Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 18 Ocak 2018 - 17:49 Yorum: 0

Büyükorhan’da ipek böcekçiliği yeniden canlanıyor

Bursa'nın Büyükorhan ilçesinde bir zamanların önemli geçim kaynaklarından biri olan ipek böceği yetiştiriciliği yeniden canlanıyor.

Büyükorhan’da ipek böcekçiliği yeniden canlanıyor

Bursa'nın Büyükorhan ilçesinde bir zamanların önemli geçim kaynaklarından biri olan ipek böceği yetiştiriciliği yeniden canlanıyor.

Büyükorhan Kaymakamı Kutsal Baytak, geçmişte ilçe ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından olan, ancak 90'lı yıllardan sonra yapılmamaya başlanan ipek böcekçiliğinin yeniden canlanması için çalışma yapacaklarını dile getirdi. Düğüncüler, Danaçalı ve Örencik mahallelerinde Kozabirlik'e damızlık üretim yapan ailelere ziyarette bulunan Baytak, ailelerden bilgiler aldı. Genellikle yardımcı tarım kolu olan, büyük bir yatırım gerektirmeyen, ailelerde yaşlı, genç herkesin emeğini değerlendirdiği ipek böcekçiliğinin istihdama da büyük katkısı olduğunu söyleyen Baytak, "İstihdamın çok önemli oranını kadınlar ve yaşlılar oluşturuyor. Böylece atıl durumdaki iş gücü de bu sektörlerde kullanılacak. Kozabirlik, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile istişarelerde bulunacağız. İpek böceğinin ana maddesi olan dut varlığını daha üst seviyelere çıkarmak için oldukça fazla sayıda dut fidanı dikimi gerçekleştireceğiz. Yapacağımız bu çalışmalarla hem ilçe ve yöre ekonomisine gelir sağlama imkânı bulacağız, hem de başarabilirsek göçü önleyeceğiz. Hatta göç edenleri de geri getirmeye çalışacağız" dedi.

Baytak, Danaçalı Mahallesi'nde 2010 yılında kapanan ve atıl durumda bulunan 3 katlı okul binasında incelemelerde de bulunarak, bu binanın ipekböceği yetiştirmek için kullanılabileceğini belirtti.

Damızlık ipek böcekçiliği yetiştiriciliği yapan Yunus Kaya, "90'lı yıllarda bu yöreler kozanın üretim merkeziydi, ancak zamanla ipeğin yurt dışından ithal edilmesiyle vatandaşlarımız ürettikleri kozaya alıcı bulamayınca bu işi mecburen bırakmak zorunda kaldı. Koza para etmeyince de dut ağaçlarını keserek odun yaptılar. Şimdi Düğüncüler, Danaçalı ve Örencik köylerinde toplam 30 aile Kozabirlik'e damızlık üretim yapmaktayız. Kozabirlik tarafından alım garantili yapmış olduğumuz bu işten 40-45 günde 8-10 bin lira civarında gelir elde ediyoruz. Ben yetkililerden ipek böcekçiliğinin bu yörelerde yaygınlaştırılmasını, gerekli desteklerin verilmesini istiyorum" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber