Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 20 Ağustos 2014 - 11:48 Yorum: 0

"Çakıldak fındık"ta kaliteyi artıracaklar

Türkiye'de daha çok Batı Karadeniz'de yetiştirilen çakıldak fındığın kalitesi, Klon Seleksiyonu Projesi kapsamında en iyi karakterlerinin laboratuvar ortamında araştırılarak tespit edilmesiyle tescillenecek çeşit ile artırılacak

'Çakıldak fındık'ta kaliteyi artıracaklar

GİRESUN (AA) - GÜLTEKİN YETGİN - Türkiye'de daha çok Batı Karadeniz'de yetiştirilen çakıldak fındığın kalitesi, Klon Seleksiyonu Projesi kapsamında en iyi karakterlerinin laboratuvar ortamında araştırılarak tespit edilmesiyle tescillenecek çeşit ile artırılacak.

Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Gökhan Kızılcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni fındık çeşitlerinin geliştirilmesinin yanında mevcut fındık çeşitlerinin de kalite ve verimlerini artırma yönünde çalışmalar yaptıklarını söyledi.

 Bu çalışmaların temellerinden birinin "klon seleksiyonu" olduğunu ifade eden Kızılcı, "Mesela tombul fındık çeşidinde zaman içerisinde değişik özellikler gösteren fındıklar ortaya çıkmakta. Bunların hepsi tombul fındık değerlendirilmekte ama üstün özelliklerinin tekrar üreticilere kazandırılması gerekiyor. Bunu tombul fındıkta yaptık" dedi.

Kızılcı, benzer çalışmayı çakıldak fındıkta da yapmak istediklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Çakıldak fındık, üretim alanı olarak tombul fındıktan sonra en çok üretilen çeşitlerimizden biri. Özellikle Batı Karadeniz'de Ordu'dan sonra batıya doğru gidildikçe çakıldak fındık plantasyonları oldukça fazla. Çakıldak fındığa yöresel olarak isimler de verilmekte. Batı Karadeniz'de 'deli sava' ismini alıyor, bazı bölgelerimizde 'gök fındık' olarak biliniyor. Yüksek rakımlarda yine tercih edilmekte."

- Karakterler laboratuvar ortamında araştırılacak

Bu fındık çeşidinde yöresel rakımlara bağlı olarak değişik özellikler gösteren tipler oluştuğuna dikkati çeken Kızılcı, "Klon seleksiyonu projemizle, değişik karakter sahibi fındık çeşitlerinden verim ve kalite açısından üstün özellikleri belirledikten sonra daha üstün özellikli fındığı tescil ettirerek tekrar çiftçimize kazandırmak istiyoruz" diye konuştu.

Gökhan Kızılcı, laboratuvar ortamında fındığın randımanı, yağ oranı, kabuk kalınlığı, geç uyanması gibi özelliklerinin tespit edileceğini dile getirerek, "Bunların sonucunda da en iyi çeşidi tespit ederek çiftçiye kazandıracağız. Çakıldak fındığın DNA'sını araştıracağız. Birbirleriyle olan genetik ilişkisine bakacağız. İyi özellikleri, bulunduğu rakımdan mı, toprağından mı, suyundan mı, bunları bilmemiz lazım" dedi.

Çiftçilerin üstün kaliteli fındıkla üretim yapmasını hedeflediklerini belirten Kızılcı, "Mevcut çakıldaktan daha verimli olacak, belki yağ miktarı olarak yüksek olacak, randıman olarak daha yüksek olacak, birim alandan alınan verim artacak. Bu şekilde çiftçi yeni bahçe tahsislerinde fidanı kullanarak daha kaliteli, verimli bir çeşit elde etmiş olacak" ifadelerini kullandı.

Kızılcı, en iyi karakterli çakıldak fındığın tespitinin 3 yıl süreceğini sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber