Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 14 Kasım 2017 - 16:18 Yorum: 0

Butik ürün üreten zeytincilerden ihracatta kolaylık çağrısı

Balıkesir'in Edremit ilçesinde zeytin ve zeytinyağı üreticileri basın ile bir araya geldi.

Butik ürün üreten zeytincilerden ihracatta kolaylık çağrısı

Balıkesir'in Edremit ilçesinde zeytin ve zeytinyağı üreticileri basın ile bir araya geldi. Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi eski Başkanı Mehmet Hakkı Semerci, palet zeytinyağı ihracatının önünün açılmasının gerektiğini söyledi.

Zeytin ve zeytinyağı üreticileri basın mensupları ile bir araya geldi. Zeytinciler yaşadıkları sorunları dile getirdiler. Düzenlenen organizasyonda zeytin üreticisi Hasan Güçlü Sakallı zeytin üreticisinin dertlerine ortak olmaya gelen gazetecilere teşekkür etti. Etkinliğe katılan Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi eski Başkanı ve zeytinci Mehmet Hakkı Semerci butik ürün üreten zeytincinin ihracat yapmakta sıkıntı yaşadığını ifade ederek, "Sızma zeytinyağı ihracatıyla ilgili üreticiler olarak sıkıntımız var. Sızma zeytinyağı ihracatının çok ciddi bir prosedürü var. O prosedürleri atlamak maalesef 2- 3 palet ürünler için pek ekonomik olmuyor. Ancak konteynır bazında ihracat yaparsak para kazanabiliyoruz. Biz ürünümüzü tanıtmak için 2-3 veya 5 palet zeytinyağı yollamalıyız ki bu ürünü dünya raflarına çıkaralım, Avrupa raflarına çıkaralım. Ama bunlardaki sıkıntı şu; bir palet zeytinyağı ihracatı yapabilmek için izlenen prosedür şöyle; ürünü hazırlıyorsunuz alıcınız hazır, ilk önce Balıkesir'den Dış Ticaret ve tarım il müdürlüğü personellerini alıp Edremit'e getiriyorsunuz. Burada numuneler alınıp ambalajlara bakılıyor ve numuneler mühürlenerek tarafımıza veriliyor. Bu numuneleri alıp İzmir'e götürüyorsunuz. Burada da numuneler Hazine Dış Ticareti Laboratuvarında analiz edildikten sonra yağınıza ihracat izni veriliyor. Bugün yaklaşık 450- 500 kilo ürün bulunan bir palet zeytinyağının kilosundan 2 lira kazansanız bin lira para kazanırsınız. Bir palet zeytinyağına ihracat izni alabilmek için yaptığınız masraf 3- 4 bin lira. Dolayısıyla bu konuda bizlerin, bölgenin butik zeytincilerinin önünün açılması açısından bürokratik işlerin kolaylaştırılması gerekiyor" dedi.

Bu zorlukların daha önceleri yapılan zeytinyağı ihracatında yaşanan istismarlardan kaynaklandığına işaret eden Semerci; "İstismarlardan çekindiği için devlet böyle bir sıkı denetime tabi tutmuş zeytinyağı ihracatını. Ama buna bir formül bulmak lazım. Bu mühürlenmiş ürünü benim buradaki Edremit Zeytin Borsasındaki laboratuvarda yapılan analizle de gönderebilmem lazım yurtdışına" ifadelerini kullandı.

Butik ürün üreten zeytincilerden ihracatta kolaylık çağrısı

Butik ürün üreten zeytincilerden ihracatta kolaylık çağrısı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber