Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 18 Mart 2015 - 11:13 Yorum: 0

Çanakkale turizmine "100'üncü yıl" bereketi

TÜRSAB Çanakkale-Körfez Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Kılıç:

Çanakkale turizmine '100'üncü yıl' bereketi

ÇANAKKALE (AA) - HALUK YÜKSEL - EMRAH YAŞAR - Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı dolayısıyla çok sayıda yabancı devlet başkanını ağırlamaya hazırlanan kentte, 24-25 Nisan'daki törenler için otellerin tamamının rezervasyonları doldu.

Çanakkale'de faaliyet gösteren turizmciler, törenlerin ardından "100'üncü yıl" dolayısıyla sene boyu hareketli bir turizm sezonu bekliyor.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Çanakkale-Körfez Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Hayrullah Turgay Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu ay ve nisandaki törenler ile sonrasının ciddi anlamda yoğun geçeceğini söyledi.

Kılıç, kentte törenler dolayısıyla yerli ve yabancı liderlerin ağırlanacağına dikkati çekerek, "Onların Çanakkale'ye gelecek olmasından son derece mutluyuz. Çanakkale'ye birçok ülkeden, illerden ziyaretler olacak. 24 Nisan'daki törenler dolayısıyla şu an bütün otellerimiz tamamen dolu. Bütün acentelerimiz yoğun bir program içerisinde. Şehir olarak buna hazırız" diye konuştu.

Valilik ve belediye yetkilileriyle ciddi çalışmalar yaptıklarını anlatan Kılıç, "Türkiye'nin manevi başkenti"ni tüm dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Yabancı devlet başkanlarının kente gelecek olmasının Çanakkale'ye ivme kazandıracağını vurgulayan Kılıç, şöyle konuştu: 

"İnsanların, 'Orada neler var acaba? Bizim de oraya gitmemiz gerekir' noktasında herkesi harekete geçireceğini düşünüyorum. Özellikle geçmiş dönemde bir film nedeniyle 'Truva Atı'nı koymuştuk, şimdi Kordon'da sergileniyor. O at dolayısıyla Çanakkale'de ciddi bir hareketlilik oldu. Her gelen misafir orayı ziyaret ediyor, fotoğraflar çekiyor. Bir 'Truva Atı'nın bile şehre ivme, hareket kazandırdığını görüyoruz. Tabii ki devlet başkanlarımızın burada oluşuyla birçok ülkede o ülkede yaşayan insanlar özellikle tarih okuyanlar, Çanakkale'de geçmiş dönemde neler olduğunu herkes çok iyi bilir. Maneviyatın yaşandığı, savaşların, barışların olduğu özel bir yer burası. Bu anlamda diyoruz ki Çanakkale, dünyanın manevi başkentidir. Manevi başkentimiz dolayısıyla da ilerleyen süreçte biz mutlaka hareketlilik anlamında kente ciddi bir ivme kazandırmak için çalışıyoruz."

- "Yıla yayılan bir müşteri akını"

Bir seyahat acentesinin sahibi Hanifi Araz da Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıl dönümü nedeniyle kent turizminin ciddi oranda hareketleneceğini belirtti. Araz, şunları kaydetti:

"Çanakkale Muharebeleri'nin 100'üncü yıl dönümü sebebiyle çok ciddi anlamda bir protokol akını söz konusu. Bu, kentimizin uluslararası düzeyde tanıtımına fevkalade olumlu katkılar yapacaktır. Bir de yıla yayılan bir müşteri akını söz konusu olacak diye umutla bekliyoruz. Yapılmış bazı rezervasyonlar var ama her şeyden önemlisi Çanakkale'yi bu yıl uluslararası düzeyde gerçekten iyi tanıtabilirsek bu önümüzdeki yıllara da yansıyacak, katma değer olarak önümüzdeki yıllarda Çanakkale bunun karşılığını görecek."

Araz, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan 24-25 Nisan törenlerine katılacak kişi sayısının 10 bin 500 ile sınırlandırıldığını hatırlattı.

Otellerdeki doluluğun çevre illere de yansıdığına değinen Araz, "Bundan sonrasına bakmak lazım yani bundan sonra nasıl yansıyacak? Konuklar için geldikleri her tarih 100'üncü yıla denk gelecek. 100'üncü yıl, yerli ve yabancı ziyaretçiler için Çanakkale'nin doruğa ulaşması anlamına geliyor. Oteller, lokantalar, alışveriş merkezleri iş yapacak, Çanakkale bu anlamda bir doyuma ulaşacak ama bunu sürdürülebilir olması lazım" ifadesini kullandı.

- Esnaf ve sanatkarların beklentileri

Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Vurucu ise 100'üncü yıl etkinliklerinin esnaf ve sanatkarlara katkısının büyük olacağını anlattı.

İl genelinde birliğe bağlı 33 oda, bunlara kayıtlı 20 bin esnaf ve sanatkarın, il merkezinde yaklaşık 6 bin 500 esnafın bulunduğu bilgisini veren Vurucu, şöyle konuştu:

"100'üncü yıl kutlamalarının esnaf ve sanatkara katkıları olacaktır, bunda şüphe yok. Üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yerine getireceğiz. Esnaf ve sanatkarlarımız, yurt içi ve dışından gelecek yerli ve yabancı turistlere en iyi şekilde hizmet edecek. Bu konuyla ilgili zaman zaman toplantılar yapıyoruz, esnafı bilgilendiriyoruz. Ürettikleri malların tüketilmesinde, giyim ve kuşamında, davranışları konusunda gereken özeni gösteriyoruz. Dünyada eşine ve benzerine rastlanmayan bir savaş bu kentte yaşandı. Dünyanın en büyük şehitliği burada. 253 bin şehidimiz var, bir o kadar da karşı taraftan ölen askerler var. Yaklaşık 500 bin kişi Çanakkale'de canlarını feda etmiş. Şehitleri yan yana koyduğunuz zaman yarımadanın alması mümkün değil. Çanakkale'nin Truva'sı, Assos'u ve boğazı var. Eşine benzerine rastlanmayacak bir güzellikte zenginliklerimiz ve kaynaklarımız var. Kaynakların kıymetini bilmek lazım."

Vurucu, 100'üncü yıl etkinliklerinin şehitlere, tarihe ve kültürlere yakışır geçmesi için ellerinden geleni yapacaklarını sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber