Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 26 Mart 2015 - 12:03 Yorum: 0

"Çanakkale Savaşlarında Kastamonu Paneli"

KÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Çelebi:

'Çanakkale Savaşlarında Kastamonu Paneli'

KASTAMONU (AA) - Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ercan Çelebi, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100. yılında daha iyi yorumlanması gerektiğini belirterek, "Çanakkale savaşlarını tarih kitaplarının o soğuk, kuru anlatamıyla anlayamayız. O ruhu anlamak istiyorsak şehit mektuplarına, bize intikal eden hatırlara bakmamız lazım" dedi.

KÜ Abana Sabahat-Mesut Yılmaz Meslek Yüksek Okulu'nda düzenlenen "Çanakkale Savaşlarında Kastamonu" konulu panelde konuşan Çelebi, 100 yıl önce Çanakkale'de büyük bir destan yazıldığını söyledi.

Bu destanın imkansızlıklar içinde yazıldığını belirten Çelebi, "Bombasırtı taarruzunda Mustafa Kemal Atatürk diyor ki 'siperler arası mesafe 8 metre, taraflar bu mesafeden birbirlerine kurşun yağdırıyor.' Araştırmacılara göre milyonda bir ihtimal, havada kurşunlar birbiriyle çarpışıyor. Bugün bir çiftçi için metrekareye yüz kilogramın üzerinde yağmur düşmesi nimettir, savaşta metrekareye 6 bin mermi düşmüştür" ifadesini kullandı.

Çelebi, Çanakkale zaferinin her bakımdan değerli olduğunu aktararak, şöyle konuştu:

"Bir ana düşününki oğlunun başına kına yakıyor, vatana kurban olsun diye cepheye gönderiyor. Bu ana bilinçli bir anadır, vatan sevgisiyle dolu bir anadır. Osmanlı harbiye nezaretinden bir anaya 'oğlunuz şehit olmuştur' mektubu geldiğinde, o ana dönemin harbiye nazırı Enver Paşa’ya cevaben, 'oğlumun şehit olduğunu bana bildirmiş bulunuyorsunuz, çok sevindim. Allah size de şehitliği nasip etsin' diyorsa bu ananın o iman kuvvetini, maneviyatını anlamak gerekir. Biz sadece Çanakkale'yi kitaplardaki o kuru ve soğuk anlatımla anlayamayız. O dönemden arta kalan bir sürü hatıralar, şehitlerin ailelerine yazdığı mektuplar var. Çanakkale ruhunu anlamak istiyorsak, o kuru ve soğuk anlatımın ötesine geçerek, o dönemden bize ulaşan eserlere bakmamız lazım."

Panele, Abana Kaymakamı Abdulselam Öztürk, Bozkurt Kaymakamı Murat Gökoğlu, Abana Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Başçavuş Ali Öztürk, Abana Belediye Başkanı Rıdvan Oyar, Bozkurt Belediye Başkanı Bozkurt Ekeş, Abana Sabahat-Mesut Yılmaz Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Erol Turan ve kurum müdürleri ile öğrenciler katıldı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber