Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 26 Kasım 2014 - 18:03 Yorum: 0

"Büyümede yüzde 2'nin altı kriz demek"

Zorlu Holding Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Yüngül: "Kişi başı milli gelir 10 bin dolarlara geldi. Geldikten sonra da burada durduk. 10 bin dolar girdabını bir türlü geçemiyoruz"

'Büyümede yüzde 2'nin altı kriz demek'

İZMİR (AA) - Zorlu Holding Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Ömer Yüngül, kişi başına milli gelirde 10 bin dolar sınırının aşılamadığını, Türkiye'nin yeni bir hikayeyle büyümek zorunda olduğunu belirterek büyümede yüzde 2'nin altının kriz anlamına geldiğini savundu.  

İzmir Sanayiciler ve İşadamları Derneği'nin (İZSİAD) Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Çarşamba Toplantıları"na katılan Yüngül, Türkiye ve dünya ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ekonomisini Şubat 2002 krizinden sonra iki periyoda ayırdığını, ilk periyodun 2008 yılındaki dünya krizine kadar sürdüğünü, ikinci periyodun halen devam etmekte olduğunu anlatan Yüngül, krize rağmen büyüme rakamlarının iyi gittiğini ifade etti.

Türkiye ekonomisinin hızlı büyümek zorunda olduğuna işaret eden Yüngül, şöyle konuştu:

"Kişi başı milli gelir 10 bin dolarlara geldi. Geldikten sonra da burada durduk. 10 bin dolar girdabını bir türlü geçemiyoruz. Mevcut hikayeyle gidersek bu rakamları büyütme şansımız yok. Her sene yüzde 1.5 nüfus artışı var. Geçmişe baktığımızda Türkiye en yüksek büyümeyi yabancı sermayenin en çok girdiği zamanlarda yapmış, cari açığın en yüksek olduğu zamanlarda ekonomi büyümüş. Büyüme dışardan gelen para ve hızlı özelleştirmeden kaynaklanmış. Büyüme küçüldüğündeyse cari açık düşmüş.  Bizim bu ortamda mutlaka yeni bir hikaye yazmamız lazım. Yeni hikaye koyup 2023 hedeflerine doğru koşmamız lazım. Bu kolay değil. Gecikmeli olsa da erişilebilir mi bilmiyorum. Ama şu anda zor gözüküyor. Hepimizin beraberce aynı hedefe koşması çok önemli. 

'Kriz bekleniyor mu ?' diye bize de soruyorlar. Eskisi gibi kriz olacağını düşünmüyorum. Ama büyüme oranı yüzde 2'nin altına düştüğü zaman eskilerinin deyimi ile krizin içindeyiz demektir. Dövizin ülkeden çıkması gibi bir durum olmaz ama büyümede yüzde 2'nin altının hepimiz için alarm olması gerektiğine inanıyorum."

- Güvenli liman Türkiye

ABD'nin  para basmayı bırakacağına şahsen inanmadığını, bu hedefin dile getirilmesine rağmen sürekli ileri atıldığını kaydeden Yüngül, kriz sonrası tüm gelişmiş ekonomilerin para basmaya hız verdiğini, Ekim ayında dünya tarihinin likidite rekorunun kırıldığını, tüm bu paranın gidecek yön aradığını ifade etti.

Paranın istikrar aradığını, Türkiye’nin de coğrafya olarak çok iyi konumda olduğunu anlatan Yüngül, Avrupa'daki en iyi limanın Türkiye olduğunu, dünyadaki bu likiditenin daha iyi kullanılması gerektiğine inandığını kaydetti.

Grup olarak ağırlıklı olarak Ege Bölgesi'ne yatırım yapacaklarını da anlatan Yüngül, jeotermalde 600 megavat olan 2023 hedefinin yüzde 80'ini Ege Bölgesi'nde grup olarak üretmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Gördes'teki nikel yatırımının tamamlandığını, 400 milyon dolara mal olan tesisin üretime yakın bir dönemde başlayacağını ifade eden Yüngül, 10 yıllık üretimlerini sattıklarını kaydetti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber