Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Türkiye 04 Eylül 2016 - 12:53 Yorum: 0

Bursa’ya dünya çapında tarım müzesi kuruluyor

Tarih başkenti Bursa'yı, müzecilik anlamında da öncü bir kent haline getiren Büyükşehir Belediyesi, işadamı İhsan Gür'ün bağışladığı binlerce...

Bursa’ya dünya çapında tarım müzesi kuruluyor

Tarih başkenti Bursa'yı, müzecilik anlamında da öncü bir kent haline getiren Büyükşehir Belediyesi, işadamı İhsan Gür'ün bağışladığı binlerce parça tarımsal alet ve ekipmanın yer alacağı müzeyi kente kazandırmak için çalışmalara hız verdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bugüne kadar gezdiği tarım müzelerine kıyasla ellerinde 3-4 müze kuracak kadar fazla eser olduğunu belirterek, Tarım Müzesi'ne katkıları nedeniyle işadamı İhsan Gür'e teşekkür etti. Anadolu'nun farklı illeri ve yurt dışından gelen bu eserleri daha önceleri bir kuruma teslim etmek istediğini ancak kimsenin sahip çıkmadığını dile getiren İhsan Gür, bu eserlere sahip çıkan Başkan Altepe'ye teşekkür etti.

8500 yıllık arkeolojik dönemden 2300 yıllık Bitinya surlarına, 700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılara kadar her alanda tarihi miras çalışmalarını hız kesmeden sürdüren Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda Bursa'yı müzeler şehri haline getiriyor. Karagöz Müzesi ve Kent Müzesi'nin ardından hizmete açılan Tekstil Sanayi Müzesi, Enerji Müzesi, İpek Müzesi, Göç Tarihi Müzesi, Kılıç Kalkan Müzesi ile bu alanda diğer kentlere danışmanlık hizmeti de veren Büyükşehir Belediyesi, kırsal kültürü de gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Tarım Müzesi kurulması yolunda önemli bir adım attı. Tarım Müzesi ile ilgili proje çalışmaları tamamlanırken, inşaata başlamak için gün sayan Büyükşehir Belediyesi'ne bu konuda en büyük destek ise işadamı İhsan Gür'den geldi. Ata sporu yağlı güreşe olan merakı ve hakemlik yapması aynı zamanda rahvan atçılıkla ilgili derneklerde yöneticilik yapması nedeniyle Türkiye'nin bir yanını gezme imkanı bulan Gür, Anadolu'nun farklı illerinden ve yurt dışından büyük kısmı hediye olarak kendisine verilen binlerce tarımsal alet ve ekipmanı bu müzeye bağışladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, beraberindeki Kültür Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas ve Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez ile birlikte İhsan Gür'ün tarım aletlerini sergilediği alanı gezdi.

Dünya çapında bir müze olacak

Başkan Altepe, at arabalarından koşum takımlarına, hayvan çanlarından toprak sürme aletlerine kadar binlerce parçayı hayranlıkla inceleyen Başkan Altepe, bugüne kadar birçok tarım müzesi gezdiğini, bu kadar parça eseri bir arada hiç görmediğini söyledi. İnsan Gür taraftan yıllardır toplanan ve tarım kültürüne ışık tutacak eserlerle mevcut müzelerden 3-4 kat büyüklükte bir müze kurulabileceğini dile getiren Başkan Altepe, "Göreve geldiğimizde Büyükşehir Belediyesi'ne ait 4 müze vardı. Şuanda 15 müzemiz bulunuyor. Dönem sonunda inşallah 25 müzemiz olacak. Hem ülkemiz hem de Bursa'mız için tarım ve kırsal kültür büyük önem taşıyor. Bursa ve civarındaki verimli topraklarda 8 bin yıldır tarım yapıldığı biliyor. Bu değerimizi en iyi anlatacak ürünlerin hepsi burada. Tarım ve kırsal kültürümüzü müze ile gelecek kuşaklara aktarmak için önümüzdeki günlerde müzenin inşaatına da başlayacağız. Tarım kültürünü yaşatan dünya çapında bir müzemiz olacak. Müze ile İhsan Gür ismini de yaşatmış olacağız" diye konuştu.

Kimse sahip çıkmadı

Topladığı tarımsal alet ve ekipmanları sergilediği İhsaniye'deki yerin 1970'li yıllarda çiftçilik yaptığı çiftliği olduğunu hatırlatan İhsan Gür ise, köylerle bağlantısı, muhtarlarla iyi ilişkileri, güreş hakimliği ve rahvan atçılık nedeniyle gezdiği illerdeki ilişkileri sonucu bu aletlerin yüzde 90'ının kendisine hediye edildiğini söyledi. Bu eserleri Bursa'ya hediye etmek için daha önce de çağrıda bulunduğunu ancak kimsenin sahip çıkmadığını ifade eden Gür, "Geçmişini bilmeyen milletin geleceği olmaz. Türk'ün geçmişini en iyi anlatan eserler burada. Tarihe olan ilgisi nedeniyle sağ olsun başkanımız bunlara da sahip çıktı. Allah ondan razı olsun. Tüm bu eserleri seve seve Bursa'ya hediye edeceğim" dedi.

Bursa’ya dünya çapında tarım müzesi kuruluyor

Bursa’ya dünya çapında tarım müzesi kuruluyor

Bursa’ya dünya çapında tarım müzesi kuruluyor

Bursa’ya dünya çapında tarım müzesi kuruluyor

Bursa’ya dünya çapında tarım müzesi kuruluyor

Bursa’ya dünya çapında tarım müzesi kuruluyor

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber