Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 29 Haziran 2016 - 15:43 Yorum: 0

Büyükekşi: “Rusya’da Eski Gücümüzü Yakalayabiliriz”

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Rusya ile gelişmesi beklenen ilişkileri değerlendirdi.

Büyükekşi: “Rusya’da Eski Gücümüzü Yakalayabiliriz”

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Rusya ile gelişmesi beklenen ilişkileri değerlendirdi. Büyükekşi, Türkiye'nin bölgede eski gücünü yakalayabileceğini aktardı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rus mevkidaşı Putin'e gönderdiği mektup ile düzelmesi beklenen Rusya ile ilişkileri değerlendirdi. Atılan adımların oldukça yerinde ve zamanında olduğuna değinen Büyükekşi, "İsrail ile gerçekleştirilen mutabakatın ardından Rusya ile ilişkilerin düzeltilmesi yönündeki adımları ihracatçılar olarak son derece sevindirici karşılıyoruz. Böylelikle, en önemli ticaret ortaklarımızdan olan Rusya ile yara alan ticari ilişkilerimizin tekrar eski seviyelerini yakalayabileceğini düşünüyoruz" dedi.

Rusya ile ticaretin eski seviyelerine dönmesinin zaman alacağını vurgulayan Büyükekşi, "Rusya'nın dünyadan ithalatı 2012'de 316 milyar dolar iken, 2015 yılında 177 milyar dolara kadar geriledi. Bunda en önemli etken petrol fiyatlarındaki düşüş ile birlikte Rus ekonomisinde meydana gelen daralma ve buna bağlı olarak rublede yaşanan devalüasyon oldu. Krizin yaşandığı 2015 Kasım ayından önce de Rusya'ya ihracatımız daralma göstermekteydi. 2007'den 2012'ye kadar 2009 krizi hariç yıllık ortalama yüzde 34 büyüyen ihracatımız 2013'te sadece yüzde 4 büyüme gösterdi. 2014 yılının tamamı ile 2015 yılı ilk 11 ayına bakıldığında ise ihracatın aylık bazda ortalama yüzde 26 küçüldüğünü görüyoruz. Kriz, bu oranı tetikleyerek Kasım 2015 - Nisan 2016 arası düşüşün yüzde 57'ye çıkmasına yol açtı. Rusya ile tekrar gelişecek ilişkiler krizden kaynaklı ihracat düşüşünü azaltacaktır, ancak Rus halkının satınalma gücünün eski haline gelmesi biraz zaman alacaktır" diye konuştu.

Rusya'yla bozulan ilişkilerden en çok etkilenen sektörlerin sebze-meyve ve makine sektörleri olduğunu kaydeden Büyükekşi "2015'in ilk 4 ayında Rusya'ya en çok sattığımız 5 ürün grubu Sebzeler, Meyveler, Makine ve Cihazlar, Kara Taşıtları ve Aksamları ile Plastik ve Mamulleri oldu. Bu 5 fasılda 2016'nın ilk 4 ayında ortalama yüzde 62 ihracat kaybı yaşadık. Rusya ile ilişkilerimizin tekrar rayına girer ise, bu rakamların yükselişe geçmesi, Türk ürünlerinin Rus pazarında eski gücünü yakalaması işten bile değil" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesi ve akabinde her iki taraftan gelen olumlu açıklamaların ihracatçıları son derece memnun ettiğini belirten TİM Başkanı Büyükekşi şöyle devam etti: "Putin'in Türkiye'ye yönelik turizm kısıtlamalarının kaldırılması talimatı turizm sektörünü de olumlu etkileyecektir. Mayıs ayında yüzde 35 azalan turist sayısında en sert düşüş yüzde 92 ile Rusya'dan gelen turistlerde görülmüştü. Ancak, Putin'in açıklamalarıyla bu sektör nefes alabilecek, hizmet gelirlerimizdeki daralma azalacak ve buna bağlı olarak cari açığımız olumlu etkilenecek".

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber