Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Siyaset 20 Temmuz 2014 - 21:38 Yorum: 0

Çankaya hepimizin Çankaya'sı olursa anlamı olur

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, "Çankaya hepimizin Çankaya'sı olursa bir anlam olur"dedi.

Çankaya hepimizin Çankaya'sı olursa anlamı olur

Cumhurbaşkanı adayı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İngiltere'nin başkenti Londra'da Le Valley Athletics Center'da miting düzenledi. Çok sayıda Türk ve Kürt kökenli vatandaşın katıldığı mitingde konuşan Demirtaş, Türkiye’de Kenan Evren zihniyetinin yenilebileceğini kimsenin aklına dahi getirmediğini anlatım ederek “Ama yüreğinde özgürlük sevdası olanlar, darbenin ruhuna teslim olmayanlar her yerde direndiler. Türkiye’de yenilen faşizm oldu, vuruş zihniyeti oldu” diye konuştu.

 'AKP tam 12 yıldır devrimcilerin, yoksulların, emekçilerin, işçilerin, bayanların direnerek yarattığı değişim ve dönüşüm rüzgarını kendi yelkenini doldurmak için kullandı' diyen Demirtaş, sonuçta ortaya ileri demokrasi değil, ileri diktatötürlüğün çıktığını iddia etti. AK Parti’nin önünde diz çökmeyeceklerini, o nedenle halkların bir alternatifi ve gerçek bir  cumhurbaşkanı adayı olması gerektiğini dile getiren Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Öyle bir hayat kuracağız ki Sünni, Alevi birbirine baktığında endişe duymayacak, birbirinden kardeş kokusu alacaklar. Öyle bir hayat kuracağız ki, yoksullar, işsizler, işçiler, emekliler karın tokluğuna çalışmak durumunda kalmayacak ve Türk Kürt’ten nefret etmeyecek, korku duymayacak, endişe duymayacak ve bir Ermeni sözü küfür şekilde algılanmayacak. Yahudiler tehdit şekilde görülmeyecek. Kadınlar sokakta katledilmesi gereken yaratıklar bu gibi muamele görmeyecek.'

Cumhurbaşkanlığı seçimi mühim bir fırsat

Diğer iki cumhurbaşkanı adayının da amacının 'devleti eli geçirmek' olduğunu savunan Demirtaş, 'Bütün ülke, devlet bana ait olsun diyorlar. Bu anlayış, fikir cumhuriyet tarihsel boyunca kim Çankaya'ya çıktıysa yada kim hükümetin başındaysa hepsinin müşterek düşüncesi oldu' değerlendirmesinde bulundu. 

Soma’daki maden faciasına da konuşmasında değinen Demirtaş,  şunları ifade etti:

“301 milyarder ölmüş olsaydı, 301 patron Soma’da ölmüş olsaydı, Başbakan ‘bu işin fıtratında var’ diyebilir miydi? Üç günde unutulur muydu? Neden? Çünkü devlet halkın devleti değil. Başbakan, halkın başbakanı değil. Eğer dünyanın en varlıklı adamının oğlu Berkin Elvan bu gibi öldürülseydi, Başbakan anasını yuhalatabilir miydi? Demek ki, nakit kimdeyse devlet onun devleti olmuş.'

Çankaya’nın Kürt'ün, Türk'ün yada Alevi’nin Çankaya’sı olamayacağını, her insanın Çankaya’sı olursa onun bir anlamı olacağını belirten Demirtaş, 'İlk kez karşılarında gerçek bir kamu gücünü görüyorlar' dedi.

Demirtaş cumhurbaşkanlığı seçiminin mühim bir fırsat olduğunu, ezilenlerin birliği güçlendirilirse kimsenin devleti kendi mülkü bu gibi kullanamayacağını anlattı.

Herkese oy kullanma çağrısında bulunan Demirtaş, 'Mutlaka oyunuzu kullanın. Oy vermeniz, Türkiye’deki cumhurbaşkanının belirlenmesinde fazla aşırı kritiktir. 54 ülkede oyların yüzde 5’ini siz kullanacaksınız. Bu yüzde 5, kimin cumhurbaşkanı olacağını belirleyebilir. Bu fazla aşırı kritiktir' diye konuştu.

Kimyası bozuldu

Selahattin Demirtaş, cumhurbaşkanlığı seçiminde oylar korunabilirse herkesi şaşırtan sonuçların çıkacağını kaydederek şöyle devam etti:

'Başbakan, Çankaya’yı kendisinin tapulu mülkü bu gibi görüyordu, garanti görüyordu. Karşısında rakip görmüyordu. Çünkü kamu onun için rakip değildi. Ama şimdi dikkat edin halkın gücünü görmeye başladı. Bu kadar korku imparatorluğu yaratma çabasına karşın karşısında korkmayan, yılmayan bir kamu gerçeğini gördü. Kimyası bozuldu. İnşallah fiziği de bozulacak. 10 Ağustos'ta onu da yapacağız.'

AK Parti’ye gönül verenlere de seslenen Demirtaş, 'Başbakan, cumhurbaşkanlığı bu gibi bir pozisyonu basit basit yürütemez. Tansiyonu buna uymaz. Karşısında bizim bu gibi muhalefet varken, Çankaya’yı kendi mülkü bu gibi kullanamaz. Yapacağı her hatada karşısında bizi bulacak. AKP’liler Başbakanı seviyorlarsa ve gerçekten onun kıymetini biliyorlarsa bana oy verecekler' dedi.

Başbakanın Türkiye'nin yarısını sevmediğini savunan Demirtaş, 'Biz de sevmiyoruz. Karşılıklı sevmiyoruz birbirimizi. Onun işi gücü kendisine oy verici yüzde 50’dir. Oyu biraz düşsün bakın onlara neler söylüyor' ifadesini kullandı.

17 Aralık sonrası yaşananlara da değinen Demirtaş, “Bunlar birbirine uzun yıllar yıkama yağlama işleri yapmadılar mı? Şimdi ne yapıyorlar? Şimdi şanzımanı dağıttılar. Ona oy verince garantide sanmayın kendinizi. Doğru insana oy verin, AKP’liler şekilde siz de sorunsuzca edin diyorum' diye konuştu.

Kadınların cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanmasının önemine de dikkati çeken Demirtaş, bayanların yüzde 50 oya sahip olduğunu anlatım etti. Selahattin Demirtaş mitingdeki sözlerine, 'Londra’dan Rojova’ya Kobaniye’de direnen kardeşlerimize, Filistin’de Gazze’de direnen mazlum halklara da selam göndermek istiyorum. Bütün ezilen halklar, direnenler kazanacak. Yani bizler er geç kazanacağız' diyerek son verdi.

Muhabir: Aslı Aral

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber