Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 26 Ocak 2016 - 09:02 Yorum: 0

Çalık, Yeşiltepe’de yeni bir alt merkez oluşacak

AK Parti MKYK Üyesi ve AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi’ni ziyaret etti.

Çalık, Yeşiltepe’de yeni bir alt merkez oluşacak

AK Parti MKYK Üyesi ve AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi’ni ziyaret etti.

Milletvekili Çalık ziyaretinde Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı  Şevket Keskin,  Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren ve esnaf odası başkanları ile bir süre görüşerek sorun ve talepleri dinledi.

ESKKK BAŞKANI ALİ EVREN

Ziyarette konuşan Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, “Hükümetimizin esnaf ve sanatkarımıza yönelik olarak başlatmış olduğu destek ve yeni uygulamalardan dolayı teşekkür ediyoruz. Emekli olup da çalışan esnafımızın maaşından yapılan yüzde 15 oranındaki kesinti tamamen kaldırılmıştır, bu durum içinde hükümetimize teşekkür ediyoruz. AK Parti’nin esnaf ve sanatkarımıza yönelik olarak vermiş olduğu sözler sırasıyla yerine getirilmeye başlandı. Hükümetimizin esnaf ve sanatkarımıza vermiş olduğu faizsiz 30 bin TL tutarındaki kredi güzel oldu ve bu kredi esnaflarımıza veriliyor. Yoğun bir talep var. Bu kredi piyasaya da yansıyacak ve esnaflarımız sıkıntılı sorunlarını çözmeye çalışacak. Ancak bir talebimiz var, Malatya merkezde bir tane esnaf ve sanatkar kredi kefalet kooperatifi olması nedeniyle finansman desteğinin daha da arttırılmasını talep ediyoruz. Her hafta 70 ile 80 esnafımıza kredi vermişiz. Şuanda 200’ün üzerinde esnaf ve sanatkarımıza 6 milyon 1390 bin TL tutarında kredi verilmiş durumda. Bu güzel bir rakam ve piyasaya yansımıştır. 2015 yılında peş peşe iki seçimin yapılması nedeniyle piyasadaki canlılık durmuştu. Esnaf ve sanatkarlarımızın çek, senet ve kredi kartlarından dolayı önemli bir mağduriyeti var. Bu esnaflarımız hem bizde kredi kullanamıyor, hem de bankalardan kredi alamıyor. Bu durumdaki esnaflarımız için Hükümetimizden yeni bir düzenleme talep ediyoruz. Bu düzenleme kısa sürede olursa sıkıntıda bulunan esnafımız için daha iyi olur” dedi.

Evren, Malatya’da mevcut sanayi sitelerinde yer yetersizliği nedeniyle mağdur durumdaki mobilyacı, ağaç sanatkarları, mermerciler ve il merkezindeki ayakkabı imalatçıları için Büyükşehir belediyesi tarafından Yeşiltepe’de yer ayrıldığını belirterek, “Biz TOKİ ile görüştük, sizlerde görüşmüşsünüz. Bunun hızlandırılmasını arzu ediyoruz. Büyükşehir belediyemiz yerleri ayırdı, bunun hızlandırılmasını sizden talep ediyoruz” diye konuştu.

MESOB BAŞKANI ŞEVKET KESKİN

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı  Şevket Keskin ise, milletvekili Çalık’a ziyaretinden dolayı teşekkür ederek, “Esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarına ilgi duyan bir milletvekilimizsiniz. Hükümetimizin açıklamış olduğu 30 in TL tutarındaki faizsiz kredi, vatandaşın gözünde şöyle bir şekilde algılandı; tamamen faizsiz verilecek, diye. Bu kredinin esnaf ve sanatkarlar kredi kefalet kooperatifi aracılığı ile verilmesi nedeniyle bu kuruluşumuzun yapmış olduğu hizmet karşılığında bası kesintileri alması gerekiyormuş.  Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci, kooperatifimizi ziyarette yaptığı açıklama da 30 bin TL’den yıllık 500 TL kesinti yapılacağını ve 300 TL paranın da bloke kesileceğini belirtimişlerdi. Bu uygulamanın ilk başında 3 bin 500 tL ile 4 bin TL arasında bir kesinti yapıldı. Teşekkür ediyoruz, Sayın bakanımız ve sizler ilgilenerek kesintiyi düşürdünüz. Sayın bakanımız buradaki açıklamasında yıllık kesinti yapılacağını söylediler, ama bunu duyan bazı arkadaşlarımız açıklama yaptılar, işte ‘bakanla görüştük, bunu yaptık, şunu yaptık’ diye. Ben TESKOMB Genel Başkanımız Sayın Abdülkadir Akgül ile görüştüm. TESKOMB Genel Başkanımız şunu söyledi, ‘Cumhurbaşkanımıza ve başbakanımıza söyleyelim, bize kefalette çıkarsınlar, direk Halk Bankası eliyle verilsin,  faizsiz verebilirler. Ama biz 30 bin TL’ye kefalet vererek borcun altına giriyoruz. En azında orada çalışan memurun ücretini almak lazım’ dediler. Tabiki bu kooperatif işi ayrı bir iş. Buradaki arkadaşlarımız vasıfları tutan esnafımıza bu kredi imkanını tanımaktır. Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi yönetimimiz esnafımızın bu krediden yararlanması için ellerinden gelen tüm gayreti gösteriyorlar.  Emekli esnafımızdan yapılan yüzde 15 oranındaki kesintinin kaldırılması Pazar ruhsatının tamamen Türkiye’nin gündemin çıkartılması gibi sorunları sürekli sizlere aktardık ve sizlerde gereken çabaları gösterdiniz. Çok şeyler yaptınız, ama şunu istiyoruz; 50 bin TL tutarında kredinin direk Halk Bankası aracılığı ile faizsiz, 1 yıl ödemesiz 3 yıl ödemeli bir kredi talep ediyoruz. Böyle bir krediyi hükümetimizden bekliyorduk. 100 TL tutarında seyyanen zam yapılmasını biliyorsunuz sürekli talep ettik ve gündeme getirdik. Bunun için sizinle birlikte çok mücadele verdik. Sizin bize çok büyük desteklerinizin olduğunu her zaman dile getirmişizdir. Bundan sonrada sorunlarımızı size getirmeye devam edeceğiz.  Biz şunu istiyoruz; Bağ-kur primlerine 128 TL zam yapıldı. Asgari ücretli için 110 TL destek verdiniz, biz esnaf ve sanatkarlarımızın Bağ-Kur primleri için en azından bir 70-80 TL destek vermenizi bekliyoruz” ifadelerini kaydetti.

MALATYA ESNAFININ SORUNLARINI ANINDA ALIYORUZ

AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ziyarette yaptığı konuşma da, “Ali ağabey, Malatya’nın ağabeyi, herkesin hastasının yanında, cenazesinin yanında. Zorluk çeken bütün vatandaşlarımızın yanında. Ben hem Şevket Keskin başkanımıza, hem de Ali Evren başkanımıza teşekkür ediyorum. Esnafımızın buradaki sesi oldular, kulağı oldular, sorunlarını bize en yakın ve en hızlı bir şekilde bize ilettiler. Burada esnafımız ne yaşıyorsa, Malatya’da ne yaşıyorsa direk olarak anında sorunun yaşandığını Malatya’da duyuyorum, akşamına Ali başkanımız, Şevket başkanımız bakıyoruz Ankara’da, genel merkezde, Meclis’te, nerede sorun varsa, sizin yüreğinizi hangi sorun daraltıyorsa, anında Ankara’daki sorumluları buluyorlar. TESKOMB Genel Başkanımız Abdülkadir Akgül, TESK Başkanımız Bendevi Palandöken ve başkanlarımız ile çok güzel diyaloglarımız var. Ali Evren başkanımızın özelikle Malatya’da kredi verme konusunda sarf ettiği çabayı takdirle sizlerle paylaşmak isterim. Vermiş olduğu sıfır faizli veya düşük faizli kredinin miktarını arttırmak için hem benimle direk, hemde genel başkanla direk yapmış olduğu görüşmelerle esnafımızın kredi kullanma limitlerini hep en yüksek seviyeye çıkardık. TESKOMB Genel Başkanımız Abdülkadir Akgül ile yapmış olduğumuz görüşmelerde, sayın başbakanımızla yapmış olduğumuz esnaf toplantıları dahil olmak üzere özellikle esnaflarımızın kullanmış olduğu kredilerin faizlerinin süspanse edilmesi için sayın başbakanımızla görüşmeler yaptık. 600 bin liralık Hazine’den yapılan desteği 750 bin liraya çıkardık, onun esnafımıza kredi olarak kullanılabilme limiti de neredeyse 17-18 milyar liraya kadar yükseldi ve tüm Türkiye için almış olduğumuz bu desteği Malatya’da  da esnaflarımıza ulaştırdık. Bu senede gelen yaklaşık 4 milyon TL’lik bir bütçe kullanıldı ve şimdi bizden bir kere daha esnaflarımızın kullanabilmesi için kredi talebinde bulunuyor. Bunun için elimizden gelen tüm gayreti sarf edeceğiz. Esnafın AK Parti iktidarlarına vermiş olduğu destek bizim için çok önemli ve çok anlamlı. Türkiye’yi ayakta tutan en önemli dinamik sizlersiniz. Bu konuda 1 Kasım seçimlerinin de siyasi istikrarı, ekonomik istikrarı getirdiğini bilen insanlar olarak da çok güçlü bir destek verdiniz. Tek başına iktidarı yakaladık ve bununla birlikte size vermiş olduğumuz sözler, kapısını çaldığımız her esnafımızın ilk söylediği sözler, ‘abla Allah aşkına şu kesintileri kaldırın.’ Yapılan yüzde 15 kesintiyi yüzde 10’a düşürdük, şimdi tamamen kaldırdık. Artık emeklimiz çalışmak istiyorsa maaşlarında kesinti yapılmadan kazançlarını sağlayabilecekler” şeklinde konuştu.

GENÇ GİRİŞİMCİLERE ÖNEMLİ DESTEKLER VERİLİYOR

Çalık, “Biz esnafımıza faizsiz 30 bin TL kredi taahhüt ettik ve bunu da Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile yapmak istedik. Şuanda 30 bin TL kredi çeken esnafımız, bakanımız ve  TESKOMB Genel Başkanımız Abdülkadir Akgül ile yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda 29 bin 200 TL net parayı alıp direk alıp kullanabiliyorlar. Bu küçük bir kesinti. Yapılan kesintinin sadece bankacık hizmetleri olarak görünmesi gerektiği kanaatindeyim. Ali Evren başkanımız uygulamanın başında 3 bin 500 TL’lik bir kesinti yapıldığında direk olarak telefon açtı ve ‘bu kesintiden esnafımız yararlanamıyor, 3 bin TL çok büyük bir kesinti’ diyerek kesintinin düşürülmesini istedi. Sayın bakanımız ve TESKOMB Genel Başkanımız ile yaptığımız görüşmeler neticesinde bu rakamı 3 bin TL’lik rakamı indirdik. Özellikle genç girişimcilerimize, genç esnaflarımıza sizin evlatlarınız vardır. Çocuklarınız vardır, yeni girişimcileriniz vardır, bunlara KOSGEB aracılığı ile 50 bin TL hibe veriyoruz ve arkasında sıfır faizli 100 bin TL desteklerimizi veriyoruz. Sonrada gelişmelerini sağlamaları için katkılarını veriyoruz. Organize Sanayi Bölgesinde fabrika kuruyoruz, fabrikayı teslim ediyoruz, çok cüzi bir rakama da kiraya veriyoruz. Sizler esnaflarımız da kendi dükkanlarınızı büyütüp Organize Sanayi Bölgelerine bir geçişi hızlandırmanız gerekir” ifadelerini kaydetti.

YEŞİLTEPE’DE YENİ BİR ALT MERKEZ OLUŞACAK

Milletvekili Çalık, “Malatya’nın yerel dinamikleri açısında özellikle marangozcu, mobilyacı, doğramacı, ayakkabıcı esnafımızın yeni bir talebi var. Esnaflarımız gezerken bunu bizlere de iletmişlerdi. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Çakır bu konuda çok ciddi bir çalışma yaptı ve yapmaya devam ediyor. Bunun içine Saracıoğlu Mahallesindeki Kayısı Pazarını da dahil ederiz diye istiyoruz. Yeşiltepe’de ciddi bir alt merkez oluşacak ve çok da güzel olur diye umut ediyoruz” dedi.

YENİ EK FİNANSMAN DESTEĞİ VERİLECEK

Ziyaret sonrasında Çalık, TESKOMB Genel Başkanımız Sayın Abdülkadir Akgül’ü arayarak, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifine ek yeni finansman sağlanması talebini iletti. Akgül ise talebe olumlu cevap vererek, Malatya Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifine yeni ek finansman desteğinin verileceğini belirtti.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber