Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 25 Temmuz 2014 - 15:53 Yorum: 0

Bursa siyah incirinde "ethephon" kullanımı yasaklandı

Bursa Valiliği, siyah incirin pazar değerini korumak amacıyla ihlalleri durumunda idari para cezası verilmesi öngörülen kararlar alıp genelgeyle ilgililere duyurdu

Bursa siyah incirinde 'ethephon' kullanımı yasaklandı

BURSA (AA) - Bursa siyah incirinin pazar değerinin korunması amacıyla alınan karar gereği kesim ve ihraç tarihlerine uymayan, ethephon (olgunlaşmayı hızlandıran bir tür bitki gelişimi düzenleyicisi) kullanan üreticilere para cezası uygulanacak.

Bursa Valiliğince yayımlanan genelgede, "Bursa siyahı" adıyla bilinen incirin, kendine has rengi, tadı ve nefasetiyle tescil edildiği, Bursa'ya özgü bir meyve ve bu alanda marka olduğu vurgulandı.

Türkiye'nin siyah incir üretiminin yüzde 90'ının karşılandığı Bursa'da yıllık ortalama üretimin 20 bin ton olduğu ve bunun yüzde 80'inin yaş ihraç edilerek senede 25-28 milyon dolar döviz girdisi sağlandığı belirtilen genelgede, ürünün zeytin ve bağ üretim alanlarıyla karışık tesis edildiği bilgisi verildi.

Genelgede, zeytin ve bağ etmenlerine karşı mücadelelerde ilaçlamanın, havanın rüzgarsız olduğu sabah ve akşam saatlerinde elle yapılması önerildi.

- Ürünün kalitesini bozuyor, raf ömrünü azaltıyor

Önceki yıllarda bazı üreticilerin incirde erken olgunlaşmayı teşvik eden "ethephon" kullanımından dolayı hem kendileri hem de ülkenin bazı sorunlarla karşılaştığı kaldığı hatırlatılan genelgede, şu ifadelere yer verildi:

"Söz konusu bitki gelişimi düzenleyicisi, yapay bir olgunluk sağlıyor gibi görünse de gerçekte ürünün kalitesini bozmakta, raf ömrünü azaltmakta, piyasaya aşırı ürün arzı nedeniyle fiyatların düşmesine ve gelir kaybına neden olmaktadır. Birkaç bilinçsiz ve sorumsuz kişinin ülkemiz ekonomisine ve sektör paydaşlarına zarar vermeye hakkı yoktur. Bursa siyah incirinin taze olarak gittiği ülke pazarlarında kalite ve tüm özelliklerini koruyarak tüketilmesi ve buna göre yurt dışında talep oluşturması son derece önem arz etmektedir. Özellikle kesim ve ihraç tarihlerine uyularak sektörün zarar görmemesi için gerek üreticilerin gerekse ihracatçılarımızın kesim ve ihraç tarihlerine uyarak ürünü hasat etmesi, daha sonra ihracata gönderilmesi gerekmektedir."

- Yasağa uymayanlar cezalandırılacak

Genelgede, Bursa'nın hem lider hem de tekel olduğu bu değerli ürünü hak ettiği konumda tutmak ve daha da geliştirmek, üreticilerin emeği ve alın terini korumak, yanlış uygulamalara karşı üreticileri ve sorumluları uyarmak, haksız rekabeti önlemek gibi amaçlarla bazı kararlar alındığı bildirildi.

Kararlar hakkında bilgi verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bursa siyah incirinin kesim (hasat) tarihi; iklim koşulları, sulama, bakım şartları ve doğal olgunlaşma gibi durumları dikkate alınarak, Ekonomi Bakanlığı Marmara Bölge Müdürlüğü tarafından oluşturulan komisyonca belirlenen tarihten önce kesinlikle ihracata yönelik kesim ve depolama yapılmayacaktır. Fenolojik olgunlaşmadan önce kısa vade de ve erken piyasaya girmek, yüksek fiyat avantajından yararlanarak daha çok gelir sağlamak gibi bireysel tavır ve davranışlarda bulunmak, uzun vadede hem kendilerine hem de ülkemize zarar verecektir. Bu nedenle üreticilerimiz tarafından olgunlaşmayı hızlandıran 'ethephon' etkili maddeli bitki gelişimi düzenleyicisi kesinlikle kullanılmayacaktır.

Analiz sonucunda tespit edilen yasaklı 'bitki koruma ürünü' kullanılan ürünlerde hasat öncesi ve sonrası denetim talimatı gereği imha ve gerekli işlemler uygulanacaktır. Yasaklanan bitki koruma ürünü kullananlara ve uygulama yapanlara 10 bin lira idari para cezası verilir. Ürünlerin, insan sağlığı için risk oluşturması durumunda ürünler, masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılır ve mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir. Aykırılık sadece etiket bilgilerinden kaynaklanıyor ise idari para cezası 5 bin lira olarak uygulanır."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber