Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Kültür 04 Mart 2015 - 16:48 Yorum: 0

Çanakkale Destanı canlandırıldı

Güneydoğu'nun önemli merkezlerinin başında gelen Şanlıurfa'da, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100'üncü yılı dolayısıyla anma programı düzenlendi

Çanakkale Destanı canlandırıldı

ŞANLIURFA (AA) - Şanlıurfa'da, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100'üncü yılı dolayısıyla "Çanakkale Destanı'nı Canlandırma" etkinliği düzenlendi.

Eyyübiye Belediyesi tarafından Balıklıgöl Yerleşkesi civarındaki alanda organize edilen etkinlikte, Beyaz Düşler Sahnesi oyuncuları cephede ve cephe gerisinde yaşananları canlandırdı.

Seyit Onbaşı'nın 276 kilogramlık mermiyi kaldırdığı anın canlandırıldığı sahneyi izleyen çoğunluğu çocuk yüzlerce kişi zaman zaman gözyaşlarını tutamadı.

Eşini ve oğlunu cephede kaybeden yaşlı bir kadının, son oğlunu da cepheye gönderdiği sahne ile "sıhhiye çadırı" sahnesinin canlandırılması sırasında da duygulu anlar yaşandı.

Eyüp Belediyesi Mehter Takımı'nın, aralarında Çanakkale Zaferi ile ilgili marşların da yer aldığı eserleri seslendirmesi vatandaşlar tarafından ilgiyle takip edildi.

Özellikle öğrencilerin ilgiyle izledikleri tiyatro gösterisinde her gün 5 seans olarak hafta boyu Çanakkale Zaferi’nden kesitler canlandırılacak.

Çanakkale Destanı Platosunda, Çanakkale Anıtı maketinin yanı sıra cephede kullanılan kazma, kürek, mermi, tabanca, top mermisi, askerlere ait üniforma, matara, ayakkabı ve cepheye ilişkin fotoğraflar sergileniyor.

- "Çözüm sürecine katkı"

Programın açılışında konuşan Eyyübiye Belediyesi Başkanı Mehmet Ekinci, ilk defa düzenlediklerini belirttiği etkinliğin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ilk defa sahnelendiğini söyledi.

Çanakkale Zaferi'nin yeni nesil tarafından daha iyi bilinmesinin önemini vurgulayan Ekinci, bu tür etkinliklerle tarih bilincinin oluşturulmasına katkı sağlanmış olacağını kaydetti.

Ekinci, Çanakkale destanının nasıl yazıldığının daha iyi hissedebilmesi için etkinliği düzenlediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Gönül isterdi ki bütün Eyyübiyelileri, Şanlıurfalıları, Çanakkale'ye götürüp Arabıyla, Kürdüyle, Türküyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Alevisiyle, Sünnisiyle koyun koyuna yatan o şehitleri gösterebilelim. O duyguları orada yaşayabilsek ama böyle bir imkanımız olmadığı için bir program düzenleyip o ruhu burada yaşatmak istedik. Çözüm sürecinin uygulandığı ülkemizde bu etkinliğin milli birlik ve kardeşliğe katkı sunacağına inanıyoruz. Ve burada silah kardeşliğinden kabir yoldaşlığına uzanan bir yol ve yolculuk var ve bu yolculuk sonunda bugün ülkemize sahip olduk."

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber