Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 27 Temmuz 2016 - 12:28 Yorum: 0

Çapraz bağlama korneayı güçlendiriyor

Uzmanlar, halk arasında korneada şekil bozukluğu veya erime olarak bilinen "keratokonus'un, gözün en önünde yer alan saydam kornea tabakasının delinmesiyle...

Çapraz bağlama korneayı güçlendiriyor

Uzmanlar, halk arasında korneada şekil bozukluğu veya erime olarak bilinen "keratokonus'un, gözün en önünde yer alan saydam kornea tabakasının delinmesiyle sonuçlanabilen bir rahatsızlık olduğunu söyledi.

Acıbadem Bursa Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Moray, korneada şekil bozukluğu ve tedavisinde uygulanan çapraz bağlama yöntemi hakkında önemli bilgiler verdi. Koray, "Gözün en ön tabakasını oluşturan şeffaf tabaka kornea, normalde belirli bir dışbükeyliğe sahip oluyor. Dışa doğru olan şişkinliğin giderek artması ve öne doğru sarkmasıyla ortaya çıkan korneada şekil bozukluğu, kişilerde astigmata sebep olur. Bu gruptaki kişilerde meydana gelen astigmat, kornea yüzeyinin üst ve alt kadranında simetrik olmadığı, kontakt lens ya da gözlükle tam düzeltilemediği için görme kalitesini ileri derecede etkileyebiliyor ve hayat kalitesini düşürüyor. Hastalığın emareleri arasında ışığa hassasiyetin artması, çift görme, kamaşma, ışıkların çevresinde halkalar görme, özellikle araba kullanırken hayalet görüntülerin ortaya çıkması, yanma, batma ve kızarıklık sayılabilir" dedi.

Korneada şekil bozukluğunun ilerlemiş safhasında kornea naklinin şart olduğunu ifade eden Moray, "Erken dönemde olup hafif seyreden hastalarda düzensiz astigmat hayatı oldukça olumsuz etkiliyor. Bu tip astigmatı da gözlükle tedavi etmek mümkün olmuyor" dedi.

Moray, korneada şekil bozukluğunun tedavisinde lazer uygulanmasının doğru olmadığını, zaten zayıflamış olan kornea tabakasının bu cerrahi işlemler ile daha da zayıflayacağını söyledi.

Gözlük numaralarında azalma oluyor

Korneada şekil bozukluğunun kornea içerisine halka yerleştirilmesi, kornea nakli ve çapraz bağlama yöntemlerinden biri ile tedavi edilebildiğini belirten Dr. Murat Moray, "Şekil bozukluğunun ilerlemesini yavaşlatan ve durduran, korneanın da güçlenmesini sağlayan çapraz bağlama, tedavi yöntemleri arasında öne çıkıyor. Çapraz bağlama tedavisinin uygulanabilmesi için kornea kalınlığının yeterli derecede olması gerekiyor. Tedavide, zayıf olan ve öne doğru dışbükeyliği artmış kornea tabakasına ilaç damlatıldıktan sonra yaklaşık yarım saat UV-A ışını gönderiliyor. Böylelikle kornea tabakası güçlendirilmiş oluyor. Gözlük numarasında artış ile başvuran ancak asıl sorunu korneada şekil bozukluğu olan kişilerde, bu uygulama sonrasında artışın durması, mevcut numaralarında da azalma olması bekleniyor" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber