Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Kültür 08 Mart 2015 - 23:08 Yorum: 0

Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı

Bursa'da "Bir Destandır Çanakkale" gösterisi sergilendi

Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı

BURSA (AA) - Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı dolayısıyla, eski AK Parti Milletvekili Faruk Anbarcıoğlu'nun yazdığı  Erdinç Ertüzün'ün yönettiği "Bir Destandır Çanakkale" oyunu, Bursa'da sahnelendi. 

 Tayyare Kültür Merkezi'nde oyunun sahnelenmesinden önce AA muhabirine açıklama yapan Anbarcıoğlu, Çanakkale Savaşları'nın dünyada sayılı ve unutulmaması gereken bir savaş olduğunu söyledi.

Bu sene Çanakkale Savaşlarının 100. Yıl Dönümü'nün idrak edileceğini hatırlatan Anbarcıoğlu, "Yaklaşık 1911'li yıllardan bu yana gerek Balkanlar da gerek Trablusgarb, Cezayir ve Kafkasya cephelerinde çok ağır yenilgilerle artık batılıların daha sıradan demeye başladıkları Osmanlı İmparatorluğu'nda ciddi sıkıntılar çıkmaya başladı. Bu arada 1914'lü yılların sonlarına doğru Almanlar'ın Rusya'ya savaş ilan etmesiyle Enver Paşa'nın da 2 Alman gemisine Osmanlı bayrağı çektirmesi. Bu 2 gemi İngiliz filosundan kaçan gemilerdi. Boğaza girdiler ve biz 1 günde savaşın içerisine girmiş olduk diye konuştu.

- "Aslında bu bir savaş değildi cehennemdi"

Osmanlı'nın bu savaşlarda çok sıkıntı çektiğine de değinen Anbarcıoğlu şöyle konuştu:

"Aslında bu bir savaş değildi cehennemdi. Çünkü Osmanlı o zaman her türlü konuda sıkıntı çekiyordu. Hatta Çanakkale siperlerine civar köylerden ot getirip yakarak top süsü vermeye çalıştılar. Böyle bir yokluk içerisindeydiler. Osmanlı'nın elinde doğru dürüst silah yok attıklarI topların menzilleri çok kısa düştüğünde gemileri tahrip edemiyorlardı. Bize karşı savaşan gemiler 18 Mart'ta çok müthiş bir taarruza kalktılar sabah attıkları 7 bin 600 top mermisiyle binlerce şehidimiz oldu."

Anbarcıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Benim şiir kitabımda bir şiirimi Çanakkale Destanı olarak yazmaya gayret ettim. Daha sonra senaryolaştırdılar. Geçtiğimiz yıl bunu 40 yerde oynadık. Önceki yıl 20 yerde oynadık. Bu mart'ta yaklaşık 15 yerde gösterimde olacağız. Bu tamamen amatör bir ruhla oynanıyor. Orada yaşanmış hadiseleri ben sadece kaleme aldım. Tiyatrodakilerin hiçbiri profesyonel tiyatrocu değil. Çoğu lise öğrencisi. Çok fedakarca şehitlerimizi anma konusunda çalıştılar. Vefa borcumuzu ödemeye gayret ediyoruz. Böyle bir çalışma içerisine girdik. Önümüzdeki günlerde İzmir'de ve Kocaeli'nde gösterimlerimiz var. Biz bu gösterilerden para pul istemiyoruz sadece bize ulaşım konusunda yardımcı olunsun başka bir şey istemiyoruz. Yurt dışında yaşayanlara bu ruhu anlatsak çok iyi olur. Yeryüzünde 14 bin büyük savaş olmuştur. Yer yüzünde tarihi değiştiren en büyük savaşlardan biri budur. Eğer o gün mağlup olsaydık. Bugün şanlı bayrağımızın altında bu kadar rahat olamayabilirdik."

Konuşmaların ardından tiyatro oyunu sahnelendi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber