Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yaşam 22 Ağustos 2014 - 12:15 Yorum: 0

Caretta caretta yavrularının denize yolculuğu başladı

Deniz kaplumbağalarının önemli üreme alanlarından Ortaca'daki İztuzu Plajı'nda kuluçka dönemini tamamlayan caretta caretta yavruları, denizle buluşmaya başladı.

Caretta caretta yavrularının denize yolculuğu başladı

Kuluçka dönemlerini tamamlayarak kabuklarından kurtulan yavrular, kumu kazarak yüzeye çıkıyor. Denize 5 ila 50 m. uzaklıktaki yuvalarını terk eden yavrular, tilki, yengeç ve yırtıcı kuşlara yem olma riskine karşın hayat alanları bulunan maviliklere doğru yola çıkıyor.

Yavru kaplumbağaların birçoğu, denize kadarki zorlu yolculuklarında yırtıcı hayvanlara yem olmaktan kurtulamıyor. Zorlu yolculuğu tamamlayan kaplumbağaların birileri ise denizdeki kocaman balık ve yengeçlere yem oluyor.

Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Genel Koordinatörü Ahmet Yavuz Candan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İztuzu kumsalına geçen sene 522 kaplumbağanın yuva yaptığını, bu sene yuva sayısının 400'ün üstünde olduğunu söyledi.

Yavruların kuluçka çağında ve denize ulaşma yolculuklarındaki en kocaman düşmanlarının tilkiler olduğunu vurgulayan Candan, 'Bin yavrudan bir veya iki tanesi tehlikeleri atlatarak yetişkin bir duruma gelebiliyor' dedi.

Sahildeki kirliliğin de yavru caretta carettalar için tehlike oluşturduğunu dile getiren Candan, çoğu kumsalda yavruların pet bardak, poşet benzeri atıkları aşamadığı için telef olduğunu anlatım etti.

Sürünerek av olmaktan kurtuluyorlar

Yavru caretta carettaların yuvadan çıkmadan birkaç gün evvela yumurtanın sarısı diye tanımlanan tarafını göbek deliğinden içeriye alarak beslendiğini izah eden Candan, göbek deliği kapandıktan sonra yuvadan çıkışların başladığına değindi.

Yavru çıkışları başladığında kendilerine, 'Neden yavruları alıp derhal denize bırakmıyorsunuz' diye sorulduğunu belirten Candan, 'Çünkü yavrular yumurtadan çıktıktan sonra kumda sürünerek göbek bağlarını kopartıp, vücutlarındaki kokudan kurtuluyorlar. Böylece yavru, denize ulaştıktan sonra etçil balıklar bu kokuyu algılamakta zorlanıyor. Eğer yavru direk denize ulaşırsa denizdeki tüm etçil balıklar ve başka canlılara yem olurlar' diye konuştu.

48 saat aralıksız yüzüyorlar

Candan, yavruların denizle buluştukları andan itibaren 48 saat boyunca 'yüzme çılgınlığı' denilen bir periyot geçirdiklerini ve hiç durmadan açığa doğru yüzdüklerini anlattı.

Yavruların uzun zaman yüzdükten sonra kendilerine bir adacık bulup, altına saklanarak hayatlarını sürdürmeye çalıştıklarını aktaran Candan, yaşamda kalmayı başaran kaplumbağanın yaklaşık 30 sene sonra erginliğe ulaşıp, doğduğu kumsala arka geldiğini kaydetti.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber