Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 10 Mart 2015 - 11:28 Yorum: 0

"Çanakkale kahramanı" dedesinin anıtında bekçilik yapıyor

Çanakkale Savaşları'nın seyrini değiştiren Seyit Onbaşı adına Havran ilçesinde yaptırılan anıt ve mezar, 7 senedir torununun çocuğu tarafından korunuyor

'Çanakkale kahramanı' dedesinin anıtında bekçilik yapıyor

BALIKESİR (AA) - ZAFER AKPINAR - Görev yaptığı Rumeli Mecidiye Tabyası'nda 276 kilogramlık top mermisini kaldırıp namluya sürerek Çanakkale Savaşları'nın seyrini değiştiren Seyit Onbaşı için Balıkesir'in Havran ilçesinde yaptırılan anıt ve mezarın bekçiliğini, 7 yıldır bu kahramanın torununun çocuğu Muhammet Yıkar (44) yapıyor.

Yıkar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılında, Kocaseyit Mahallesi ve Havran'ın en yüksek noktalarındaki birindeki anıta gelen ziyaretçi sayısının artmasından büyük gurur duyduğunu söyledi.

Babaannesinin, Seyit Onbaşı'nın kızı olduğunu belirten Yıkar, "Torununun çocuğu oluyorum. 2008'de dönemin Havran Kaymakamı sayesinde anıtta bekçilik yapmaya başladım. Daha önce tarım işçisi olarak günlük yevmiyeyle mandalina ve zeytin toplayarak geçimimi sağlamaya çalışıyordum" dedi.

Anıtı ve mezarı koruyup temizliğini yaptığını anlatan Yıkar, bunun yanı sıra ziyaretçilerle ilgilendiğini dile getirdi.

Büyük dedesinin, Çanakkale Savaşları'nın seyrini değiştirdiğini vurgulayan Yıkar, şöyle devam etti:

"Onun torunu olmak gurur verici. Türkiye'nin her tarafından ziyaretçiler geliyor. Bazen burada ağlayanlar da oluyor. Koca Seyit'in iki evliliği var. 5 çocuğundan 3'ü yaşamış. Şimdilerde 3 evladından yaklaşık 100 torunu ve bunların çocukları var. Mesela ben 3'üncü kuşağım ve benim 3 çocuğum bulunuyor. Dedemin hiçbir eşyası korunmamış. Dedem harpten geldikten sonra 21 yıl daha yaşamış. Ne çocuklarında ne de torunlarında bırakın asker hatırasını, odunculuk yaparken kullandığı balta bile kalmamış."

- "Top kaldırdım, gemi batırdım dememiş"

Yıkar, büyüklerinden öğrendiğine göre, savaşlar bittikten sonra Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Havran'a gelip Seyit Onbaşı ile görüştüğünü belirtti.

Seyit Onbaşı'nın, kahramanlığıyla hiç övünmediğini, "top kaldırdım, gemi batırdım" bile demediğini aktaran Yıkar, "Keçi çobanlığı, odunculuk ve kömürcülük yaparak yaşamını devam ettirmiş. Atatürk gelip görüştükten sonra Koca Seyit'in savaşlardaki kahramanlığı o zaman öğrenilmiş" ifadesini kullandı.

Muhammet Yıkar, Seyit Onbaşı'nın 9 yıl askerlik yaptığını, 1918'de askerden döndükten sonra bir süre çalıştığını ve 1939'da zatürreye yakalanıp hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Onun pek çok kez mermiyi namluya sürdüğü yere gittiğini söyleyen Yıkar, şunları kaydetti:

"Orası ayrı bir yer. Dünyaya geçit verilmeyen, hemen herkesin yekvücut olarak savaştığı bir yer. Oraya giden farklı duygulara kapılıyor ama Koca Seyit'in torunu olarak ben çok daha fazla etkileniyorum. O gün kaldırdığı 276 kilogramlık mermiyi daha sonra birkaç kez denemiş, kaldıramamış. Dedem, o dönem kendisine ödül olarak verilen 'çift tayın'ı (iki asker ekmeği) asker arkadaşlarının yanında yiyememiş, askerden döndükten sonra maaşı kabul etmemiş."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber