Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 04 Mart 2015 - 10:48 Yorum: 0

Bulgaristan'daki ırkçı saldırılar

Bal-Türk Genel Başkanı Çolakoğlu:

Bulgaristan'daki ırkçı saldırılar

KOCAELİ (AA) - METİN GİRGİN - Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Türk) Genel Başkanı Bayram Çolakoğlu, Bulgaristan'ın Blagoevgrad şehrindeki camiye gerçekleştirilen ırkçı saldırıya ilişkin, "Uluslararası Af Örgütü'nün, Bulgaristan’ı ırkçı saldırılar ve yabancı düşmanlığı konusunda ikaz etmesine rağmen, saldırıların artarak devam etmesi, endişe verici boyuta ulaşmıştır" dedi.

Çolakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bulgaristan'ın güneybatısında bulunan Blagoevgrad (Yukarı Cuma) şehrindeki caminin girişine dün kesik domuz ayakları ile kanlı kalplerin bırakıldığını hatırlatarak, Müslümanlara yönelik nefret içerikli saldırıların her geçen gün sistematik bir şekilde arttığını söyledi.

Geçen hafta Blagoevgrad'daki bölge müftülüğünün duvarlarına ''Türklere ölüm'' yazıldığını, ardından 1 Mart ta Sofya’daki tek açık cami olan Kadı Seyfullah Efendi Camisi'nin kapısı ve zekat kutusunun kırıldığını belirten Çolakoğlu, saldırıları yapanların hala yakalanamamasının kaygı verici olduğunu vurguladı.

Çolakoğlu, Bulgaristan hükümetinin, bu konuda kararlı bir tavır almasına, koalisyon ortağı aşırı sağ görüşlü partilerin tavırlarının engel olmaması gerektiğini dile getirerek, "Bu tarz nefret içerikli saldırılar karşısında siyasi oy hesapları veya dengeler düşünülmemelidir. Diğer bir ifadeyle demokrasi, siyasi oy endişelerine feda edilmemelidir" diye konuştu.

-"Bulgaristan'da AB kriterlerinin hayata geçilmesi gerekiyor"-

İbadethanelere ve kutsal mekanlara yönelik ırkçı saldırıların, Bulgaristan’ın Milli Bayram gününde yapılmasının, Müslümanlara gözdağı vermek anlamına geldiğini aktaran Çolakoğlı, şöyle devam etti:

"Bulgaristan'da bu tür saldırıların devam etmesinin en bariz sebeplerinin başında, saldırıların 'yapanın yanına kar' kalması geliyor. Zira hiçbir saldırgan yakalanamıyor, dolayısıyla ceza almıyor. Bulgaristan'ın AB üyesi olmasına rağmen, Bulgaristan'da yaşananlar AB'nin insan hakları konusundaki standartlarına tamamen terstir. Bulgaristan'da AB kriterlerinin hayata geçirilmesini bekliyoruz."

Uluslararası Af Örgütü'nün raporunda, ''Bulgaristan'da ırkçılık ve yabancı düşmanlığı ile bağlantılı nefret suçlarını kovuşturmak için yasaların var olmasına karşın, yetkililer bu suçları tanımlamada ve etkin soruşturmada başarısız olmuşlardır'' ifadesine yer verildiğine değinen Çolakoğlu "Uluslararası Af Örgütü'nün, Bulgaristan’ı ırkçı saldırılar ve yabancı düşmanlığı konusunda ikaz etmesine rağmen, saldırıların artarak devam etmesi, endişe verici boyuta ulaşmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

-"Irkçılığa ve İslamofobiye karşı geniş katılımlı gösteriler yapılmalı"-

Çolakoğlu, geçen yıl Almanya'da düzenlenen yabancı düşmanlığı ve İslamofobiye karşı protesto yürüyüşlerine, bu ülkenin Başbakanı Angela Merkel'in de katılarak, yabancı düşmanlarına ve en üst perdeden mesaj verildiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Aynı gösteriler Bulgaristan’da da olmalı. Bulgarların da katılacağı 'ırkçılık' ve 'nefret suçlarını' telin eden bir yürüyüşe, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ve hükümet ortakları da katılmalı. Böyle üst perdeden bir tavır, bu saldırganların motivasyonunu kesinlikle bozacaktır. Ancak, saldırganların faaillerinin yakalanarak hak ettikleri cezayı almaları, bu tür saldırıların önünü kesmek için çok önemli caydırıcı bir etken olacaktır."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber