Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 18 Eylül 2014 - 02:04 Yorum: 0

Büyüme tahminimizden düşük gelecek

Kalkınma Bakanı Yılmaz, yıl sonu büyüme rakamlarının Orta Vadeli Program (OVP) tahminlerinden bir miktar düşük geleceğini belirtti.

Büyüme tahminimizden düşük gelecek

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, sene sonu gelişme rakamlarının Orta Vadeli Program (OVP) tahminlerinden bir tutar düşük geleceğini belirterek, 'Ama çok düşük değil. Yılın ilk yarısında yüzde 3,3 gelişme gerçekleşti. 2. yarıda da aynı kurda bu yılı kapatacağımızı düşünüyoruz' dedi.

Ankara Sanayi Odasının (ASO) büyükelçilere verdiği ve Etnografya Müzesinde düzenlenen geleneksel resepsiyonuna eklenmiş olan Yılmaz, gazetecilerin gündemdeki konulara ait sorularını yanıtladı. 

OVP'de yer branş 25 fiil planı hakkındaki bir soru üstüne Yılmaz, konuyu Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) düzeyinde ele aldıklarını söyledi. 

Son EKK toplantısında bu alanlardan 5'i hakkında görüşmeler yaptıklarını aktaran Yılmaz, 'En kısa zamanda siyasal değerlendirmeleri de tamamlayıp, ilan edeceğiz' diye konuştu. 

25 fiil planının altında bin 200'ün üstünde madde yer aldığını dile getiren Yılmaz, Türkiye'yi 2018-2019 perspektifinde nereye taşımak istediklerini bu planlamalarla sunacaklarını anlatım etti. 

Yeni devir OVP'ye ait bir soru üstüne Yılmaz, bu konuda çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydetti. 

Makro ekonomik çerçeve konusunda ilgili bakanlık ve firmaların çalıştığını belirten Yılmaz, bütçe çalışmalarının da yürütüldüğünü söyledi. 

Cari açıkta müspet yönde revizyon olacak

OVP kapsamında açıklanan gelişme ve enflasyon rakamlarında bir tutar revizyon yapılacağını bildiren Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: 

 'Cari açıkta müspet yönde revizyon olacak. Büyüme, tahminimizden bir tutar düşük gelecek fakat çok düşük değil. Uluslararası konjonktürü düşünürseniz dünyada da umumi şekilde aşağı yönlü revizyonlar var. Bölgemizde çok sayıda istikrarsızlık var. Buna karşın yüzde 3'ün üstünde inşallah gelişme olacak. Yılın ilk yarısında yüzde 3,3 gelişme gerçekleşti. 2. yarıda da aynı kurda bu yılı kapatacağımızı düşünüyoruz.'

Dış ticaret konusu için ise daha müspet bir tablonun olduğuna belli eden Yılmaz, hariç ticaret açığının tahminlerden daha iyi halde olduğunu dile getirdi. Yılmaz, bu sene cari açığın yüzde 6'nın altında gelebileceğini bildirdi. 

Enflasyonda da bu sene gene tek haneli rakamların görülebileceğini söyleyen Yılmaz, 'Ama bunu daha aşağı doğru düşürmemiz gerekiyor' ifadesini kullandı. 

Mali disipline ciddiyet vermeyi sürdüreceklerini aktaran Yılmaz, mali disiplinin Türkiye'nin son 12 yıldaki en mühim başarılarından olduğunun altını çizdi. 

Türkiye'nin anılan devirde bir sıçrama yaşadığını ve ikinci sıçramaya hazırlandığını belirten Yılmaz, '2015 seçimleri ile Türkiye 2. sıçrama zamanına aşırı canlı bir biçimde giriş yapacak' değerlendirmesinde bulundu. 

350 milyar dolarlık halk yatırımı öngörüyoruz

Gelecek 5 yılda gerçekleştirilecek halk yatırımlarına ait bir soru üstüne Yılmaz, '2014-2018 çağında 250 milyar doları bütçeden 100 milyar doları da kamu özel ortaklığından olmak üzere 350 milyar dolarlık bir halk yatırımı öngörüyoruz fakat bundan daha çok hususi piyasa yatırımları var' dedi.

Söz konusu halk yatırımlarının hangi bölgelerde gerçekleştirileceği hakkında da bilgi verici Yılmaz, altyapı, ulaştırma, eğitim, sulama benzeri başlıkların bu yatırımların ehemmiyetli noktasını oluşturacağını söyledi.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye ait değerlendirmelerinin sorulması üstüne Yılmaz, bu firmaların bugüne kadar bu sektörün gerisinde kaldıklarını ve Türkiye'ye hakkettiği notu vermediklerini anlatım etti. 

Türkiye'nin son 12 yılda mühim bir kapital çektiğine vurgu yapan Yılmaz, söz konusu firmaların küresel kriz çağında iyi bir İmtihan veremediklerini anlattı. 

Yılmaz, resepsiyondaki konuşmasında da Ankara'nın Türkiye'nin siyasal merkezinin olmasının yanı paradigma aşırı mühim bir ekonomik merkez olduğunu kaydetti. 

Türkiye'nin iddialı hedefleri bulunduğunun altını çizen Yılmaz, 'Burada Ankara aşırı mühim bir rol üstleniyor' diye konuştu. 

ASO Başkanı Nurettin Özdebir de Ankara'nın yarattığı 100 milyar dolarlık gayrisafi memleket içi hasıla ile dünyadaki çok sayıda küçük ülkeden daha kocaman bir iktisat olduğunu söyledi. 

'Ankara orta üzeri ve yüksek teknolojili ürün üretimi konusu için bir odak durumuna gelmeye başladı' diyen Özdebir, yabancı amaç yetkililerini şehirdeki OSB'leri ziyaret etmeye çağrı etti. 

Resepsiyona TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in yanı paradigma bir takım iş adamları da katıldı. 

Muhabir: Erdal Çelikel

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber