendi parlamento grubumuz hariç kimse destek vermedi. Bu kadar insan görmezden gelinebilir mi? Bir milyona yakın bir nüfusun ana dili yabancı dil olabilir mi? Bu insanlar, bu ülkenin asli unsurları değil midir? Biz asırlardır bu topraklarda yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz ama istiyoruz ki medeniyetimizi, dilimizi, dinimizi koruyarak özgürce yaşamımızı sürdürelim. Ana dilimiz, bize ve bu ülkeye yabancı değildir, olmamalıdır."  

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber