Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Dünya 23 Temmuz 2014 - 13:11 Yorum: 0

Çadır kampta kadın olmak

IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların neden olduğu şiddet ortamı, binlerce kadın için çileli bir sürecin başlangıcı oldu.

Çadır kampta kadın olmak

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı grupların sebep bulunduğu şiddet ortamı, binlerce hanım için çileli bir sürecin başlangıcı oldu. 

Musul ve Telafer ile Diyala, Selahaddin ve Enbar'da bazı bölgelerin IŞİD'in eline geçmesinin ardından binlerce aile, konutlarını terkederek sığınmacı niteliğine düştü. Günlerce göç yollarında olan bu insanlar, sığındıkları kamplarda da huzuru bulamadı. Zira kampların çoğu aceleye getirilerek toprak zeminlere kuruldu. Gerekli altyapının bulunmadığı kamplardaki çadırlar, devamlı toz bulutlarına maruz kalıyor. Bez çadırlar, yüksek sıcaklara karşı çocukları, yaşlıları ve kadınları koruyamıyor. Bu menfi şartlarda işi en zor olan kadınlar. Zira kadınlar, bir yandan yeni tanıştıkları çadır hayatına alışmaya çalışırken başka taraftan çocuklarını salgın hastalıklardan korumak için çabalıyor. 

Günlük işlerini aksatmıyorlar

Erbil'e 50 kilometre uzaklıktaki Hazer sahasında tarla üzerine kurulan çadır kamptaki muhacir anneler, çadırda da çocuklarının bakımlarını aksatmıyorlar. Göç yollarında ve kamplarda maruz kaldıkları hal karşısında güçlü ve ayakta durmaya çalışan kadınlar, çadırı evleri bunun gibi bilip yemek, bulaşık, çamaşır bunun gibi gündelik işlerini sürdürüyorlar. Kadınlar, kamptaki çeşmelerden kovalarla taşıdıkları suyla kaldıkları ortamı devamlı temiz tutuyor. 

'Güçlü olmaya çalışıyorum' 

Musul'un gelen ve 5 çocuğuyla bir aydır Hazer Çadır Kampında kalan anne Fatma Hüseyin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çatışmalardan kaçtıkları günden bu güne oldukça çok sıkıntıyla karşılaştıklarını söyledi. Kamp hayatının zorluklarına karşın çocuklarına bakmaya çalıştığını söz eden Hüseyin, 'İçim kan ağlasa da çocuklarıma bunu yansıtmıyorum. Güçlü olmaya çalışıyorum. Çocuklarım ne süre eve döneceklerini soruyorlar. Burada şartlar gerçekten fazla fazla ağır. Ama şimdilik alışmaktan başka çaremiz yok' dedi. 

Bölgede etkili olan sıcağa ve yetersiz beslenmeye karşın oruç tutan 3 çocuk anası Zeynep Abbas, evleriyle, bütün hayallerini geride bırakarak kaçmak durumunda kaldıklarını anlatım etti. 

Kampa yerleştikleri günden bu güne hanım şekilde önemli sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Abbas, 'Bir toz yığını olan çadırlardan kurtulup evimize dönmek istiyoruz. İstedikleri kadar bize yardım etsinler, yiyecek dağıtsınlar. Hiç bir şey evimizde olmamız kadar bizi mesut etmez. Çocuklarımız sıcaklar nedeniyle gözümüzün önünde eriyor. Biz bunları hak edecek bir şey yapmadık. Masum bu kadar kişiden ne istiyorlar. Yöneticilerin yaptığı hesapların bedellerini bizler ödüyoruz' diye konuştu. 

ETİKETLER: Çadır Kamp , IŞİD , Kadın
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber