Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
21:39 Solingen’deki hayatını kaybeden aile kundaklanan evlerinin önünde anıldı21:39 İftar vaktinde husumetlisinin iş yerine ateş etti21:38 Galatasaray, Antalyaspor kampını tamamladı21:38 Şırnak’ta Millet Kıraathanesi törenle hizmete açıldı21:37 Koruyucu aileler ve çocukları iftarda buluştu21:37 CHP Genel Başkanı Özel, Marmaris’te vatandaşlarla buluştu21:19 Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan: "Girdi maliyetleri yüzünden çifti üreti...21:15 Filistin Devlet Başkanı Abbas’tan yeni hükümete onay21:14 Bakan Bayraktar açıkladı: "Göktepe 1’ adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmay...21:06 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "İstanbul’un ikinci bir 5 yıla daha tahamm...21:05 Ordu’da yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi iftar sofrasında buluştu21:04 Başkentte seyir halindeki araç alev aldı20:59 Siirt’te muhtarlık kavgasında 9 kişiyi yaralamışlardı, Batman’da yakalandıl...20:58 Lübnan, İsrail saldırıları nedeniyle BM’ye resmi şikayette bulunacak20:56 UAD, İsrail’e Gazze Şeridi’ne “acil ihtiyaç duyulan” yardımların ulaştırılm...20:55 Rize’de cenaze dönüşü kaza: 4 yaralı20:52 Düzce Üniversitesi öğrencileri için iftar programı düzenledi20:43 Sağlık Bakanı Koca: "Malpraktis, Türkiye’de kökten çözülüyor"20:38 Final Okulları ilkokul öğrencileri ağırladıkları misafirlerine etkinlik düz...20:33 Bakan Ersoy: "Bu yıl daha da yüksek rakamlara ulaşacağız”
Sami Er
Ekonomi 23 Ağustos 2014 - 14:53 Yorum: 0

ÇAYKUR Genel Müdürü Sütlüoğlu:

"Hedefimiz, ÇAYKUR'u dünya markası yapmak. Dünyada yeni yeni tanınıyoruz"

ÇAYKUR Genel Müdürü Sütlüoğlu:

RİZE (AA) - ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, "Hedefimiz, ÇAYKUR'u dünya markası yapmak. Dünyada yeni yeni tanınıyoruz" dedi.

Sütlüoğlu, Çay Araştırma Enstitüsünde düzenlediği basın toplantısında, 26 Nisan'da yaş çay sezonunun başladığını, birinci sürgünde 210 bin ton, ikinci sürgünde ise 230 bin ton yaş çay aldıklarını belirtti.

Üçüncü sürgünün ise 11 Ağustos'ta başladığını ifade eden Sütlüoğlu, "Üçüncü sürgünde dün itibarıyla 45 bin 300 ton çay almış olduk, bugün 50 bin tonu geçeceğiz. Günlük 6 bin tona yakın çay alıyoruz. Yıl genelinde 485 bin ton yaş çay alımı gerçekleştirdik. Bu yıl ilk kez alım yaptırdığımız beyaz tomurcuk çaydan da bin 272 kilogram alım yaptık. Kilogramına 300 lira ödüyoruz ve yeni bir ek gelir kapısı oluşturdu" diye konuştu.

Üreticilere bugüne kadar yaş çay bedeli olarak 350,7 milyon liralık ödeme yaptıklarını aktaran Sütlüoğlu, şunları kaydetti:

"Temmuz ayı yaş çay bedeli olarak 247,6 milyon liranın ödemelerine başladık. Bu ay sonuna kadar ödemeleri tamamlamayı planlıyoruz. Ödemelerde aksama yaşatmamaya gayret ediyoruz. 10 bin 240 işçi-memur toplamıyla hizmet veriyoruz. Toplamda 8 bin işçiyle hizmet veriyoruz. Göreve geldikten sonra işçi sayısında 4 bine yakın azalma oldu. İşçinin azalması nedeniyle üretim yapmakta zorlandık. İşçilerimiz büyük fedakarlıkla çalıştı. Çay alım yerlerindeki işçileri değerlendirerek fabrikalarda üretimin aksamamasını sağladık. İnşallah gelecek sezon yeni işçi alma niyetindeyiz. Yeni işçi almamız Bakanlar Kurulu'nun izin vermesine bağlı. Bu yıl 3 bin 700 işçi alma talebimize rağmen izin alamadığımız için bunu gerçekleştiremedik."

 

- "Hedefimiz, ÇAYKUR'u dünya markası yapmak"

ÇAYKUR'un ürün pazarını geliştirdiğini belirten Sütlüoğlu, soğuk çaydan sonra beyaz çayda da büyük hedefleri olduğunu vurgulayarak, "Dünyada marka olamayan ürünler ancak diğer ürünlerin taşeronluğunu yapıyor. Onların adına üretim yapıyor, parayı markalar kazanıyor. Soğuk çay pazarında bu yıl, geçen sezonu geçtik. Geçen sezon 80 milyon 'Didi' sattık, bir milli marka daha oluşturduk. Bu sene ise 88 milyon sattık. Geçen sezon satışlarının üzerine çıktık ve satış devam ediyor. Yeni anlaşmalarla ürün adedimizi ve yelpazemizi geliştiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Bazı firmaların kendilerini taklit etmeye başladığını dile getiren Sütlüoğlu, "Hedefimiz, ÇAYKUR'u dünya markası yapmak. Dünyada yeni yeni tanınıyoruz" dedi.

Sütlüoğlu, beyaz çayın yakın zamanda piyasaya çıkacağını, bu konudaki çalışmaların sürdüğünü belirterek, fiyatı, ürün piyasaya sürüleceği zaman açıklayacaklarını kaydetti.

 

- ÇAYKUR'da ikinci "stevya" hasadı yapıldı

Sütlüoğlu, açıklamasının ardından, Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü bahçesinde deneme amacıyla yetiştirilen stevyanın ikinci ürünlerinin hasadını yaptı.

Hasat sonrası değerlendirmelerde bulunan Sütlüoğlu, stevya bitkisinden oldukça verimli ürünler elde ettiklerini belirterek, "'Denemelerimiz devam edecek. Ekstrat ünitemizle incelemeleri yapıyoruz. Yaptığımız çalışmalara göre stevya, normal şekere göre 10-15 kat daha tatlandırıcı özelliğe sahip. Bazı işlemlerden geçirilip sıvı hale getirildiğinde ise 300-350 kat daha fazla tatlandırıcı özelliği olan bir bitki. Şeker olmayan, şekerin olumsuz özelliklerini taşımayan, kalorisi, protein değerleri sıfır çıkan çok sağlıklı bir tatlandırıcı. Denemeler sonucunda elde edeceğimiz ürünlerle resmi çok daha net göreceğiz. İlk bilgiler, bu ürünün bölgemiz için yeni bir geçim kaynağı olacağını gösteriyor" diye konuştu.

Bölge üreticileri için yeni bir ek gelir kaynağı olabileceğini ifade eden Sütlüoğlu, "Üçüncü sürgün toplayacağız. Son derece verimli, yaprak değerlerini de inceliyoruz. Stevya, bölge üreticileri için yeni bir ek gelir kaynağı olabilecek. Önümüzdeki 4-5 yılda pazarı büyüyecek. Biz de bu pazarda yer alıp güzel sonuçlar elde etmek istiyoruz" dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber