Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 28 Kasım 2014 - 11:43 Yorum: 0

"Bulgaristan'daki Türkler, arazileri satın alınarak uzaklaştırılmak isteniyor"

Balkan Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Hacıoğlu:

'Bulgaristan'daki Türkler, arazileri satın alınarak uzaklaştırılmak isteniyor'

SAKARYA (AA) - EMRE AYVAZ - EROL ULU - Balkan Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Zülfettin Hacıoğlu, Bulgaristan Türklerinin geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu belirterek, "Birkaç yıldır iki firma, Bulgaristan Türklerini ziyaret ediyor ve topraklarını ucuz fiyata satın alıyor. İşte bu tür oyunlarla artık Türkleri köylerden bile uzaklaştırmak istiyorlar" dedi.

Hacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bulgaristan'daki Türklerin 120 yıldır asimilasyona tabi tutulduğunu kaydederek, topraklarının ellerinden alınmak istendiğini öne sürdü.

"Bulgaristan'daki Türkler, arazileri satın alınarak uzaklaştırılmak isteniyor" diyen Hacıoğlu, şunları kaydetti:

"Bulgaristan Türkleri, hayatlarını tarım ve hayvancılıkla devam ettirmektedir. Birkaç yıldır iki firma, Bulgaristan Türklerini ziyaret ediyor ve topraklarını ucuz fiyata satın alıyor. İşte bu tür oyunlarla artık Türkleri köylerden bile uzaklaştırmak istiyorlar. Türkler, Bulgaristan'ın kırsal kesiminde yaşıyor. Bulgaristan Türkleri, böyle bir konuyla karşılaştıklarında il ve ilçelerdeki derneklere müracaat etmeli. Oralardan bilgi alsınlar. Derneklerimiz bu konuda gerekli bilgiye sahip. Türklerin yoğun yaşadığı birçok bölgemizde, yerel iktidarda Türklerimiz var. Derneklere başvursunlar, derneklerle istişare ederek bu tür işlemleri yapsınlar çünkü kendileri mağdur olmakla beraber, Bulgaristan'daki kardeşlerimizi de mağdur ediyorlar."

Bulgaristan tarımının demokrasi dönemi sürecinde büyük durgunluğa girdiğine dikkati çeken Hacıoğlu, "Toprak işlensin' diye devlet, bazı yasaları esnek tutmuştur. Varislerden bir tanesi talep ettiği zaman tüm toprağa sahip olabiliyor. Toprağın işlenmesi için iyi niyetle çıkarılan yasalar ancak iyi niyetli olmayan firmalar maalesef ülkemizdeki insanlarımızı mağdur ediyor" şeklinde konuştu.

- "Sorunların çözümü için radikal yasa değişiklikleri gerekiyor"

Hacıoğlu, Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH) büyük çoğunluğunu Türklerin oluşturduğuna işaret ederek, "Türkiye'deki Bulgaristan Türklerinin de desteklediği parti. Maalesef izole edildi, ötekileştirildi. Etnik parti damgası vurulmak isteniyor. Halbuki HÖH, liberal bir partidir ve son 25 yılda en fazla ülkenin idaresinde kalmış siyasi partidir" ifadesini kullandı. 

Avrupa'da olduğu gibi Bulgaristan'da da popülist milliyetçilik akımlarının pirim gördüğünü vurgulayan Hacıoğlu, 3 çok aşırı popülist milliyetçi partinin mecliste olduğunu, ülkede azınlık hükümeti kurulduğunu söyledi.

Sağlık, eğitim alanında çok ciddi sıkıntılar bulunduğunu aktaran Hacıoğlu, "Bu tür dertler varken maalesef vatandaşların ve bizim bahsettiğimiz sorunlarla hükümetler pek ilgilenemiyor. Bu sorunların çözümü için radikal yasa değişiklikleri gerekiyor, dolayısıyla gelecekte ve kısa vadede vatandaşların bu sorunlarıyla ilgilenecek hükumet olduğunu zannetmiyoruz" görüşünü savundu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber