Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Asayiş 19 Haziran 2018 - 16:45 Yorum: 0

Can Gürkan savunmasına başladı

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde yaklaşık 3 yıldır devam eden Soma Maden kazasının ceza davasının 22. duruşmasında tutuklu sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri...

Can Gürkan savunmasına başladı

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde yaklaşık 3 yıldır devam eden Soma Maden kazasının ceza davasının 22. duruşmasında tutuklu sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan esas hakkındaki karar öncesinde savunmasına başladı. Müşteki avukatlarının mahkeme heyetine yönelttiği "siyasi ve ekonomik baskı altındasınız" suçlamasının bir benzeri de Can Gürkan tarafından "Toplumun baskısı altındasınız" şeklinde geldi.

Yaklaşık 3 yıldır Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden Soma maden kazası ceza davasının 22. duruşmasında müşteki avukatlarının ardından sanıkların savcı mütalaasına karşı savunmalarına başlandı. Davanın 5 tutuklu sanığından biri olan ve hakkında "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 ile 25 yıl hapsi istenen Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, genel bir savunma yapmak istediğini, diğer sanıkların savunmalarını tamamlamasının ardından da teknik savunmasını yapmak istediğini mahkeme heyetine bildirdi. Mahkeme heyeti de tüm sanıklara son bir kez daha söz hakkı tanınacağını söylemesi üzerine savunmasına başlayan Can Gürkan, "Müşteki avukatları mahkeme heyetinin baskı altında kaldığı yönünde bir algı oluşturmaya çalışıyor. 4 senedir tutuklu olarak yargılanıyorum. Sebebi hala çözülememiş bir olayla karşı karşıyayız. Olayda önceliğin olayın nasıl olduğunun çözülmesi olması gerekirdi. Savcının mütalaasında olayın oluş şekli kanaat şeklinde ve her noktası birbiriyle çelişiyor. Teftiş kurulu kablolar yandı diyor ama kabloların yanmadığı tespit edilmiş ve dosyaya o şekilde girmiş. Bilirkişi tamburdan kaynaklı bir durumun olmadığını da söylüyor. Bence bu olayda kimsenin olayın nasıl olduğuna dair bir fikri yok. Ortada delil yok, belirsizlik var. Olayın oluş şekli kanaat, suçlama kanaat ise 4 senedir neden yargılanıyoruz. Mahkeme heyeti kamuoyu baskısı altında ceza verecek. Ceza hukuku kanatta dayalı olamaz. Delilsiz, kamuoyu baskısı altında ceza verilemez. Ben istenen tüm yatırımları yapmışım, mühendislik işlerine karışamam. Sonuçta bir olay oldu, sonuçları çok ağır olan bir olay. Nasıl oldu bilmiyoruz. Bu olayın sebebini bilmeden isterseniz bizi idam edin madem bu dava madencilik açısından emsal olacak olayın ilimle, bilimle çözülmesi lazım. En önemlisi bu. Bu şekilde hükme gidiyoruz. Ben bana kalırsa beraat etmem gerektiğini düşünüyorum. Diğer taraf ise kasıtla öldürme suçlamasından cezalandırılmamı talep ediyor. Bu olayın emsal olması için olayın çözülmesi lazım. 3 kez değiştirilmiş bir bilirkişi raporu var ortada ve hiçbiri olay şundan olmuştur demiyor" dedi.

"Savunma yapmıyorum, içimi döküyorum"

Aslında bir savunma yapmadığını ve mahkeme heyetine içini döktüğünü dile getiren Gürkan şöyle devam etti:

"Savunmam yapmam için delile dayalı bir suçlama yapılması lazım ama ortada delil yok. Yapılmış, bitmiş bir yolun benim talebim ile yapılmasına izin verilmedi ve reddedildiği suçlamasıyla karşı karşıyayız savcılık mütalaasında. Burada asıl zor olan dosyadaki delillere bakarak toplum tarafından linç edilmek istenen şahsım adına konuşuyorum, deliller bir insanın suçsuz olduğunu gösteriyorsa toplumu tatmin etmek için değil hukukun üstünlüğüne göre karar verilmeli. 4 sene delile dayanmadan tutuklu kaldıktan sonra hukuki bir sonuç beklemiyorum. Delili olan bir suçlamaya cevap vermek istiyorum ama yok. Teknik sunumlar ve savunmalardan sonra savunmama tekrar devam etmek istiyorum."

Mahkeme heyeti Can Gürkan'ın savunmasının ardından duruşmaya 10 dakikalık ara verdi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber