Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 23 Temmuz 2014 - 11:23 Yorum: 0

"Çam sakızı çoban ihracatı"

Edremit ilçesinde pek çok vatandaşa gelir kapısı olan reçine, başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere Avrupa ülkelerine gönderilmesiyle Türkiye ekonomisine yılda ortalama 600 bin dolar katkıda bulunuluyor

'Çam sakızı çoban ihracatı'

BALIKESİR (AA) - HAKAN FİRİK - Balıkesir'in Edremit ilçesinde faaliyet gösteren orman ürünleri işleme fabrikasında elde edilen çam reçineleri, ülke ekonomisine yılda ortalama 600 bin dolar katkı sağlıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Kütahya ile Balıkesir Orman Bölge Müdürlüklerinden temin edilen çıralı çam kökleri, Edremit'teki tesiste bir dizi işlemden geçirilerek ham reçineye dönüştürülüyor.

Tesiste yılda 12 bin ton civarında üretilen reçineye en çok, Portekiz ve Yunanistan başta olmak üzere Avrupa ülkelerinden siparişler geliyor.

Bölgede pek çok vatandaşın geçimine kaynak olan reçine, Türkiye ekonomisine yılda ortalama 600 bin dolar gelir sağlıyor.

Tesis Müdürü Rıdvan İnceefe, 10 ton çam kökünden 1 ton çam reçinesi elde ettiklerini söyledi.

Her yıl 120 bin ton dolayında çam kökü işlediklerini belirten İnceefe, şöyle konuştu:

"Yer altından çıkarılan ve fabrikaya getirilen çam kökleri, önce ekskavatörle parçalanıyor. Kökler burada iri parçalara ayrıldıktan sonra 'hombak' cihazında daha küçük parçalara ayrılıyor. Ardından bıçaklı ve çekiçli adı verilen makinelerden geçirilip küçük parçalar haline getirilerek ayrıştırmaya gönderiliyor. Yüksek basınçlı ve ısıyla ayrıştırılan çam köklerinden reçine elde ediliyor."

Yeni kesilen çam ağacı köklerinde reçine bulunmadığı bilgisini veren İnceefe, ağaç kesildikten sonra köklerinin en az 8-10 yıl toprağın altında kalması gerektiğini vurguladı.

Köklerde reçine birikmesinin ardından ihtisarcı çalışanlarının bunları yerlerinden söküp fabrikaya getirdiğini anlatan İnceefe, "Köklerin yer altında bu kadar uzun süre bekletilmesinin sebebi, reçinelerin birikmesi içindir" dedi.

- Çin piyasaya girince ABD'ye ihracat durdu

İnceefe, 2007 yılına kadar reçinenin öncelikli alıcısının ABD olduğunu bildirdi.

Çin'in o yıl piyasaya girmesi ve gövdeden üretim yaptığı için fiyatları düşük tutması nedeniyle ABD'ye dış satımlarının kesildiğine dikkati çeken İnceefe, "Üretimimizi çıralı çam kökünden yaptığımız için fiyatlarımız daha maliyetli oluyor. Çıralı çam kökünden elde ettiğimiz ham reçineden daha çok mamul elde ediliyor, gövde reçinesinden o kadar mamul elde edilmiyor; farkı bu" ifadesini kullandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber