Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Yaşam 20 Temmuz 2014 - 13:08 Yorum: 0

Çanakkale dünyanın en büyük açık alan müzesi olacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinatörlüğünde inşa edilecek "Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan"da, Çanakkale ruhu, teknolojinin tüm imkanları kullanılarak ziyaretçilere hissettirilecek.

Çanakkale dünyanın en büyük açık alan müzesi olacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gelibolu'da, Çanakkale savaşlarıyla ilgili tarihi, kültürel ve manevi değerler ile doğal dokuyu koruyarak tarih sektörü oluşturacaklarını anlattı.

Çanakkale savaşlarının 100. yılının 2015'te dolacağına dikkati çeken Gül, yeni neslin zihninde Çanakkale'ye yönelik çok çok bilgi bulunmadığını, tarihsel yarımadada yapacakları düzenlemelerle bu eksikliği gidermeye çalışacaklarını söyledi.

Gül, şunları kaydetti:

'İtilaf kuvvetleri Anafartalar Koyu'na çıkarma yaptığı süre oradan siperlere kadar hafif raylı sistem döşemişler erzak ve mühimmat taşınması için. Mevziler, siperler, sahra hastaneleri askeri kaynaklardan bakılarak hepsi gün yüzüne çıkarılacak. Ziyaretçilere Çanakkale'nin ruhunu yaşatacağız. Onları siperlerin arasında gezdireceğiz. Dinlenme yerine ulaşan vatandaşları, savaşta yemek molası veren 8-10 asker karşılayacak. Yemeklerini ziyaretçilerle paylaşacak. Akerler cephede ailelerine, yavuklularına yazdıkları belki de son mektupları okuyacak. Profesyonel tiyatrocuların yer alacağı interaktif tiyattral faaliyetlerin yanı dizi kişiler siper şeklindeki koltuklarda son teknolojiyle çıkarmaların nasıl yapıldığına da şahitlik edebilecek. Tamamen sembolik ücretlerle ring biçiminde gezilebilecek alanda görsel ve işitsel tüm enstrümanlar kullanılacak. Açıkçası şahısların sektörü gezdiğinde çok aşırı duygusal anlar yaşayacağını, adeta o günlere gideceğini, alandan gözyaşları arasında ayrılacağını düşünüyoruz.'

Gül, Çanakkale Şehitliği'ni son yıllarda 2.5 milyon civarında bireyin ziyaret ettiğini, yapılacak düzenlemelerin ardından bu sayının 10 milyona ulaşacağını düşündüklerini söyledi.

Çalışmaların en kısa zamanda tamamlanacağını belirten Gül, 'dünyanın kendi sahasında en büyük açık alan müzesini yapacaklarını' kaydetti.

'Mekan kendisini anlatacak diğer söze gerek kalmayacak' ifadesini kullanan Gül, alanda doğal, tarihsel ve kültürel sitlerin korunmaya da devam edileceğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Şenay Ünal-Tuğba hür Durmaz

ETİKETLER: Çanakkale , dünyanın , en , büyük , açık , alan , müzesi , olacak
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber