Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 04 Mart 2015 - 11:23 Yorum: 0

Çanakkale Savaşları'na Afrika basını da yer verdi

Türklerin, "Çanakkale geçilmez" dedirterek verdiği var olma mücadelesi, o dönem İngiliz sömürge ülkelerinden olan Zimbabve, Kenya, Gana, Mozambik, Uganda, Güney Afrika, Malavi basınınca da çok sayıda habere konu edildi

Çanakkale Savaşları'na Afrika basını da yer verdi

ÇANAKKALE (AA) - MEHMET BAYER - Tarihin en kanlı çarpışmalarının yaşandığı Birinci Dünya Savaşı'nda, Çanakkale Cephesi'nde Türklerin var olma mücadelesi ve yaşanan gelişmeler, o dönem İngiliz sömürgesi altında bulunan "Kara Afrika" ülkelerinden Zimbabve, Kenya, Gana, Mozambik, Uganda, Güney Afrika ve Malavi basını tarafından da yakından izlendi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Feyza Kurnaz Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale'nin, Birinci Dünya Savaşı'nın gidişatını değiştirmek için umut bağlanan bir cephe olduğunu söyledi.

İtilaf Devletlerinin, dünya tarihinin seyrini değiştirmek, Türk başkentini ele geçirip Osmanlı Devleti'ni yok etmek, Balkan devletlerini yanlarına almak, Rusya'ya yardım etmek, Sırbistan'ı kurtarmak ve savaşın süresini kısaltmak gibi amaçlarla bu cepheyi açtığını belirten Şahin, bölgede yaşananların dünya kamuoyunda da büyük bir merakla izlendiğini anlattı.

Şahin, "Kara Afrika" ülkeleri basınından, Zimbabve'nin "The Rhodesia Herald", "Bulawayo Chronicle", Mozambik'in "The Beira Post", Gana'nın "The Gold Coast Nation", "The Gold Coast Leader", Kenya'nın "African Standard", Güney Afrika'nın "The Mafeking Mail", Malavi'nin "The Nyasaland Times", Uganda'nın "The Uganda Herald" gazetelerinin, Çanakkale Savaşları ile ilgili haberleri ivedilikle kamuoyuna yansıttığını dile getirerek, şu bilgileri verdi:

"Gazetelerin haber kaynakları Londra, Paris, Amsterdam, Yunanistan ve Bozcaada'dan gönderilen muhabir raporlarına dayanmaktadır. Savaşın başlamasıyla bu gazetelerde Çanakkale operasyonlarıyla ilgili ayrıntılı haber ve yorumlar yer almaya başladı. Bununla beraber savaşın ilerleyen sürecinde Çanakkale Cephesi'nde Türklerin zaferiyle ilgili net ifadeler yok gibidir. Türklerin başarıları gazetelere yansımamıştır. Bu şekilde İngilizler, Çanakkale Savaşları'nda aldığı yenilgileri gizleyerek kendi kamuoyu ve sömürgelerindeki halkların moralini yüksek tutmayı başarmıştır. Bu gazetelerde çok sayıda propaganda içerikli habere yer verilmiştir. Gerek deniz gerekse kara savaşlarında yapılan operasyonların sonuçları İtilaf Devletleri bakımından olumsuz olsa dahi söz konusu devletlerin bu operasyonu başarıyla sonuçlandırdıkları, Türk tarafının ağır kayıplar verdiği, Çanakkale'de bulunan bütün savunma hatlarının yerle bir edildiği her haberde tekrarlanmıştır. 'Kara Afrika' basını, savaşın İtilaf Devletleri tarafından kazanılacağına mutlak surette inanmıştır."

- "İtilaf Devletlerinin ağır kayıplarına neredeyse hiç yer verilmemiştir"

Haberlerde dikkati çeken en önemli unsurlardan birinin, İtilaf Devletlerinin 18 Mart 1915'teki ağır kayıplarına neredeyse hiç yer verilmemesi olduğunu vurgulayan Şahin, gazeteler incelendiğinde harekatın olumsuz hava koşulları nedeniyle kısa süreliğine durduğunun ifade edildiğini aktardı.

Feyzi Kurnaz Şahin, Çanakkale Savaşları'nın uzaması ve İtilaf Devletlerinin somut sonuçlar elde edememesinin, bu ülkelerin basınında tartışılarak kamuoyuna yansıtıldığını belirtti.

Gazetelerde, Çanakkale Cephesi'nde Türk direnişiyle karşılaşan İtilaf Devletlerinin, planladıkları gibi ilerleyememelerinin nedenleri ve operasyonun zorluğuyla ilgili değerlendirmeler yapılmasının son derece dikkat çekici olduğuna işaret eden Şahin, "Bu noktada müttefikler arasındaki iş birliğinin yetersizliğine dikkat çekilmiştir. Ayrıca hava şartlarının zorluğu, savaş masraflarının artması, Balkan devletlerinin pozisyonlarını netleştirmemesi de savaşın kesin sonucunun alınmasını geciktiren nedenler olarak kamuoyuna aktarılmıştır" ifadesini kullandı.

Şahin, o dönem "Kara Afrika"da basın özgürlüğünden söz etmenin mümkün olmadığını dile getirdi. Bunların, sömürgeci dönemde Avrupalıların genellikle beyazlara yönelik, kendi dillerinde çıkardığı gazeteler olduğu bilgisini veren Şahin; "Sömürgelerde beyazlarla iş birliği yapan seçkinler de bu gazeteleri izlemiştir. Bu ülkelerdeki İngilizce gazeteler, Avrupa'daki benzerleri gibi düzenlenmiş, Batı ideolojisi ve değer yargılarını ön planda tutarak yayım yapmıştır. Bütün bunlara rağmen Afrika'da bağımsızlık düşüncesinin kök salmasına vesile olan Birinci Dünya Savaşı ve onun en önemli cephelerinden biri olan Çanakkale'de Türklerin elde ettiği başarı uzun süre görmezden gelinememiş, Çanakkale, sömürgeciliğin iflas ettiği bir coğrafya olmuştur" diye konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber