Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 06 Aralık 2016 - 14:53 Yorum: 0

Büyükşehir Belediyesi’nden Osmanlıca dil kursu

Liselerde zorunlu okutulacak Osmanlıca Türkçesi'nin öğrenimi konusunda ilk dil kursunu Samsun Büyükşehir Belediyesi açtı.

Büyükşehir Belediyesi’nden Osmanlıca dil kursu

Liselerde zorunlu okutulacak Osmanlıca Türkçesi'nin öğrenimi konusunda ilk dil kursunu Samsun Büyükşehir Belediyesi açtı. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı koordinasyonunda "Kent Müzesi" eğitim salonunda açılan kursa 30 öğrenci katılıyor.

Osmanlı Türkçesinin liselerde zorunlu ders olarak okutulma kararı alınmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen sıkıntısını gidermek için kurslar açmaya hazırlanırken, Samsun Büyükşehir Belediyesi de öğrencilere temel alt yapı oluşturmak amacıyla Osmanlıca kursu açtı. İleriki aşamalarda Farsça ve Arapça öğrenimini kolaylaştıracak kursa, ilgi ise artıyor.

Kent Müzesi Eğitim Salonu'nda Cumartesi günleri 12.00-14.00 saatleri arasında verilecek kursun ilk dersi yapıldı. Osmanlıcaya ilgi duyan gençlerin katıldığı kursta ilk etapta okuma ve anlamaya ağırlık verilecek. Daha sonraki süreçte ise eğitim ve yazma ve çeviri ile devam edecek. Osmanlıcada en çok kullanılan "Matbu" ve "Rikka" hat yazı türlerinin de öğretileceği kursta, Arapçadan geçmiş sözcükler, isimler, tamlamalar, cümleler ve terkipler ile bunların manaları üzerinde de durulacak.

Son yıllarda tarihi içerikli diziler, filmler, belgeseller ve kitapların yaygınlaşmasıyla halk arasında Osmanlı tarihinin büyük ilgi duyulur hale geldiğini ifade eden Osmanlıca Dil Kursu Öğreticisi Bilgehan Şahin, Osmanlı İmparatorluğu'nun gerçek tarihi ile ilgili araştırma yapılması için mutlaka dilin çok iyi öğrenilmesi gerektiğini belirtiyor. Üniversitelerin bazı bölümlerindeki Osmanlıca derslerinin yüzeysel verildiğinin altını çizen Bilgehan Şahin, bu sebeplerden dolayı kursu da ilgi duyan üniversite ve lise öğrencilerine yönelik açtıklarını kaydetti.

"Ecdadımızı iyi anlamak için öğrenmek şart"

Ecdadın dili Osmanlıcanın çok önemli bir lisan olduğunu vurgulayan Bilgehan Şahin, "Günlük hayatımızda mezar taşı, çeşme ve cami kitabesi gibi Osmanlı'dan kalmış çok sayıda tarihi eser ve kitabe ile karşılaşıyoruz. Önünden geçiyoruz ama maalesef okuyamıyoruz. Bu eserlerimizi okuyabilmek, anlayabilmek ve yazabilmek için Osmanlı Dünyası'na açılabilmek için Osmanlıca bilmemiz şart. Bu nedenlerden dolayı halkımıza destek vermek istedik. İlgi duyan ve katılmak isteyen tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz. Bunun yanında bir de hat kurslarımız var. Kurslarımıza katılmak isteyenler önceden kayıt yaptırırlarsa iyi olur. Derslerimiz yeni başladı. Sonuna kadar devam edeceği" şeklinde konuştu.

"Osmanlıca öğrenenin Türkçesi de düzelecek"

Osmanlıcanın çok zengin bir dil olduğuna değinen Şahin, "Şuan toplumumuzda bilinmediği için ayrı bir dilmiş gibi düşünülüyor. Halbuki Osmanlıca, bizim Anadolu Türkçesinin tarihi halidir. Türkçe, Arapça veya Farsça karışımı bir dil de değildir. Temeli Türkçedir. Türkçeyi temelinde doğru öğrenebilmek için Osmanlıca öğrenmemiz şarttır. Bunu gerçek manasıyla öğrenen bir kimse, Türkçesinin de düzeldiğini fark edecek. En iyi şekilde öğrenilir ve geliştirilmek istenirse, Farsça ve Arapçaya da temel atılmış olunacak. Farsça ve Arapçadaki kelimeler ve cümle yapılarının bir kısmı aynı. Dolayısıyla Osmanlıca, bütün şark dillerinin öğrenilmesine çok yararı olan zengin bir dildir. Kapı sonuna kadar açık. Biz buradayız ve öğrensek isteyenleri bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediyesi’nden Osmanlıca dil kursu

Büyükşehir Belediyesi’nden Osmanlıca dil kursu

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber