Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 06 Mart 2015 - 11:13 Yorum: 0

Bursalı iş adamları "Balkanlar"ı gözüne kestirdi

BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Onur:

Bursalı iş adamları 'Balkanlar'ı gözüne kestirdi

BURSA (AA) - HALUK YÜKSEL - Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Aytuğ Onur, Balkan ülkelerinin gayrisafi milli hasılasının 1,5 trilyon dolar olduğunu belirterek, "Balkan ülkelerinin tedarik yaptığı 4-5'inci ülke konumundayız. Yanı başımızda olan büyük bir pazardan başka ülkelerin çok daha büyük pay aldığını görüyoruz. Hedefimiz; bunu bir, iki basamak artırabilmek" dedi.

Onur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BALKANTÜRKSİAD'ın en önemli hedeflerinden birinin, Türkiye'nin tarihi ve akrabalık ilişkilerinin bulunduğu Balkan ülkeleriyle ticareti artırmak olduğunu söyledi.

"Balkan ülkelerinin toplam gayrisafi milli hasılası 1 trilyon 500 milyar dolar. Böyle bir gayrisafi milli hasıladan, ekonomik büyüklükten yeteri kadar pay alamadığımızı düşünüyoruz" ifadesini kullanan Onur, bu çerçevede ihracatı ve ticari iş birliklerini artırmak için bir dizi projeyi hayata geçirdiklerini, bunlardan en önemlisinin ise üç aylık periyotlarla Balkan ülkelerinde yaptıkları ekonomi zirveleri olduğunu dile getirdi.

- "Balkan Ticaret Fuarı" 13-16 Mayıs'ta Bursa'da

Onur, 50-60 kişilik heyetlerle gittikleri Balkan ülkelerinde ticaret odalarını ziyaret ettiklerini belirterek, şöyle devam etti: 

"Bu ziyaretlerde, özellikle dikkatimizi çeken, belediye hizmetleri, altyapı müteahhitlik hizmetleri konusunda bize gelen taleplerdi. Biz de ihracatımızı artırmak ve bu talepleri karşılayabilmek için TÜYAP ile 13-16 Mayıs tarihlerinde TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde belediyecilik fuarı düzenlemek istiyoruz. Fuarımızın konusu, altyapı, müteahhitlik hizmetleri, iş ve inşaat makineleri ve belediyelere yönelik tüm hizmetler olacak. 100'ün üzerinde belediyenin fuarımıza katılımını bekliyoruz. Bu fuarda Balkanlar'dan gelecek belediyelerimize ve Balkan ülkelerimize ayrı bir holü, stant alanı olarak ayırıyoruz. Burada kendi projelerini ve turizm imkanlarını, paylaşma imkanı bulacaklar."

- Balkanlar'dan 100'ün üzerinde belediyeden katılım

Fuarla eş zamanlı olarak 14-15 Mayıs'ta Marmara Belediyeler Birliği ile Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde "2'nci Akıllı Belediyecilik Zirvesi"ni düzenleyeceklerine de değinen Onur, bu etkinliğin, Güney-Doğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı (NALAS) çatısı altında uluslararası nitelikte olacağı bilgisini verdi.

Söz konusu iki etkinliğin aynı anda olmasıyla hem Balkan belediyelerinin tamamından temsilcileri Bursa'ya getirmeyi hem de "know-how" (sözleşmeye dayalı, direkt bütünleşmiş bir pazarlama sistemi) paylaşım imkanı bulmayı amaçladıklarını aktaran Onur, "Ayrıca fuarımızda da belediyelerimize yönelik tüm sanayi ürünlerimizi sergileme ve ticari iş birlikleri yapma imkanı bulacağız. Balkan ülkeleriyle çok çeşitli iş birliği imkanları var. Bu, yarım kalan otellerin tamamlanıp işletmeye geçirilmesinden tutun da çeşitli asfaltlama, otoyol veya farklı ihalelere kadar özellikle altyapı konusunda, önemli fırsatlar var. Bursa'ya gelecek belediye başkanlarının, burada büyük müteahhitlerimiz, firmalarımızla önemli iş birliklerine imza atacağına inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bursa'nın ticari anlamda da "Balkanlar'ın başkenti" olduğunu bir kez daha ortaya koyacaklarını ifade eden Onur, NALAS'ın bu organizasyonu uluslararası bir etkinlik olarak duyurması dolayısıyla Avrupa'dan da katılım beklediklerini belirtti.

- Bursa'da Balkan rüzgarları esecek

Onur, Türkiye'nin Balkan ülkelerine ihracatının 9 milyar 600 milyon dolar civarında olduğunu ve 2014'de yüzde 10 büyüme sağlandığını kaydederek, "Bursa'dan yaklaşık 800 milyon dolar mertebesinde bir ihracatımız vardı, 2014'te yüzde 3 büyütebildik. Buna ciddi katkı sağlayabileceğimizi düşünüyoruz. Tabii bu, sergileyeceğimiz hem İpekböceği Projesi ve diğer büyük projelerle bu rakamın önemli miktarda artabileceği inancındayız" diye konuştu.

Fuar ve zirvenin yapılacağı günleri "Balkan Kültür Haftası" olarak değerlendirmek istediklerini dile getiren Onur, resim sergilerinden, Yıldız İbrahimova gibi sanatçıların konserlerine kadar bir dizi etkinlikle Balkan kültürünü Bursa'da doyasıya yaşatmayı hedeflediklerini bildirdi.

Balkanlarda büyük bir potansiyel olduğunu ancak Türkiye'nin bundan yeterince pay alamadığını vurgulayan Onur, "Balkan ülkelerinin tedarik yaptığı 4-5'inci ülke konumundayız. Yanı başımızda olan büyük bir pazardan başka ülkelerin çok daha büyük pay aldığını görüyoruz. Hedefimiz; bunu bir, iki basamak artırabilmek" ifadesini kullandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber