Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 14 Ağustos 2016 - 15:33 Yorum: 0

Burkay: "Ar-Ge Reform Paketi şirketlerin önünü açacak"

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Ar-Ge Reform Paketi'nin, Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinin sayısını artıracağını...

Burkay: 'Ar-Ge Reform Paketi şirketlerin önünü açacak'

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Ar-Ge Reform Paketi'nin, Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinin sayısını artıracağını ve Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde faaliyet gösteren şirketlere büyük kolaylıklar sağlayacağını söyledi.

Türkiye'deki Ar-Ge ve Tasarım çalışmalarına güç katacak Ar-Ge Reform Paketi'nin iki yönetmeliği ve ilgili yönetmelikleri tamamlayıcı nitelikteki 2 ayrı Bakanlar Kurulu kararı da resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bakanlar Kurulu'nun, Ar-Ge, Yenilik ve Tasarım Harcamalarının Kazancın Tespitinde İndirim Konusu Yapılması Hakkındaki Kararı ile Ar-Ge veya tasarım merkezlerinde, o yıl yapılan Ar-Ge, yenilik veya tasarım harcamalarının bir önceki yıla göre artış tutarının yüzde 50'si 31 Aralık 2023'e kadar, Kurumlar Vergisi Kanununa göre kurum kazancının ve Gelir Vergisi Kanunu uyarınca ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilecek.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle bölgedeki şirketlere yönelik ilave vergi muafiyetleri getirirken, TGB'ler içerisinde Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinin kurulmasının önü de açıldı. Yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile, Ar-Ge Merkezlerinde istihdam edilecek olan en az tam zamanlı personel sayısı birkaç sektör dışında 30'dan 15'e düşürüldü.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, yeni yönetmeliklerin Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerine güç katacağını dile getirdi. Türkiye'nin ileri teknoloji ve katma değerli üretimi hedeflerine klasik yöntemlerle ulaşmanın mümkün olmayacağını ifade eden Burkay, Türkiye'de Ar-Ge ve tasarım kültürünün şirketler üzerinde hızla yaygınlaştığını dile getirdi.

1 Mart 2016 tarihinde yürürlüğe giren Reform Paketi'nin Türkiye'nin inovasyon ve tasarım hamlelerine yeni bir ivme kazandırdığını hatırlatan Başkan Burkay, "Yapılan bu düzenleme ile Ar-Ge veya tasarım merkezlerinin yıl içinde yaptığı Ar-Ge, yenilik veya tasarım harcamalarının bir bölümü ticari kazancın tespitinde indirim konusu olacak. Bu düzenlemenin Türkiye'nin katma değerli ve yüksek teknolojili üretimine geçişini hızlandıracağına inanıyoruz. Bu teşvikler sayesinde ülkemizin gelecek hedeflerine ulaşmasında önemli aktörler olan şirketlerimizin Ar-Ge ve tasarım yatırımlarının artması hızlanacak" dedi.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) Uygulama Yönetmeliği hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Burkay, Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin ileri teknoloji üretiminin en önemli merkezleri olduğunu vurguladı. Başkan Burkay, "Bu bölgelerimizin yaygınlaşması ve bölgedeki işletmelerin vergi konusunda alacağı teşvikler, firmalarımızın üzerindeki vergi yükünü hafifleterek, ülkemizde orta-yüksek ve yüksek teknolojili üretiminin gelişmesine doğrudan katkı sağlayacaktır. Yeni düzenlemede emeği geçen herkese teşekkür ederim" diye konuştu.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Bursa iş dünyası olarak en önemli hedeflerinin bilim, teknoloji, Ar-Ge ve inovasyon konusunda yüksek farkındalığa sahip, yenilikçi ve girişimci bir toplumsal kültür inşa etmek olduğunu kaydetti. Türkiye'nin üreten gücü olan Bursa'da Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin sayısının artması için hamleleri sürdürdüklerini anlatan Burkay, "Türkiye ekonomisinin lokomotifi Bursa'mızda Ar-Ge merkezi sayısı 40'a yaklaştı. Yeni yönetmeliklerle orta ve büyük ölçekli firmalar için Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kurmak son derece cazip hale geldi. Önümüzdeki dönemde Ar-Ge ve tasarım merkezi sayımızı 70'e çıkartmayı hedefliyoruz" ifadelerini kaydetti.

BTSO olarak üniversite-sanayi işbirliğinin güçlenmesi ve sözde kalmaması için örnek işbirliği platformları oluşturduklarını vurgulayan Başkan Burkay, "Türkiye'nin ileri teknoloji üretimine büyük katkı sağlayacak Teknoloji Organize Sanayi Bölgemizi de (TEKNOSAB) Bursa'ya kazandırarak, ülkemizin ve kentimizin hedeflerine ulaşmasına öncülük ediyoruz. Bizler şuna inanıyoruz; Ar-Ge olmadan, yeni fikirler üretmeden büyük hedeflere ulaşmamız mümkün değildir" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber