Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 14 Ekim 2016 - 17:58 Yorum: 0

Büyükşehir Meclis’te Kocavilayet’te revizyon tartışması yaşandı

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, merkez Yenişehir ilçesi Kocavilayet Mahallesi'ndeki plan tekliflerinin revizyona gönderilmesine karar verilen komisyon...

Büyükşehir Meclis’te Kocavilayet’te revizyon tartışması yaşandı

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, merkez Yenişehir ilçesi Kocavilayet Mahallesi'ndeki plan tekliflerinin revizyona gönderilmesine karar verilen komisyon raporu tartışmalara neden oldu.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2016 Yılı Ekim Ayı Toplantısı'nın ikinci birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapıldı. Toplantıda, 14 idare teklifi, 22 komisyon raporu ile 3 gündem dışı madde görüşüldü. Büyük çoğunluğunu imar düzenlemelerinin oluşturduğu idare teklifleri ilgili komisyonlara havale edilirken, komisyon raporları ise biri dışında meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Kocavilayat'teki imar düzenlemesi tartışmaya neden oldu

Toplantıda, merkez Yenişehir ilçesi Kocavilayet Mahallesi'ndeki Mersin Stadyumu'nun güneyi ile doğusunu kapsayan alanda yapılacak imar düzenlemesine ait komisyon kararı ise tartışmalara neden oldu. Yenişehir Belediye Meclisi'nin Mart 2015'te kabul ettiği Yenişehir Planlama Bölgesi Kuzey Kesimi 1/1000 ölçekli uygulama imar planı revizyonu teklifi ve Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından Eylül 2015'te kabul ettiği 1/5000 ölçekli nazım imar planı revizyonunda yapılan değişiklik tekliflerinin, Büyükşehir Belediyesi ve Yenişehir Belediyesi'ne yapılan 9 adet itiraz nedeniyle yeniden revizyona gönderilmesini içen komisyon kararına Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç'ten itiraz geldi.

"Evini yapmak, arsasını satmak isteyen vatandaş yıllardır bekliyor"

Başkan Kocamaz'ın, İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Çevre ve Sağlık Komisyonu ortak kararını meclis üyelerinin oylarına sunduğu sırada söz alan Başkan Genç, 2013'te Mersin'in Akdeniz Oyunları'nı almasının ardından söz konusu yerde bir revizyon yapıldığını söyledi. Mersin Stadyumu ve 34. Cadde de dahil bu bölgede büyük bir düzenleme yapıldığını ve yolların çoğunun açıldığını belirten Genç, "O günden beri bazı şeyler askıya alındı. Sürekli geliyor ve hep "revizyonda çözülecek" deniliyor. Geçen yönetim döneminde de revizyonda geçeceği söylendi, bugün yine komisyonda hiçbir gerekçeli açıklama yok, birkaç kişinin itirazıyla yine revizyonda çözülecek. Birkaç kişinin itirazıyla hangi gerekçeyle bu tekrar "revizyona gitsin" deniyor? Burada birkaç kişinin itirazı mı önemli? Yıllardan beri özellikle Kocavilayet köyünün içinde burada evini yapmak isteyenler, başka nedenlerle arsasını kat karşılığı vermek isteyenler bekleyip duruyor. Biz de revizyon nedeniyle vatandaşa durmadan yalan söylemiş oluyoruz. Komisyondaki arkadaşlar bize gerekçelerini açıklasın ya da itiraz edenlerin itirazları açıklansın. Ne demişler ki, bu tekrar revizyona bırakılıyor ya da revizyonda tekrar ne yapılacak burada? Revizyonda ne yapılacak da biz bunu tekrar erteleyeceğiz ve insanları mağdur edeceğiz?" dedi.

"İlk olarak 58, bugün de 9 itiraz geldi"

Genç'e yanıt veren komisyon üyesi AK Parti'li İsmail Yerlikaya ise Başkan Genç'in feryadının haklı olduğunu vurguladı. 2013'te yanlış bir düğme iliklendiğini, ondan sonra da bir türlü düzelmediğini ifade eden Yerlikaya, "3 yıllık süre geçmiş. Başkanıma sürekli baskılar oluyor bölgede, inşaat için vatandaşın talepleri oluyor. Başkanımız açısından haklı. Biz de bunu daha önce değerlendirdiğimizde ilk yapılan işlem doğru olsaydı bu kadar itiraz olmazdı. İlk 58 itiraz geldi, hepsini değerlendirdik. Bugün yine 9 itiraz daha geldi. Bu itirazlardan biri de ihaleyi alan şirkete ait. Çünkü 5 binlikleri şu an idareye teslim etti, Meclis de bilsin, ilçelerle geçen hafta çalışmaya başladılar. Bir aylık sürede bu çalışmaları bitirirlerse komisyona sevk edecekler. Kasım ayında komisyona sevk edilirse biz de Aralık, Ocak gibi bunu değerlendirebiliriz. Şubat'a da kalabilir" diyerek, çoğunluğunu yol düzenlemeleri ve belediye hizmet alanlarının oluşturduğu itiraz konularını anlattı.

Meclisten geçirdikleri takdirde konunun itiraz sahipleri tarafından yargıya taşınacağını dile getiren Yerlikaya, bütüncül planlara kalmasını kararlaştırdıklarını söyledi.

Bu noktada müdahale eden Başkan Kocamaz, daha önce 5 binliklerin değerlendirmesinin Aralık ayında bitirilmesini istediklerini anımsatarak, "5 binlik planların bize teslim edildiği tarih 28 Ağustos'tur. 100 binlik planlar da bizi biraz geciktirdi" ifadelerini kullandı.

"Şu anda arazilerin çoğu spekülatörlerin elinde. İnanıyorum ki, itirazları da onlar yaptırıyordur"

Yeniden söz alan Başkan Genç ise Yerlikaya'nın anlattığı gerekçelerin hiçbir haklı yönü olmadığını savunarak, plan müellifinin Meclis'in huzuruna çıkarak yanlışları anlatmasını istedi. Genç, "Bunlar gerekçe değil, bahanedir. Size itiraz eden birkaç kişinin sözünü yerine getirmeye çalışıyorsun. Erteleyin bunu, plan müellifi gelsin mecliste anlatsın. Belediye hizmet alanlarından söz etti. Bizim belediyemizin üzerinde 328 tane dava var. Herkes saldırıyor. Zamanında vatandaşın yerini 20-30 liraya almışlar, bugün 700 lira bilirkişi tespit ediyor, gelip belediyeden parasını almaya çalışıyorlar. Buna vicdan dayanır mı? Bu spekülasyona nasıl "evet" denir? Şu anda arazilerin çoğu spekülatörlerin elinde. İnanıyorum ki, itirazları da onlar yaptırıyordur veya yapıyorlar direk olarak. Meclisin görevi burada onların sesini dinlemek değil, vicdanını çalıştırmak, oyunu kamuya yönelik kullanmak, vatandaşın beklentilerine göre oyunu kullanmak. Kamulaştırsak parayı nereden getireceğiz? Parayı versek vatandaşın beklediği hizmetleri nasıl yapacağız? Bu bütün belediyeler için söz konusudur. Söylenen gerekçeler eften püften gerekçeler. 6 yıldır bu konu devam ediyor. 5 binlik plan geliyor, 25 binlik plan geliyor, tam 6 yıldır gelmedi bu planlar meclise. Bu dönem 3. yılımız bitecek hala revizyon yapılıyor deniyor. Vatandaşa söyleyecek söz bulamıyorum. Meclis üyelerine sesleniyorum, bunu daha fazla uzatmayalım. Komisyon raporuna rağmen bu konuyu söylediğim şekilde geçirelim ve vatandaşın beklentilerine son verelim" diye konuştu.

Teklifin geçmesi konusunda fazla sıkıntıları olmadığını belirten Yerlikaya da "Allah'tan biz Mersin'de 5-10 yıldır iktidar olmadık. Sanki sorumlusu bizmişiz gibi davranıyorlar. Kendileri iktidardı, yapsaydılar, beceremediler 5 yıldır" diyerek tepki gösterdi.

CHP'li Meclis Üyesi Tuncay Gökçel'in ise "İsmail Bey, siz Türkiye'de iktidarsınız, ne yaptınız bugüne kadar?" demesi üzerine Başkan Kocamaz, "Burası siyasi arena değil" diyerek müdahalede bulundu. Bunun üzerine Gökçel, 5 binlik planların eski başkan Macit Özcan döneminde hazır olduğunu ifade etti. Kocamaz'ın, "Bu şehrin anayasası yoktu" demesine karşılık ise Gökçel, geçen pazartesi günü mecliste kabul edilen Mersin Çevre Düzeni Planı'nı gündeme getirerek, "Size soruyorum; bu plan 50 binlik mi, 100 binlik mi? Adını bile koyamadınız" şeklinde konuştu.

Kocamaz da "Niye konmadı? Burada çeşitli spekülasyonlar yapıldı, en sonunda o şekle geldi" diye yanıt verdi.

Tartışmaların ardından, komisyon raporunun ertelenmesi ve bir sonraki toplantıda yeniden görüşülmesi meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Meclis toplantısında ayrıca, meclis üyelerine MESKİ ve Su Yapı tarafından hazırlanan "Mersin İli Yağmur Suyu Altyapısının ve Hizmetlerinin Geliştirilmesi Master Plan Çalışması" sunumu yapıldı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber